Hlavní obsah

Peřina s dírou aneb Víte, že existují speciální pokrývky pro různé typy spáčů?

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Reklama

Špatně spíte, několikrát za noc se probudíte a stále se vám nedaří odhalit příčinu? Základem dobrého spánku jsou sice kvalitní postel a matrace, ale neměli byste podceňovat ani výběr lůžkovin.

Článek

Také jste si při převlékání postelí všimli, že polštář i deka ztrácejí nejen původní barvu, ale hlavně už nemají ani tak docela správný tvar? To je znamení, že byste měli přemýšlet o výměně lůžkovin. Než se ale vydáte do obchodu, trochu se zamyslete nad tím, které výrobky jsou pro vás ty nejvhodnější. Nevíte si s tím rady? Možná vám toto rozhodování trochu usnadníme.

Frčí hlavně dutá vlákna

Určitě jste zaznamenali, že na trhu je nepřeberné množství různých druhů dek a polštářů, mezi kterými oko obyčejného laika nevidí žádný velký rozdíl. Když si je však prohlédnete lépe (a především když si pozorně přečtete podrobné údaje na jednotlivých výrobcích), tak zjistíte, že se od sebe skutečně liší – a to jak materiálem, z něhož je ušitý povlak či sypek, tak i způsobem zpracování či druhem náplně a její gramáží. Nejběžnějšími výplněmi kromě peří bývají dutá vlákna ve formě polystyrenových kuliček a speciálních polyuretanových tyčinek nebo mykaná rouna, případně jejich různé kombinace.

Foto: 4Home.cz

Set polštáře a přikrývky s výplní z dutého vlákna umožňuje kvalitní spánek ve všech ročních obdobích. Cena 699 Kč Foto: 4Home.cz

Foto: Pappilons

Výplň prošívané deky Tencel tvoří vlákno, které se vyrábí ekologicky šetrným způsobem z dřevní hmoty eukalyptu. Výborně vstřebává a odvádí vlhkost a udržuje teplé a suché mikroklima v lůžku. Cena 3150 Kč Foto: Pappilons

Zima, nebo léto?

Abyste měli během spánku zajištěný dostatečný komfort, je dobré brát v potaz například i roční období. V nadcházejících chladných měsících většina spáčů přirozeně zvolí teplejší a silnější přikrývky, zatímco v létě se lépe spí pod lehčími, prodyšnými dekami. Měli byste přitom také uvažovat o různých speciálních povrchových úpravách – svými absorpčními vlastnostmi zpříjemní spánek třeba lidem, kteří se v noci hodně potí.

Trápí vás nebo vaše blízké alergie? Potom se můžete zaměřit na nabídku lůžkovin s antibakteriálními vlastnostmi. Spíte-li rádi na boku s dekou mezi koleny, tak se vám bude hodit atypická přikrývka s dírou uprostřed, takže už vám nebude táhnout na záda.

Vyznáte se v lůžkovinách?

Pro vaši snazší orientaci jsme lůžkoviny rozdělili do čtyř základních skupin. A vy si mezi nimi můžete vybrat tu, která vám bude právě nejvíce vyhovovat.

1. Středně hřejivé na celý rok

Jak už název napovídá, středně hřejivé lůžkoviny jsou poměrně univerzální a zajistí vám pohodlný spánek po celý rok, od jara do zimy. Mají dobrou termoregulaci, jsou lehké a vzdušné. Důležité je, aby omezovaly noční pocení, takže musejí být schopné dobře odvádět vlhkost od těla.

Foto: Lindart

Přikrývka Lindart Antistress obsahuje v povrchové tkanině vlákna s přírodní úpravou, která svým působením ruší negativní vlivy elektrostatického náboje, tzv. elektrosmogu – ten způsobuje stresy a napětí v lidském organismu. Cena od 903 KčFoto: Lindart

Foto: Prijemny-dum.cz

Přikrývka Stanex s dírou uprostřed je skvělým řešením pro všechny, kteří rádi spí na boku a milují přikrývku mezi koleny. Díky ní můžete spát ve své oblíbené poloze, aniž byste měli odkrytá záda. Cena od 1665 KčFoto: Prijemny-dum.cz

2. Vysoce hřejivé pro zimomřivé

Blíží se zima a s ní velmi chladné noci, takže zvláště na chalupách, které se dají špatně vytápět, oceníte pořádně teplé přikrývky. Mezi jejich hlavní vlastnosti patří skvělá tepelná izolace a výborná hřejivost. Nemusíte se ale obávat, že vás zavalí jako těžké duchny ze starých časů. I vysoce hřejivé deky jsou díky moderním technologiím lehké a vzdušné.

3. Letní lůžkoviny pro pocit chladu

Teď se vám možná představa horké noci nezdá nijak nepříjemná, ale v létě asi změníte názor. A mít po ruce letní lůžkoviny se docela vyplatí. Mezi jejich výhody patří nejen to, že jsou většinou vyrobené ze splývavého, chladivého materiálu, ale jsou navíc hodně prodyšné a výborně absorbují vlhkost.

Foto: Dadka Vracov

Souprava Luxus Comfort má polštář ušitý z kvalitního povlakového materiálu, v němž lze upravovat množství náplně díky zipovému uzávěru. Součástí sady je také přikrývka, jejíž speciální výplň zamezuje výskytu prachových roztočů, a je proto vhodná i pro alergiky. Cena 1532 KčFoto: Dadka Vracov

Foto: FotoTapeta.cz

Sada z husího peří obsahuje polštář veliký 70 × 90 cm a přikrývku s rozměry 135 × 200 cm. Cena 8230 Kč Foto: FotoTapeta.cz

4. Na vyvářku

Hodně si potrpíte na hygienu nebo patříte mezi těžké alergiky? Tak pro vás budou asi nejlepší volbou lůžkoviny, které se dají vyvářet. Bez jakékoli újmy snesou praní ve vodě zahřáté až na 95 stupňů. I po tom si zachovají nadýchanost a jemnost i dobré tepelněizolační vlastnosti, takže vám pod nimi nebude zima. A navíc si můžete být jisti, že opravdu spíte v dokonale čistých lůžkovinách.

Pohodlný polštář pro každého

Dá se říct, že klasický polštář je univerzální a hodí se pro všechny typy spáčů. Samozřejmě záleží na tom, zda vám vyhovuje spíše měkký, středně tuhý nebo tuhý. Chcete-li si ale dopřát skutečné pohodlí, můžete si vybrat podušku všelijak tvarovanou a s kombinací různých výplní.

Pro náročnější je určený ergonomický polštář. Vyrábí se z paměťové pěny, má speciální tvar a měl by poskytnout ideální podporu pro hlavu, krk i ramena. Jejich úhel se však liší v závislosti na poloze těla, což hraje při výběru tohoto polštáře důležitou roli – proto volte vždy podle polohy, ve které spíte.

Klasický ergonomický polštář se svým tvarem nijak neliší od běžných polštářů, pouze bývá o něco menší a pohodlí zajistí ve všech polohách. Spíte-li ovšem nejraději na zádech, oceníte spíše polštář se dvěma laloky. Jeden z nich je vyšší a podepře zároveň hlavu, krk a ramena, takže srovná páteř do ideální linie. Podobně funguje také typ tvarem připomínající motýla. Má po stranách speciální výřezy, díky nimž se přizpůsobí každému spáčovi – i když leží na boku, nebo dokonce na břiše.

Foto: ProSpánek

Polštář Ombracio Tempur oceníte v každé spánkové pozici. Jeho speciální design se dvěma zakřivenými laloky po stranách usnadňuje dýchání a zmírňuje tlak při spaní na břiše. Cena 4290 KčFoto: ProSpánek

Foto: ProSpánek

Polštář Sonata Tempur je speciálně vytvarován tak, aby poskytoval oporu bez ohledu na to, jak a do které jeho části se spáč položí. Cena 3790 KčFoto: ProSpánek

Užitečné jsou i menší polštářky

Polštář však nemusíte mít pouze pod hlavou. Výrobci nabízejí speciální typy, které pomohou ulevit páteři v poloze na zádech, když si vypodložíte oblast beder. Spíte rádi na břiše? Pak si můžete podložit boky a tím odlehčit kyčelním klubům. A toho, kdo nejradši spí na boku, možná zaujmou podušky, které se vkládají mezi kolena – zmírňují tlak na boky, kolenní klouby a kotníky.

A v čem nejraději spíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám