Hlavní obsah

Petúnie nechce průvan, begonie mokré listy. Jak na letničky?

Foto: Cozy Home, Shutterstock.com

Foto: Cozy Home, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K létu na zahradě patří chvíle, kdy se můžete na chvíli zastavit a kochat se krásnými květy všech barev a tvarů. Je to radost, balzám na duši. Aby vás pohled na rozkvetlé záhonky a truhlíky těšil co nejdéle, máme pro vás několik tipů.

Článek

Letničky vám, na rozdíl od trvalek, dají brzo vědět, jak se o ně staráte. Jelikož mají rychlý a intenzivní životní cyklus, potřebují tomu odpovídající péči. Ale nebojte se, není to nic složitého. Ve stručnosti potřebují hlavně pravidelně zalévat a často hnojit.

Jak zasadit a zalévat

Letničky mají rády lehčí, výživnou hlinitopísčitou půdu. Při výsadbě do záhonu dbejte na to, aby byla půda přibližně do hloubky 30 centimetrů kyprá – kořeny většiny letniček dosahují přibližně do této hloubky.

V suchém období rostliny pravidelně zalévejte, nejlépe ráno. Rozhodně ne v čase největšího vedra – může dojít k zapaření půdy a nejrůznější houbové choroby, které postihují kořeny, budou směle bujet.

Bez práce nejsou květy

Letničky si potrpí na přihnojování. Alespoň jednou až dvakrát v období květu je povinné minimum. Jen pokud máte zasazeno ve speciální zemině, která už potřebná hnojiva obsahuje, můžete hnojení vynechat.

Během celé sezony odstraňujte odkvetlé květy. Aby jich bylo co nejvíc, rostliny zařezávejte, z řezu jich pak vyraší víc.

U letniček se nevyhnete častému pletí. Drobné druhy letniček totiž nemají, vzhledem ke své stavbě, příliš mnoho šancí uspět v konkurenci mohutných plevelů. „Škodné“ rostliny by je zadusily. Okopávejte ale opatrně, ať nepoškodíte mělké kořeny.

Vaše květiny mohou také potrápit škůdci z říše živočišné, a to hlemýždi a slimáci. Dokážou zlikvidovat i celé rostliny. Bránit se můžete na trhu dostupnými přípravky.

Které květiny uvidíte na českých zahrádkách a balkonech nejčastěji?

Muškáty (Pelargonie)

Bohatě rozkvetlé muškáty za oknem úplně rozzáří dům. Nemyslíte? Aby tomu tak bylo, potřebuje tato klasická balkonová rostlina dostatečnou zálivku. Ovšem pozor na přelití – práci vám ušetří samozavlažovací truhlíky. Jinak jsou muškáty na péči nenáročné a jsou i odolné proti škůdcům.

Foto: Helle J, Shutterstock.com

Na muškáty se vám vyplatí pořídit si samozavlažovací truhlíkFoto: Helle J, Shutterstock.com

Voskovky (Begonie)

Tato oblíbená letní květina, pocházející z Brazílie, má ráda vyšší teploty. Jednou týdně jí prospěje hnojení. Odstraňujte staré listy a pečujte o zelené. Pokud budou čisté a nezaprášené, bude se vašim „begonkám“ dařit lépe. Ale pozor, rostlina nemá ráda mokré listy!

Foto: Just Jules, Shutterstock.com

Starejte se begonii o listy, aby byly čisté a zdravé. Ale pozor, květina nemá ráda, když má listy mokré!Foto: Just Jules, Shutterstock.com

Petúnie

Těmto druhům nesvědčí hlavně chlad a déšť. Ideální je dát je někam, kde jsou před nimi trochu chráněni, například do truhlíku na parapet. Pokud květy přímo zmoknou, hodně je to poškodí. Poničené květy, stejně jako ty odkvetlé, pravidelně odstraňujte. Pozor také na nadměrnou zálivku, petúnie mají sklon k zahnívání kořenů.

Foto: ollirg, Shutterstock.com

Petúnii chraňte před přímým deštěm a zimouFoto: ollirg, Shutterstock.com

Jiřiny

Oblíbené a velmi nenáročné rostliny, a to jak na péči, tak na množení. Množí se pomocí vrcholových řízků nebo dělením hlíz. U kvetoucích jiřinek odstraňujte staré květy, odmění vás bohatším rozkvětem.

Foto: Kostin SS, Shutterstock.com

Odstraňujte jiřinám staré květy, ponesou jich pak vícFoto: Kostin SS, Shutterstock.com

Afrikány (Aksamitníky)

Nenáročná rostlina, které bude dobře na sluníčku i v polostínu. U afrikánů pozor na slimáky, jsou jejich oblíbenou pochoutkou, zvláště mladé rostlinky mohou úplně zničit.

Foto: Del Boy, Shutterstock.com

Na afrikánech si rádi pochutnávají slimáci. Hlídejte je, jinak vám rostlinku zničíFoto: Del Boy, Shutterstock.com

Lobelky

Lobelky jsou náročnější na péči, budou vás však těšit bohatými trsy modrých, fialových či bílých květů. Nejlépe se vyjímají v truhlících a na okraji záhonků. Potřebují častou a vydatnou zálivku a každý týden mírně přihnojit. Pokud je ale přehnojíte, budou naopak málo kvést.

Foto: Ruth Swan, Shutterstock.com

Lobelky hnojte jen mírněFoto: Ruth Swan, Shutterstock.com

Jaké květiny pěstujete na zahradě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám