Hlavní obsah
3,5
(51)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Mám moc ráda pečenou zeleninu a polévky z ní uvařené jsou výborné, daleko chuťově výraznější než ze zeleniny vařené. Tato pikantní polévka z pečeného květáku v zimních dnech dokonale zahřeje.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 10 g žluté kari pasty
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 100 ml kokosové smetany
  • 1 lžička sušené chilli papričky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička limetkové šťávy
Článek

Postup

01.

Malý květák rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olejem a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut, dokud květák nezačne hnědnout a nezměkne. 

02.

Mezitím v hrnci restujte na lžíci oleje na kostičky nakrájenou mrkev a na jemno naseknou cibuli. Když mrkev začne barvit, do hrnce přidejte na drobno nakrájený čerstvý zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi minutu.  

03.

Poté přidejte kari pastu (ideálně zelenou – dá se koupit v supermarketu u exotických potravin), množství zvolte podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte ponorným mixérem v hladký krém.

04.

Nakonec do polévky nalijte kokosovou smetanu, dosolte ji a dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s čerstvým či sušeným chilli.

Foto: Svatava Vašková

Kokosová smetana dodá polévce exotickou příchuťFoto: Svatava Vašková

Reklama

Načítám