Hlavní obsah

Pikantní květáková polévka

Hodnocení:
(33)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Mám moc ráda pečenou zeleninu a polévky z ní uvařené jsou výborné, daleko chuťově výraznější než ze zeleniny vařené. Tato pikantní polévka z pečeného květáku v zimních dnech dokonale zahřeje.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 malý květák
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 10 g curry pasty
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 100 ml kokosové smetany
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička limetkové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Malý květák rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olejem a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut, dokud květák nezačne hnědnout a nezměkne. 

Krok 2: Mezitím v hrnci restujte na lžíci oleje na kostičky nakrájenou mrkev a na jemno naseknou cibuli. Když mrkev začne barvit, do hrnce přidejte na drobno nakrájený čerstvý zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi minutu.  

Krok 3: Poté přidejte kari pastu (ideálně zelenou – dá se koupit v supermarketu u exotických potravin), množství zvolte podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte ponorným mixérem v hladký krém.

Krok 4: Nakonec do polévky nalijte kokosovou smetanu, dosolte ji a dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s čerstvým či sušeným chilli.

Foto: Svatava Vašková

Kokosová smetana dodá polévce exotickou příchuť

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama