Hlavní obsah
3,0
(480)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jídla z květáku jsou obvykle ochotni akceptovat jako hlavní chod i zapřísáhlí masožravci. Smažený s domácí tatarkou je nepřekonatelný, velice chutný je ale i v téhle úpravě. Samotná příprava je blesková, kalorií minimum a suroviny seženete opravdu všude. Už víte, co bude dnes k večeři?

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 15 × 20 cm
  • 1 ks květáku
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 30 g parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
K dokončení
  • 1 hrst nasekané petrželky
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte marinádu. Ve velké míse smíchejte jogurt, česnek, citronovou šťávu, hořčici, sůl a všechno koření. Květák omyjte a pořádně osušte (u téhle úpravy ho nemusíte předvařit). Rozeberte ho na růžičky a promíchejte s jogurtovou marinádou. Množství jogurtu v receptu je orientační, záleží na velikosti květáku. Důležité je, aby byla každá růžička pořádně obalená.

02.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Pekáček, do kterého se vejde květák v jedné vrstvě, vymažte zlehka olejem. Do pekáčku rozložte květák a přidejte všechnu marinádu z misky. Povrch posypte strouhaným sýrem.

03.

Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut – povrch bude lákavě zlatohnědý, květák propečený, ale stále příjemně křupavý.

04.

Upečený posypte nasekanou petrželovou natí a podávejte s vařenými brambory a zeleným salátem.

Tip: S kořením můžete experimentovat – místo papriky a hořčice vmíchejte do jogurtu třeba ostrou kari pastu nebo výraznější bylinky ze zahrádky.

V troubě a bez smažení můžete upéct i řízky. Jsou dietnější a přesto šťavnaté!

Reklama

Související témata:

Načítám