Hlavní obsah

Polévky z pečené zeleniny: Pochutnejte si na květákové, dýňové či řepné

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste letos zeleninové polévky trochu jinak!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Aktualizováno

Léto ještě nekončí, ale podzimní zelenina už je v plné síle! Zkuste ji tentokrát trochu jinak a vsaďte na pečení – to dodá dýni, květáku i řepě mnohem lepší chuť a vašim polévkám nezaměnitelnou vůni.

Článek

Zeleninové polévky mají tu výhodu, že je pokaždé můžete udělat jinak: vyhrajte si s ozdobou (část zeleniny nemixujte, ale nechte ji na posypání), dochucením (dýni doplňte pomerančem a květák zase orientálním kořením) i servírováním (polévku podávejte ve vydlabané pečené dýni nebo v patizonu). Zelenina se vám tak nikdy nepřejí (tedy pokud nebudete tu svou nejoblíbenější vařit pořád dokola :-)) a využijete vždy sezonní suroviny.

Dýňová polévka s pomerančem

Na 4 porce potřebujete: 1 dýni Hokkaidó (asi 1 kg), olivový olej, sůl, pepř, 1 velkou cibuli, ½ lžičky sušeného zázvoru (nebo lžíci čerstvého), 1 chilli papričku, 3 hrnky kvalitního vývaru nebo vody, ½ pomeranče, 100 ml smetany na vaření. K podávání (lze vynechat): 4 malé dýně, olivový olej, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

V sezoně servírujte polévku v roztomilých dýňových mističkáchFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Z neoloupané dýně vydlabejte semínka, nakrájejte ji na menší kousky, zakapejte olejem, osolte, opepřete a pečte asi půl hodiny doměkka.

Mezitím nechte na 2 lžících oleje změknout cibuli spolu se zázvorem a nasekanou chilli papričkou, osolte, zalejte 1,5 hrnkem vývaru a vařte, než se dopeče dýně. Tu pak rozmixujte se zbývajícím vývarem, přilejte k cibuli a dochuťte čerstvě mletým pepřem, pomerančovou šťávou (jestli máte bio pomeranč, ostrouhejte z něj do polévky i oranžovou část kůry) a zjemněte smetanou.

Jestli chcete servírovat v mističkách z dýně, seřízněte z nich vršky, vydlabejte semínka (přebytečnou dužinu můžete použít do polévky), zvenku i zevnitř potřete olejem, osolte a opepřete a pečte spolu s kousky velké dýně do polévky asi 20 minut do změknutí. Použít můžete i semínka, ale neoloupaná mají občas poměrně tuhou slupku. Semínka v tom případě osušte a dozlatova opražte na troše oleje se solí.

Květáková polévka s cizrnou

Na 4 porce potřebujete:1 květák, 6 stroužků česneku, plechovku cizrny, olivový olej, lžičku římského kmínu, lžičku uzené papriky, sůl, pepř, 1 l kvalitního vývaru nebo vody, 1 cibuli, 4 plátky anglické slaniny (lze vynechat)

Foto: Greta Blumajerová

Hustá květáková polévka zasytí díky cizrně a krásně voní po paprice a římském kmínuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Květák rozeberte na růžičky, z česneku odřízněte konce, ale neloupejte je, a spolu se scezenou cizrnou květák i česnek smíchejte se 3 lžícemi oleje, římským kmínem, paprikou a solí. Pečte na velkém plechu asi půl hodiny při 200 °C dozlatova, během pečení jednou promíchejte.

Mezitím, co se květák peče, si na troše oleje opečte pokrájenou cibuli, zalejte trochou vývaru a vařte, než je zelenina hotová. Po upečení vyloupněte česneky, půl hrnku květákové směsi si schovejte na ozdobu a zbytek rozmixujte spolu se zbylým vývarem. Přidejte k cibuli, opepřete a podávejte posypané odloženým květákem a cizrnou smíchanou s opraženou a nadrobenou slaninou (to jde nejlépe nasucho v troubě nebo na pánvi).

Tip: Pečení karfiolu vysloveně prospívá! Zkuste květák pečený s kořením, další zeleninou a humusem.

Polévka z červené řepy

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete: 4 střední řepy, 4 stroužky česneku, 4 lžíce řepkového oleje, 2 mrkve, 1 cibuli, 50 ml červeného vína, lžičku tymiánu, sůl, 600 ml kvalitního vývaru nebo vody, pepř, 3 lžíce kysané smetany

Foto: Greta Blumajerová

Řepy si můžete užívat skoro celou zimu, ale právě teď je nejšťavnatějšíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Řepy oloupejte, nakrájejte na menší kousky, přidejte neoloupané stroužky česneku a smíchejte se 2 lžícemi oleje, solí a čerstvě mletým pepřem. Zabalte do alobalu a pečte při 200 °C asi hodinu doměkka. Mezitím na oleji opečte plátky mrkve a kousky cibule, zalejte vínem, osolte, přidejte tymián a vývar a chvilku povařte. Přidejte upečenou řepu, vyloupaný česnek a tyčovým mixérem rozmixujte. Podle chuti osolte, opepřete a zjemněte smetanou.

Jaká polévka je favoritem u vás doma?

Reklama

Načítám