Hlavní obsah

Pivní brýle fungují na ženy, červená na muže! Co všechno má vliv na sexuální přitažlivost?

Foto: conrado, Shutterstock.com

Foto: conrado, Shutterstock.com

Reklama

Roční období, vzor rodičů, fyzické vzrušení, alkohol i menstruační cyklus. Co určuje, ke komu jsme sexuálně přitahováni? Tohle pod kontrolou nemá vůbec nikdo!

Článek

Jiskření, chemie, přitažlivost. Odkud se bere a kdy je nejsilnější? Je to překvapivě složitá otázka, protože atraktivita závisí na řadě faktorů. Některé z nich jsou biologické, jiné psychologické, ty další mají společné sociální prostředí. Níže je pár nejzajímavějších poznatků o atraktivitě, které sestavil americký sexuolog, psycholog a především výzkumník Justin Lehmiller.

Chceme randit sami se sebou?!

Lidé mají tendenci být přitahováni k osobám stejného typu. „Například v jedné studii výzkumníci požádali heterosexuální muže a ženy, aby hodnotili atraktivitu několika tváří. Mezi snímky byla fotografie vlastního obličeje, který byl digitálně přepracován do druhého pohlaví. Účastníci zjistili, že tato morfovaná tvář je atraktivnější než ty ostatní,“ popisuje Justin Lehmiller na svém blogu a odvolává se na výzkum uveřejněný v odborném časopise Contemporary Psychology.

Prahneme po vzorech svých rodičů

I když to může vyznít bizarně, zdá se, že člověk zároveň prahne i po partnerech, kteří mu připomínají rodiče. „Jistá vědecká práce pojednává o spojitosti lidí narozených starším rodičům a jejich pozdějším mileneckým vzorům. Ano, v dospělosti jsou tihle jedinci přitahováni staršími partnery, kteří se nápadně podobají rodinným kořenům,“ dál podotýká zmíněný výzkumník.

Při vzrušení a po orgasmu děláme psí kusy

Pokud jste fyzicky vzrušeni, nebo jste právě měli orgasmus, a za pár minut se setkáte s někým novým, vzniká tu velká šance, že se vám dotyčný nebo dotyčná začne velmi líbit. Proč? Můžete mylně přiřadit zdroj svého zvýšeného srdečního tepu cizímu člověku – místo pravého zdroje vašeho vzrušení. I to se stává!

Potrpíme si na jednoduché seznamování

Když jde o flirt a sbližování, vypadá to, že obyčejné „ahoj“ otevírá konverzaci jako máloco. Podobně je na tom otázka: „Chceš tančit?“ Čím méně komplikovaný úvod do hovoru, tím lépe. „V případě, že se někdo vyptává na znamení zvěrokruhu, nebo je trochu drzý, považuje se takové chování za nežádoucí,“ podotýká Justin Lehmiller. V jednoduchosti je holt pořád ještě síla…

Pivní brýle existují

Čím víc drinků, tím větší krasavec? Vědci z univerzity v britském Bristolu to jen potvrzují. Podle nich se člověku popíjejícímu alkohol zdají lidé v okolí atraktivnější v přímé úměře k množství vypitých skleniček. Alkohol prý přitom ovlivňuje zvlášť ženy, u nichž snižuje jinak přísné nároky.

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Po třetí sklence se skutečně zamilujete...Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Ženy ovlivňuje menstruační cyklus

To, co heterosexuální ženy považují za atraktivní, se mění v závislosti na menstruačním cyklu. Konkrétně, když ženy mají ovulaci, jsou přitahovány k „mužnějším“ typům milenců. Kdo je svalnatý a mluví hlubokým hlasem, má napůl vyhráno!

Po ovulaci, když chtíč ustupuje a vládu přebírá logika, ženy dávají přednost typům naopak jemnějším a odmítají muže, kteří působí agresivně či sukničkářsky. Britská sexuoložka Tracey Cox dokonce říká, že ať muž či žena, obecně nás jiný typ přitahuje jako milenec, jiný jako manžel. „Vždy je dobré si uvědomit, o co vám jde,“ říkává svým klientům známá sexuální guru v sukni.

Muži milují červenou barvu

„Heterosexuálním mužům dámy v červené připadají mnohem víc sexy než ty ostatní. Některé teorie se v souvislosti s tím přiklánějí k verzi, že červená barva probouzí sexuální pudy, neboť mnoho žen při vzrušení doslova zčervená. Ať je to, jak chce, ženy této skutečnosti mohou využít ve svůj prospěch. Stačí si v plodné dny obléci červenou. Obě strany se tak maximálně eroticky naladí,“ radí americký výzkumník Justin Lehmiller s odkazem na výzkum uveřejněný v časopise Journal of Personality and Social Psychology.

Na sexuální přitažlivost má vliv roční období

Jaro, léto, podzim, zima? Pokud jste žena (a single), máte velkou šanci na seznámení – právě teď. V podstatě stačí nenápadně odhalit třeba rameno. Heterosexuální muži totiž právě v zimních měsících maximálně prahnou po ženských tělech a ňadrech. Je tomu tak proto, že pokožka je v chladu zahalená, což pánům nevyhovuje. V létě, když jsou odhalenými těly v šatech doslova přehlceni, jim to ani nepřijde, ale v zimě touto absencí erotična doslova trpí!

A kdo připadá atraktivní vám?

Reklama

Načítám