Hlavní obsah

Pizza po turecku: Křehké kynuté těsto a mleté maso. A nepotřebujete pec!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středomořská kuchyně je v našich končinách velmi oblíbená, většinou se ale omezuje jen na evropskou část. Pojďte se s námi vydat na kulinární exkurzi do Turecka – na jejich oblíbené pide. Tedy vlastně takovou exotičtější verzi pizzy!

Článek

Jednoduché kynuté těsto a náplň z masa i bezmasá – to je pide. Jen ho na rozdíl od italské pizzy připravíte snadno i doma v troubě a děti budou nadšené z jeho loďkového tvaru.

Pide s hovězím masem

Na 6 porcí potřebujete: 300 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžičku cukru krupice, 150 ml vlažné vody nebo mléka, 1 lžičku soli, 2–3 lžíce olivového oleje, 250 g mletého hovězího masa, sůl, pepř, římský kmín, 1 větší rajče, 1 cibuli, 1 červenou nebo zelenou papriku, 1 vejce na potření, 3 snítky plocholisté petržele k podávání

Postup: Mouku prosejte do mísy a udělejte v ní důlek. Do něj nasypejte droždí a cukr a zalejte trochou vlažné vody. Nechte vzejít kvásek. Přidejte sůl, zbytek vody a olej a zadělejte hladké pružné těsto. Podle potřeby přidejte trochu vody nebo mouky. Uložte na teplé místo a nechte asi 1 hodinu kynout.

Hovězí maso smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Rajče zbavte semínek a stejně jako cibuli nakrájejte nadrobno. Papriku očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vše vmíchejte k masu. Nakynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí. Troubu zapněte na 200 °C. Kousky těsta rozválejte na tenké obdélníky, doprostřed rozprostřete masovou směs. Konce těsta na kratších stranách zmáčkněte k sobě (můžete i trochu zatočit) a hrany překlopte mírně přes těsto, vzniknou tak loďky. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte posypané nasekanou petrželí.

Oslovila vás turecká variance na pizzu?

Reklama

Načítám