Hlavní obsah

Pizza trošku jinak: Zkuste ji s karamelizovanou cibulkou a nivou

Foto: Autorky

Zkusíte si doma vyrobit tuto výbornou pizzu?Foto: Autorky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravte si pizzu se skvělou zkaramelizovanou cibulí na rozmarýnu, posypanou modrým sýrem. Hodí se i jako pohoštění pro návštěvu!

Článek

S náplněmi na pizzu se nebojte experimentovat. V zimních měsících klidně vyzkoušejte dát na pizzu brambory či řepu, na jaře čerstvý chřest či pesto z medvědího česneku.

Pizza s karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem

Na 2 pizzy budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 1 lžíci olivového oleje, ½ kostky droždí, 250 ml vlažné vody, 1 lžičku cukru, sůl, 5 červených cibulí, 3 stroužky česneku, 3 lžíce másla, 1 lžíci cukru krupice, 2 lžíce balzámového octa, 3 snítky rozmarýnu (lze ale použít i sušený), 350 g nastrouhané nivy

Postup:Droždí smíchejte se lžičkou cukru a dvěma lžícemi vody a nechte vzejít kvásek. Počkejte asi 5–10 minut. Poté prosejte mouku, udělejte v ní důlek, do kterého nalejte zbytek vody, lžíci olivového oleje a kvásek. Přidejte i čajovou lžičku soli. Těsto promíchejte a pořádně prohněťte. Můžete si pomoci i hnětacím robotem. Nechte asi hodinu kynout na teplém místě.

Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, stejně tak i česnek na tenké plátky. V pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibuli. Nejdříve ji opékejte zprudka, dokud lehce nezezlátne, poté plamen zeslabte na minimum. Do pánve v tuto chvíli přidejte snítky rozmarýnu a plátky česneku. Poté k cibuli přisypte lžíci cukru, pořádně promíchejte a nechte karamelizovat. (Asi deset minut, záleží na typu vařiče.)

Když je cibule hezky hnědá, sundejte pánev z plotny, přilejte balzámový ocet a promíchejte. Cibuli můžete i lehce osolit, ale opatrně, niva, kterou pak budete pizzu posypávat, je hodně slaná. Cibuli nechte lehce zchladnout.

Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte je, rozprostřete na ně zkaramelizovanou cibuli a posypte ji nastrouhanou nivou. Pečte na 200 stupňů asi 20–30 minut, dozlatova.

Pizzy nakrájejte na kousky a můžete podávat, moc dobré jsou i studené.

Zachutnala vám zkaramelizovaná cibule? Připravte si cibulové čatní podle našeho receptu. Chutná skvěle k sýrům, vepřové pečínce i k párečkům. A pokud chcete svůj jídelníček trochu odlehčit, možná vás zaujme naše pizza zcela bez mouky, s cuketovým těstem.

Reklama

Související témata:

Načítám