Hlavní obsah

Plastické operace: Po čem touží osmnáctky a po čem padesátnice?

Foto: thinkstock

Proč se nenechat zkrášlit? Ovšem pozor, dobré načasování je základem úspěchuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastické operace už nejsou žádné tabu. Ženy bez rozdílu věku chtějí vypadat dobře a klidně si nechají pomoci od chirurgů. Jaké zákroky ale vyhledávají dvacítky, a po čem naopak touží padesátnice?

Článek

Nejspíš neexistuje žena, která by byla se svým vzhledem stoprocentně spokojená. Jen je rozdíl v tom, jaké nedostatky trápí mladinké slečny a s čím se naopak potýkají starší ženy. Od toho se odvíjejí i důvody, které je zavedou k plastickým chirurgům.

Dívky 18+

Typickou klientkou v této věkové kategorii je dívka, která celou pubertu toužila po větších ňadrech, možná byla kvůli své ploché hrudi terčem posměchu, a jakmile dosáhla plnoletosti, vydala se za chirurgy splnit si svůj sen. Zvětšit ňadra i takto mladým dívkám nebývá problém, jen je potřeba počítat s tím, že poté, co si dívka pořídí děti, bude třeba zákrok opakovat.

„Nejde o problém s kojením, s implantáty kojit lze. Spíš je potřeba počítat s tím, že těhotenství a kojení tvar prsou změní. Mléčná žláza se zvětší, kůže prsu se vytáhne a v polovině případů se do původního stavu nevrátí. Takže ani prsa s implantáty nebudou po dětech vypadat zdaleka tak krásně jako před nimi,“ vysvětluje plastický chirurg Zdeněk Pros z Perfect Clinic.

Mezi další oblíbené zákroky dívek patří následující:

  • Liposukce
  • Úprava nosu
  • Úprava odstátých uší
  • Zvětšování rtů
Foto: thinkstock

Úprava ňader patří mezi nejžádanější zákroky. Touží po ní mladinké dívky i starší ženyFoto: thinkstock

Zapomenout by ale mladé dívky měly na modelaci prsou v kombinaci s jejich zmenšením. Ta se doporučuje provádět poté, až si ženy odbydou mateřství. „V tomto případě se redukuje také část mléčné žlázy a riziko přerušení mlékovodů hrozí natolik, že je pravděpodobnost znemožnění kojení celkem vysoká,“ varuje další lékař z Perfect Clinic Jiří Paděra.

Matky 30+

Jde nejspíš o nejširší věkovou skupinu, která využívá služeb plastických chirurgů. Jsou to ženy, které chtějí s pomocí odborníků získat zpět figuru, jakou se pyšnily před otěhotněním. Zajímají se hlavně o úpravu prsů a povoleného bříška. „Pokud ale ještě plánují další dítě, je dobré s oběma zákroky počkat. Během těhotenství totiž dojde opět k vytažení břišní stěny a postavu změní i váhové výkyvy,“ vysvětluje Martin Skála, plastický chirurg z Lékařského domu v Praze 7.

Jediný zákrok, který by měl být pro ženy v tomto věku tabu, je asi face lifting. Některé ženy kolem čtyřiceti let ale vrásky přece jen velmi trápí. Těm odborníci doporučují raději mini invazivní operace, které se provádějí s minimálním zásahem do kůže.

Podobně je to i s operací horních víček. „Ta začíná připadat v úvahu také kolem těch čtyřiceti let,“ říká Josef Kulhánek, plastických chirurg, který pracuje také v Lékařském domě v Praze 7.

Foto: thinkstock

Vrásky trápí ženy zhruba od čtyřiceti letFoto: thinkstock

Zralé ženy 45+

V tomto věku je ten správný čas na vše, co bylo odloženo kvůli mateřství, případně na to bylo brzy:

  • Modelace a zmenšování ňader
  • Úprava povoleného břicha
  • Operace horních víček
  • Face lifting
  • Vypnutí krku

Velmi sporná začíná být ale liposukce a úprava nosu. S věkem se totiž snižuje elasticita kůže, která se pak hůře přizpůsobuje novému objemu.

Seniorky 60+

Klientek v tomto věku mají plastičtí chirurgové nejméně. Když už ale jejich pomoc vyhledají, jde nejčastěji o face lifting, úpravu očních víček či krku.

Větší zákroky se příliš nedoporučují, i když samozřejmě nejsou nemožné. „Limitující je zdravotní stav. Cukrovka, další metabolické choroby, vysoký tlak, ischemická choroba srdeční a další zvyšují riziko operace,“ vysvětluje Josef Kulhánek.

Máte za sebou nějakou plastickou operaci? V jakém věku jste ji podstoupily?

Reklama

Načítám