Hlavní obsah

Plísně nohou, letní otravný problém: Jak jim předejít a léčit je?

Foto: Profimedia

Uzavřené boty v létě vytvářejí dokonalé klima pro bujení plísníFoto: Profimedia

Reklama

Pobyt u vody, chození naboso, ale i uzavřené boty ve vedru… V létě si plíseň na nehtech uženete velmi snadno. Jak jí předejít či se jí rychle zbavit? Poradíme vám.

Článek

Bazény, sprchy na koupalištích, ale i wellness zařízení či hotelové pokoje mohou být domovem mykotických onemocnění. Právě v létě díky kombinaci vlhka, vysokých teplot a chození naboso zažívají plísně na nohou žně. Mykotické infekce postihnou během života přibližně čtvrtinu z vás!

Plíseň je důležité podchytit co nejdříve, to ale může být těžké, protože začíná velmi nenápadně. „Na nohou se mykóza rozvíjí nejčastěji mezi čtvrtým prstem a malíčkem. Kůže v prvních fázích změkne, zčervená a začne se olupovat či praskat. Později se objevují zapálená ložiska, která mohou svrbět a pálit,“ popisuje dermatoveneroložka MUDr. Markéta Lorencová.

Pokud houby „napadnou“ nehtové lůžko, to následně zhrubne, objeví se na něm žlutá barva, lámání či deformace. „Předpokladem pro vznik mykotické infekce může být například i narušená rovnováha přirozené kožní mikroflóry," prozrazuje Markéta Lorencová.

Kožní onemocnění bývají nepříjemným a obávaným společníkem. Projevují se kromě výše zmíněného svědění, praskání, olupování také palčivou bolestí, puchýři či zápachem a přenášejí se velmi rychle.

Na běžnou kosmetiku zapomeňte

Plíseň postihuje zejména nohy a nehty, nevyhne se ale ani oblasti sliznic, vlasů, oblastem pod prsy, pažím nebo rozkroku. „Výsledkem invaze plísní bývá následná zánětlivá reakce, kterou často chybně ošetřujete běžnou kosmetikou, čímž se onemocnění plošně rozšiřuje," varuje lékařka. Postupu navíc napomáhají otevřená poranění. „Nejlepší ochranou proti mykózám je proto zdravá, pěstěná kůže a správná péče o ni," vysvětluje Markéta Lorencová. V hladké, neporušené kůži se patogeny prostě nemají kde usadit.

Foto: Profimedia

Správná péče o pokožku těla znesnadní mykozám uchyceníFoto: Profimedia

Pokud se vám už podaří se plísňovým onemocněním nakazit, v drogeriích i lékárnách dnes existuje řada volně prodejných léčiv ve formě mastí, krémů, tělových mlék či roztoků. Ty je vždy potřeba aplikovat nejen v místě postižení, ale i v okolí postižené pokožky. V léčbě je navíc nezbytné pokračovat ještě alespoň dva týdny po odeznění příznaků.

„Preventivně doporučuji každému domácí koupele nohou ve slabém roztoku hypermanganu, a to zejména po návštěvě bazénů či wellness center,“ uvádí osvědčený zlepšovák MUDr. Karel Mencl, CSc.

Nepodceňujte prevenci

Jako prevenci je vhodné ve všech veřejných prostranstvích, včetně sprch, nosit gumové boty – žabky. Uzavřenou obuv je v létě potřeba pravidelně větrat a používat spreje či krémy, které bojují nejen s bakteriemi, ale i zápachem. A po sprše či koupeli je nutné nohy důkladně vysušit ručníkem, který je určený pouze pro tuto část těla. „Rozhodně nedoporučuji půjčování bot, ponožek, manikúry či pedikúry ani mezi členy rodiny,“ radí závěrem Markéta Lorencová.

Tyhle přípravky zkuste!

Foto: archiv firmy

Biologický přípravek je vhodný pro péči o pokožku na nohách se sklonem k plísním, k zápachu a potivosti. Chytrá houba Pythie Biodeur Prevent 3x 3 g. Zakoupíte v běžné lékárenské síti od 319 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Biologický přípravek vhodný pro péči o nehty na nohou. Chytrá houba Pythie Biodeur Nail 3x 3 g. Zakoupíte v běžné lékárenské síti od 370 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Chodidla jsou jedním z míst, kterými lidské tělo vylučuje pot nejvíce. Jednorázové stélky pomáhají udržovat příjemný pocit nohou během celého dne. Pedag Go Fresh! K dostání v e-shopu czpedag a v prodejnách W&R obuv. Cena je 159 Kč/balení 6 párůFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Jako preventivní ochrana před vznikem plísně nehtů a meziprstí slouží i antiperspiranty, deodoranty a fungicidy ve spreji, aplikovatelné přímo na chodidla i do bot. Urgo Prevence mykóz 3 v 1. 150 ml, 177 KčFoto: archiv firmy

Jak se na koupališti plísni nohou bráníte vy? Máte nějaký osvědčený recept, jak na ni vyzrát?

Reklama

Načítám