Hlavní obsah

Po 20 letech dům neuvěřitelně prokoukl! Podívejte se

Foto: Petra Hajská

Foto: Petra Hajská

Reklama

Starší dům měl kvalitní základ, ale manželský pár ho chtěl upravit k obrazu svému. Jako dominantní materiál zvolili přírodní dub, zaujme v něm ale i pestrá sbírka umělecký děl. Jak se líbí vám?

Článek

Rodinný dům v okrese Praha–západ postavili jeho původní majitelé v 90. letech 20. století. Ti současní ho koupili asi před čtyřmi lety a před nastěhováním společně s architektkou Kristinou Ullmannovou naplánovali jeho rekonstrukci.

Úpravy po dvaceti letech

„Dům byl postaven poměrně solidně, z dobrých materiálů a ve vyšším standardu, nicméně po přibližně dvaceti letech užívání byly některé prvky opotřebované a noví majitelé si ho pochopitelně chtěli přizpůsobit svému vkusu a potřebám,“ říká Kristina Ullmannová.

Architektka se s majiteli celkem rychle dohodla, že navážou na charakter stávajícího domu, který je inspirovaný skandinávským designem. Fasáda je obložená cihelnými pásky, dům má dobře řešený přímý kontakt se zahradou a byly v něm použity prvky přírodního dřeva. Tyto rysy tedy v návrhu úprav zdůraznili, a naopak odstranili to, co koncept narušovalo.

„Paní majitelka má velmi dobrý cit pro design, dokáže snadno rozpoznat dobrá řešení a rychle se rozhoduje, což nebývá běžné. I díky tomu práce postupovaly svižným tempem a naše spolupráce byla velmi příjemná. Navíc jsme měli velmi dobrou stavební firmu Falcon Building pana Petra Jandy, která pracovala pečlivě a nad řešením přemýšlela,“ doplňuje architektka.

Foto: Petra Hajská

V domě ponechali původní schodiště s dřevěnými stupni a ocelovým zábradlím, ale bylo renovováno, povrchy očištěny a znovu natřenyFoto: Petra Hajská

Pro dvojici i velkou rodinu

Po většinu času žijí v domě manželé sami, ale přáli si, aby byl variabilní – navštěvují je totiž jejich děti se svými rodinami, případně přijíždějí i rodiče. V podkroví tak kromě ložnice majitelů vznikly také dva pokoje pro hosty, ve kterých může bydlet až šest dalších osob. Jeden z nich pak zároveň slouží jako domácí tělocvična.

V přízemí je obývací pokoj prostorově propojený s jídelnou a kuchyní. Jídelna byla původně oddělená, otvor byl však během rekonstrukce rozšířen na celou šířku místnosti. V kuchyni zaujme méně typický odsavač par přisazený ke stropu, který nevystupuje do prostoru. Majitelé si přáli umístit varnou desku na část kuchyně obrácenou do prostoru, ale nechtěli, aby digestoř byla dominantním prvkem. Tento typ, svěšený pouze o asi 20 centimetrů a ovladatelný na dálku, je tedy ideálním řešením.

Foto: Petra Hajská

Zajímavá je digestoř (Faber) přisazená ke stropu, která nevystupuje do prostoru. Varná deska je umístěna v části kuchyně obrácené do prostoru, ale digestoř přesto není dominantním prvkemFoto: Petra Hajská

Kouzlo mobilního stojanu

„Složité bylo prostorové řešení obývacího pokoje, který je poměrně malý a je tu mnoho oken. Potřebovali jsme dobře sladit umístění velké televize, krbu a sedací soupravy, ale nechtěli jsme dělat velké stavební úpravy, tedy měnit polohu nosných stěn, krbu a oken. Nakonec jsme jako řešení zvolili na míru vyrobený mobilní televizní stojan, který umožňuje místnost přizpůsobovat aktuálním potřebám,“ vysvětluje architektka.

Stavební úpravy byly kromě zmíněného propojení jídelny s obytným prostorem menšího charakteru a týkaly se hlavně výměny nebo obnovy povrchů. Měnily se veškeré dlažby, obklady koupelen i jejich vybavení a osazovaly se nové dveře. Masivní dubové parkety v obytných místnostech majitelé zrenovovali – doplnili, přebrousili a napustili olejem, dále vyměnili kuchyňskou linku a nově přizpůsobili instalace. Schodiště s dřevěnými stupni a ocelovým zábradlím zůstalo původní, ale zrenovovali ho, očistili povrchy a vše znovu natřeli.

Foto: Petra Hajská

Obývací pokoj je poměrně malý a je tu mnoho oken, bylo tedy složité sladit umístění velké televize, krbu a sedací soupravy. Pomohl na míru vyrobený mobilní TV stojanFoto: Petra Hajská

Dub jako dominantní materiál

„Poněkud netradičně jsme použili dub jako materiál povrchové úpravy dveří, kuchyňské linky i pracovní desky a dalších nábytkových kusů. Jde to proti běžným poučkám, ale myslím, že vše dopadlo velmi dobře. Různé odstíny téhož materiálu spolu hezky ladí. Dub je naše domácí a nejpřirozenější dřevina, přitom je dostatečně odolný. Dnes jsou navíc k dispozici kvalitní prostředky k jeho povrchové úpravě, která je vhodná například i na kuchyňské desky,“ doplňuje Kristina Ullmannová.

Již ve svém předchozím bydlišti měli majitelé velkou sbírku obrazů a originálních uměleckých děl, takže při návrhu bylo potřeba od začátku myslet na jejich rozmístění. Ačkoli je dům velký, není tu bohužel dostatek volných stěn pro rozvěšení všech obrazů, i tak ho ale umění zaplnilo a celkový dojem ještě pozvedlo.

Foto: Petra Hajská

Původně byla jídelna oddělená, otvor během rekonstrukce rozšířili na celou šířku místnosti. Jídelní stůl i židle jsou značky TonFoto: Petra Hajská

Vizitka architektky

Ing. arch. Kristina Ullmannová absolvovala Fakultu architektury ČVUT a od roku 2001 je autorizovanou členkou České komory architektů. V průběhu studia pobývala na výměnné stáži v katalánské Léridě v Úřadu hlavního architekta, v roce 2005 navštěvovala postgraduální kurz The Business od Styling na Parsons School of Design v New York City. Ve své praxi navrhovala jak celé stavby – převážně rodinné a bytové domy, tak samostatné interiéry a zakázkové nábytkové kusy. Má zkušenosti i jako účastník architektonických soutěží, např. na hotel Four Seasons, ostrov Štvanici nebo vzdělávací centrum Podhůra. Více na www.arch.cz/ullmannova.

Co na rekonstrukci říkáte? A jak se vám líbí prostorná koupelna?

Reklama

Načítám