Hlavní obsah

Po letech zase sama! Jak překonat strach ze seznamování?

Foto: Profimedia

Strach, stud a nejistota. To jsou pocity, které ženám seznamování komplikujíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních mnoho let strávily s jedním mužem. Neflirtovaly, neseznamovaly se, byly přece šťastně zadané. Jenže najednou přišel rozchod. Teď jsou v koncích, neumí se seznámit. Jak to překonat?

Článek

Anna (38) je typický příklad. Posledních 14 let strávila po boku jediného muže, za nějž byla téměř deset let vdaná. Ale nyní je všechno jinak. „Před nedávnem jsme se rozvedli. Už delší dobu to neklapalo, a nakonec to skončilo tím, že se manžel zamiloval do jiné ženy,“ vypráví Anna. Ta nyní zůstala sama s devítiletým synem.

A přestože vypadá výborně, má dobrou práci a nikdy netrpěla nedostatkem sebevědomí, jen představa, že by se měla seznámit s nějakým mužem, ji děsí. „Kamarádky mi pořád říkají, že jsem přitažlivá a zábavná, že si brzy určitě někoho najdu. Jenže vůbec netuší, že si to nedovedu představit. Zapomněla jsem flirtovat, neumím přijímat komplimenty, hned zčervenám,“ popisuje Anna.

Podle odborníků nejsou její pocity nijak výjimečné, ale všech těch strachů se lze zbavit.

Foto: Profimedia

Dobrá zpráva je, že s flirtováním a navazováním vztahů je to jako s jízdou na kole. Nezapomíná se to!Foto: Profimedia

Je to logické

Je přirozené, že se ženy, které poslední roky strávily s jedním mužem, neumí ve světě single lidí pohybovat. Jejich neohrabanost a stydlivost ovlivňuje hned několik faktorů:

  • Odvykly si – Flirtování a seznamování šlo poslední roky mimo ně. „V dlouhodobém vztahu si možná ženy odvykly chodit do společnosti, bavit se delší dobu s cizími muži nebo na sebe upoutávat pozornost,“ vysvětluje vztahová koučka Barbora Sedláková ze Školy pro ženy. Když někam vyrazily, tak většinou s manželem. A když vedly s nějakým mužem konverzaci, nejspíš šlo o kamaráda jejich muže či společného rodinného přítele.
  • Není kde – Problém bývá i to, že pokud s někým dlouho žijete, vytvoříte si za tu dobu pevný okruh přátel a máte jen omezený počet míst, kde se pohybujete. Jste prostě buď doma, v práci, ve vaší oblíbené restauraci, v kině, možná občas v dobře známém baru. A najednou, když jste opět single, prostě nevíte, kde byste tak mohly někoho nového potkat. Je potřeba trochu zaexperimentovat, rozšířit portfolio míst, kde se dá bavit, ale i to může nahánět hrůzu.
  • Snížené sebevědomí– Tohle je asi nejzávažnější problém. Rozchodem (obzvláště pokud je muž opustil kvůli jiné ženě) ženské sebevědomí hodně trpí. „Nebo byl-li hodně bouřlivý, plný výčitek a obviňování, je zde předpoklad, že žena si nebude věřit,“ potvrzuje terapeutka Lucie Mucalová. Navíc ženy mají ve srovnání s muži větší sklon o sobě pochybovat, podceňovat se a hledat příčinu rozchodu v sobě, takže ve výsledku přesvědčí samy sebe, že nejsou dost dobré, chytré, sexy či atraktivní.
Foto: Profimedia

Nejdřív ale zapracujte na svém sebevědomí, bez něho to nepůjdeFoto: Profimedia

Co s tím

Dobrou zprávou je, že flirtování a umění seznámit se je tak trochu jako jízda na kole. Prostě se nezapomíná. Je potřeba si jen vzpomenout, jak fajn bylo se krásně obléct, nalíčit a vyrazit do společnosti. Jak příjemné bylo užívat si pohledů mužů, které lze i opětovat. Je to vážně jen otázka zvyku. Teď jste prostě byly zvyklé upírat své oči jen na manžela, nyní si můžete s klidem rozšířit obzory. Chce to jen sebrat odvahu.

A k té potřebujete samozřejmě dostatečné sebevědomí. „Musíte jen najít lásku a úctu samy k sobě, pak už platí zákon rezonance. Někdo si vás zaručeně všimne. V partnerství žijeme tak trochu život obou, jako single musí žena najít jen samu sebe,“ tvrdí Barbora Sedláková. Svoje single období je dobré využít pro sebe, ne na hledání partnera. „A pokud se to nedaří, pomůže terapeut. Čím déle budete uvězněné ve vězení nízkého sebevědomí, tím víc se bude propast mezi vámi a světem prohlubovat,“ dodává Lucie Mucalová.

Také jste se po letech ocitly na trhu singles? Jak jste to zvládly?

Reklama

Načítám