Hlavní obsah

Poctivá domácí vanilková zmrzlina

Hodnocení:
(6)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Poctivá vanilková zmrzlina? Ta, co si uděláte sami! Tady je celý recept krok po kroku.

Ingredience pro:
1 litr
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru krupice
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 500 ml 40% smetany ke šlehání
  • 5 ks žloutku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

Krok 1: Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi. Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky. Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.

Krok 2: V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům. Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku. Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne.

Krok 3: Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout klidně po těch levnějších (cena okolo 700 Kč), chladicí nádoba zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.

Tip: Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.

ynezorPumanzeSaNyknalC