Hlavní obsah

Hit roku 2010: tašky ze zipů

Foto: shutterstock.com

Odložte papírové tašky a pusťte se do zipůFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabelky, tašky i batohy jsou nejen nezbytným módním doplňkem, ale také hodně vypovídají o naší osobnosti a náladě. Chcete se předvést jako stylové dámy se smyslem pro originalitu a módní novinky? Pořiďte si kabelku ze zipů!

Článek

Stačil jeden letmý pohled po výstavních halách na nedávném prestižním veletrhu Hair & Beauty ve Frankfurtu nad Mohanem a všem bylo jasné, že nuda je pryč. Černé kožené „diplomatky“ jste tady nenašly. Kabelkám a taškám vládly výrazné barvy a vzory. Jedna kolekce však mezi nimi vyčnívala, a to použitým materiálem. Látku a kůži nahradila zdrhovadla, tedy zipy!

Originalita na prvním místě

Zip byl sice vynalezen už v roce 1852, ale první tašku z něj vyrobil až v roce 2003 Ishai Halmut, student izraelské technické a designérské školy. Od té doby si zipové výrobky hledaly své místo na výsluní. A teď se to povedlo! Vznikla celá kolekce, která obsahuje jak malé kosmetické taštičky, tak kabelky, plážové a sportovní tašky nebo batohy, speciální kolekce existuje i pro děti.

Předností těchto tašek je určitě originalita a barevnost. Navíc mají poměrně vysokou pevnost, proto v nich mohou nosit děti učebnice do školy. A při hledání klíčů či vstupní karty do práce oceníme to, že je lze rozepínat skoro „do nekonečna“. Snadno tak najdeme věci i na dně, aniž bychom musely celý obsah vysypat. Pokud preferujeme praktické vlastnosti, určitě oceníme, že je snadno vypereme.

Dobrou zprávou je i příznivá cena, i když u nás zatím k mání nejsou, v zahraničních e-shopech za ně dáme od pěti do třiceti dolarů. A objednat si zboží ze zahraničního e-shopu už dnes není žádný problém.

Foto: Zip it

Originální penál nebo batoh? Žádný problémFoto: Zip it

Udělej si sama!

Vzpomněla jste si právě, že babička má plný šuplík zipů, které nakoupila, když ještě stály pár korun, a ona doma po večerech věčně všívala nová zdrhovadla do kalhot i bund? Pokud je ještě nevyhodila, máte šanci udělat si originální tašku sama.

Existují dva způsoby: jeden je jednodušší, druhý o něco složitější, ale zase při něm vznikne originálnější a zajímavější taška.

Jestliže ruční práce nejsou našim koníčkem, stačí vzít zipy stejné délky a ty  jednoduše sešívat podélně k sobě – jezdce můžeme buď mít v rovině u jedné strany, nebo cik cak – až nám vznikne pruh „látky“. Pak sešijeme bočnice a z dlouhého zipu uděláme popruhy. Originální kabelka je na světě! Ale nedá se rozepínat jako ty na obrázcích.

Pokud někoho zaujaly rozepínací tašky, bude to mít náročnější. Zde je ovšem jeden základní trik: potřebujeme na ně zipy do bund, které se dají zcela rozdělit na dvě samostatné půlky. Ty k sobě sešíváme tak, aby měly „zoubky“ po obou venkovních stranách. Právě při této přípravě rozhodujeme o tom, jak bude naše taška barevná – oblíbených pruhů dosáhneme tak, že sešijeme k sobě dva zipy různých barev. Platí, že čím delší zipy seženeme – dají se koupit dvou- i třímetrové - tím rychleji nám „šití“ tašky půjde a tím větší vyrobíme.

Zkusíte to? Jistě objevíte další tipy a triky. Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám