Hlavní obsah

Podlaha terasy: Vše o materiálech, cenách i pokládce

Foto: hornbach

Aby terasa dobře a dlouho sloužila, vyberte si materiál, který vám bude po všech stránkách vyhovovatFoto: hornbach

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si zvětšit obytný prostor? Využijte balkon nebo terasu. Abyste tu však mohli trávit příjemné chvíle, potřebujete víc než jen pohodlné židle nebo rostliny v nádobách. I kvalitní podlahu!

Článek

Líbí se vám dřevo, nebo kámen? A co nestárnoucí dlažba? Terasu můžete mít i z moderních materiálů, jež se označují jako dřevoplast neboli kompozity.

1. Spolehlivý kámen

Tento přírodní materiál nabízí velkou škálu variací; prodávají se pískovce, andezity, žula, mramor, travertin… Právě s ohledem na široký výběr si předem propočítejte cenu. Je to podobné jako u dřeva – dlažba z těchto přírodních materiálů může stát pár stovek za 1 m2, ale i několikanásobně více. Kamenná dlažba je obecně odolná proti otěru a působení chemických prostředků, například posypu solí v zimě, je mrazuvzdorná, vydrží dlouhá léta a snadno se udržuje.

Foto: Kamenictví Juhanyak

Indický pískovec, různé rozměry až do 60 x 90 cm, 1620 Kč/m^2Foto: Kamenictví Juhanyak

Foto: Piedra

Kamenný koberec je univerzální finální povrch z přírodních oblázků a pryskyřice, aplikuje se na různé typy venkovních a vnitřní ploch a podlah, cena od 275 Kč/m^2Foto: Piedra

Foto: Kamenictví Juhanyak

Mrazuvzdorný mramor, 60 x 30 x 2 cm, 2500 Kč/m^2Foto: Kamenictví Juhanyak

2. Pro milovníky přírody

Dřevo je pěkné na pohled a příjemné na dotek, ovšem z pohledu údržby jde o nejnáročnější materiál. Na výběr máte mnoho dřevin, včetně smrku či borovice nebo tropických zástupců, kteří jsou odolnější vůči rozmarům počasí. „Prodávají se prkna bez jakýchkoli úprav nebo už impregnovaná a ošetřená proti hnilobě, červotočům, dřevomorce i zestárnutí,“ uvádí Stanislav Eder ze společnosti OBI. Ovšem najdete i takzvaná termoprkna, která jsou díky tepelné úpravě výrazně odolnější proti plísním a škůdcům a vyznačují se i větší rozměrovou stálostí.

Foto: Pechar

Jihoamerická dřevina IPE, rozměry 21 x 145 mm (délka prken je v rozmezí 1800–6100 mm), 2557 Kč/m^2Foto: Pechar

Foto: hornbach

Dřevěná prkna se prodávají buď neupravená, nebo už impregnovaná a ošetřená proti hnilobě a dřevokazným škůdcůmFoto: hornbach

Foto: Hornbach

Termoborovice, prkna 25 x 137 x 3000 mm, 1075 Kč/m^2Foto: Hornbach

3. Moderní řešení: kompozity

Líbí se vám dřevo, ale vadí vám jeho údržba? Pak zaměřte pozornost na kompozitní prkna, která se vyrábějí ze směsi dřeva a plastu, v různém poměru (odtud i další název: dřevoplast neboli WPC). Výhody?

„Terasy z kompozitů jsou téměř bezúdržbové, stačí je občas zamést nebo omýt nečistoty, nevyžadují impregnaci ani ošetřující nátěry. Slibují také dlouholetou životnost, stálobarevnost a protiskluznost,“ uvádí Zuzana Krucká ze společnosti WPC – WOODPLASTIC a. s.

Foto: WPC – WOODPLASTIC

Plná kompozitní prkna Forest plus obsahují 60 procent dřeva a 40 procent HDPE, textura exotického dřeva a nepravidelné žíhání v odstínu Merbau (137 x 21 x 4000 mm za 1331 Kč)Foto: WPC – WOODPLASTIC

Foto: WPC – Woodplastic

Kompozitní prkna, jako například Forest Grey, lze použít na terasu i balkon, pro obložení bazénu, vířivky, zahradního jezírka či schodiště (plná prkna, 137 x 21 x 4000 mm za 1210 Kč)Foto: WPC – Woodplastic

4. Osvědčená klasika: keramická i betonová dlažba

Máte v koupelně nebo i v chodbě dlažbu a stejný materiál chcete i na terasu? Žádný problém, jen myslete na to, že keramická dlažba pro venkovní použití musí být mrazuvzdorná, tedy minimálně nasákavá vodou, a protiskluzná. Z pohledu velmi nízké nasákavosti jsou šikovné slinuté dlaždice, jen pozor na jejich hladký povrch.

Další řešení představuje betonová dlažba, jež se podobně jako keramika dnes prodává také v moderních větších formátech i v mnoha dekorech. Rovněž musí být pevná, mrazuvzdorná a odolávat působení vody, také se snadno udržuje.

Foto: Best

Velkoplošná betonová dlažba Acero In připomínající přírodní kámen, povrch reliéfní sametový, 664,30 Kč/m^2Foto: Best

Foto: Keramika Soukup

Keramická dlažba St. Gallen, rozměr 30 x 60 cm, 639 Kč/m^2Foto: Keramika Soukup

Foto: Best

Terasová betonová dlažba Platen Bukato, povrch broušený, formát 40 x 40 cm za 187,60 KčFoto: Best

5. Kdy myslet na hydroizolaci

„Hydroizolaci použijte v místě, kde by voda mohla vstoupit do další místnosti, tedy na balkoně, nebo když se terasa nachází nad další terasou například v obytném domě. Dále je nutná, pokud se venkovní terasa sbíhá do středu a mohla by se tu hromadit voda. A v neposlední řadě se vždy používá u venkovních dřevěných teras, kde se dřevo dotýká betonového podloží, ale tam můžete aplikovat i klasickou lepenku na střechu IPA,“ vysvětluje Stanislav Eder.

A jak probíhá pokládka? Existuje více možností, například do betonového či štěrkového lože, na betonové patky, na rošty, gumové či plastové terče… Ovšem pokud máte třeba jen malý balkonek, a chcete „renovaci“ za pár minut, kupte si plastové, dřevoplastové či dřevěné dílce s podložkami, které stačí do sebe jen zaklapnout.

Foto: HPI-CZ

3 D polypropylenové teleskopické terče lze využít při montáži terasy ze dřeva, kompozitů či dlažby. Terasu pak neohrožuje vlhko a pod ní ve vzniklém prostoru lze vést nejrůznější rozvody (1 terč od 88,30 Kč)Foto: HPI-CZ

Foto: OBI

Dlaždice, click systém, 30 x 30 cm, balení 6 kusů aktuálně za 399 KčFoto: OBI

Jak jste si s materiálem na terasu poradili vy? Rozhodli jste se pro nejkvalitnější, nebo nejlevnější řešení? A jak jste spokojeni?

Reklama

Související témata:

Načítám