Hlavní obsah

Podlehněte domácímu vanilkovému krému. Ve 3 receptech!

Foto: Greta Blumajerová

Vanilkový krém nejde nemilovat!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buchtičky s krémem, ovocný koláč nebo prostě jen pečené ovoce – tohle i spousta dalších dobrot si vanilkový krém vyloženě žádá. My tu pro vás dnes máme recept na skvělý domácí vanilkový krém i tipy, jak ho použít.

Článek

Vanilkový krém můžete udělat jednoduše z vanilkového pudinku. Zkuste si alespoň jednou za čas ale udělat i domácí krém ze smetany, žloutků a vanilky. Je to sice dražší, ten chuťový rozdíl je ale nepopsatelný!

Vanilkový krém

Potřebujete: 500 ml smetany na vaření, 6 žloutků, 1 vanilkový lusk a podle účelu a preferencí 2–4 lžíce cukru

Postup: Smetanu nalijte do hrnce (asi 1 dl si nechte bokem), přidejte cukr a pomalu ji zahřívejte. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože z lusku vyškrábněte semínka. Ta přidejte ke smetaně, stejně jako prázdný lusk. Ve zbylé smetaně metličkou rozšlehejte žloutky a ty opatrně všlehejte do horké, ale ne vroucí smetany. Krém pak zahřívejte a šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Před podáváním z něj vyndejte vanilkový lusk!

Špaldové buchtičky s krémem

Na 4 porce potřebujete: 500 g hladké špaldové mouky, 4 lžíce třtinového cukru, asi 350–400 ml teplého mléka, 20 g kvasnic, 1 vejce a 100 g rozpuštěného másla a trochu mouky na podsypávání, suroviny na krém

Foto: Greta Blumajerová

Buchtičky s krémem mají v oblibě děti i dospělíFoto: Greta Blumajerová

Postup: V troše mléka rozpusťte lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mouku přesejte přes síto, přidejte vejce, kvásek a asi polovinu mléka a začněte zadělávat těsto (šlehač s hnětacími háky je skvělý pomocník!). Podle potřeby přidávejte další mléko, výsledné těsto je hladké, drží pohromadě a při doteku trochu lepí. Těsto pak nechte vykynout na teplém místě překryté čistou utěrkou.

Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Pekáček vytřete rozpuštěným máslem. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše. Nožem (nebo ještě lépe cukrářskou stěrkou, tou to jde nejlépe) nakrájejte na malé kousky, které skládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáčku. Buchtičky k sobě musí být pořádně natěsno naskládané, aby kynuly jen do výšky, a ne do šířky. Nakonec je i z vrchu potřete dostatkem rozpuštěného másla a dejte je asi na 30 minut péct dozlatova.

Krém připravte podle výše uvedeného rozpisu, pokud máte radši hustější, můžete do něj vmíchat 1 lžíci škrobu rozmíchaného v troše mléka. Nezapomeňte ho asi 3 minuty s krémem provařit!

Pečená jablka s krémem

Na 4–6 porcí potřebujete: 4 větší jablka, 4 lžíce skořicového cukru a 50 g másla, suroviny na vanilkový krém

Foto: Greta Blumajerová

Horké pečené ovoce a vanilkový krém, to je láska na první ochutnáníFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky. Ty urovnejte na plech vyložený pečicím papírem, posypte je skořicovým cukrem, poklaďte šupinkami másla (ty se nejlépe tvoří škrabkou na sýry) a nechte asi 20 minut péct. Máslo s cukrem a šťávou z jablek vytvoří na dně plechu výborný sirup. Upečená jablka přelijte krémem podle předpisu a ozdobte sirupem z plechu. Místo jablek můžete použít i hrušky, v sezoně jsou skvělé i lesní plody nebo švestky.

Křehký koláč s ovocem a vanilkovým krémem

Potřebujete: 1 balení křehkého těsta na koláč (nebo 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce studené vody a špetku soli), 150 g kyselejšího ovoce – využijte zmrazené zásoby z letních měsíců a použijte maliny, jahody nebo třeba švestky, 2 lžíce třtinového cukru, suroviny na krém, 2 lžíce hladké mouky a 0,5 dl mléka

Foto: Greta Blumajerová

Koláče z křehkého těsta jdou snad v každé domácnosti na dračkuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Suroviny na křehké těsto rukama zpracujte tak, aby těsto bylo hladké a drželo pohromadě. Pak ho zabalte do mikrotenového sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici. Ovoce vyndejte z mrazáku a nechte ho povolit a připravte si mezitím krém, do kterého navíc vmíchejte 2 lžíce hladké mouky, které jste nejdřív rozmíchali v troše mléka, aby neudělala v krému hrudky.

Troubu zapněte na 170 stupňů. Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 2 mm. Horní arch sejměte a pomocí druhého těsto urovnejte do koláčové formy. Přebytečné okraje seřízněte (pozor, těsto se pečením zmenší, takže ho nechte opravdu až na okraj formy, ne níž!), dno propíchejte vidličkou a dejte ho předpéct na 15 minut do trouby. Aby se nezvlnilo, nasypte na něj pečicí fazole. Předpečené těsto vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ovoce (švestky řeznou stranou nahoru) a zalijte krémem. Ten ještě posypte trochou třtinového cukru, aby lépe vypadal ;-). Koláč pečte asi 35 minut dozlatova, pak ho nechte zchladnout, aby krém zatuhl, a můžete podávat!

Tak co, vyzkoušíte taky domácí vanilkový krém?

Reklama

Související témata:

Načítám