Hlavní obsah

Podprsenka: Jak vám střih změní tvar prsou?

Foto: Mia Mirrelli

Zkoušely jste už testovat různé střihy podprsenek?Foto: Mia Mirrelli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše prsa směřují od sebe, ale vy je chcete vytvarovat k sobě blíže? Nebo chcete nechat vyniknout jejich přirozeným křivkám? Či chcete naopak co nejvíce zakrýt jejich tvar? Se vším si poradí různé střihy podprsenek. Poradíme vám, podle čeho vybrat ten správný!

Článek

„Každá žena má prsa jiná, ale v zásadě existují dva základní typy podle potřeby hloubky košíčku,“ říká odbornice na spodní prádlo Vendula Maleňáková z pražského butiku Dolly. „První typ jsou plná prsa, která míří směrem dopředu, a nejsou většinou tak pevná, jsou u sebe a tvoří žlábek. Druhý typ jsou ta, která jsou dál od sebe, nejsou tak plná, nedělají onen žlábek a mohou být i pevnější.“ Samozřejmě tradičně platí zákon, že ty, co mají první, chtějí ta, co mají druhé. S trochou šikovnosti a správnou podprsenkou to ale jde!

Dekoltová versus vyztužená

„Se svými prsy mám problém, nikdy nevím, jak je správně obléknout,“ přiznává naše první figurantka Jitka, a určitě není jediná pod sluncem. Poté, co jsme vyřešili správnou velikost (Jitka si myslela, že má 75 B, ve skutečnosti to ale bylo 65 C – jak vybrat správnou podprsenku se dozvíte zde), vyzkoušela dva základní typy – s výztuží a bez výztuže.

Pokud celkově nejste spokojeny s tvarem svých ňader a máte možnost výběru, nevyztužené podprsenky nenoste. Ty toho totiž příliš neschovají, ba ony nedostatky spíše zvýrazní. Vyzkoušený typ v tomto případě Jitce zvýraznil jejich přirozeně špičatý tvar . Samozřejmě záleží na každé ženě, v čem se cítí nejlépe a co se které líbí! Této podprsence se říká „dekoltová“ , dokonale ozdobí každý letní výstřih.

Foto: Mia Mirrelli

Dekoltová podprsenka bez výztuže Jitce zvýraznila špičatý tvar prsouFoto: Mia Mirrelli

Pro srovnání se podívejte, co udělala s Jitčinými prsy výztuž. Zakulatila je, přiblížila k sobě, dotvořila svůdný „žlábek“ a původní špičatý tvar zakamuflovala. Podprsenky s výztuží vám obvykle pomohou ke kulatějšímu tvaru, nicméně ne každé ženě se to líbí. Pokud ovšem výztuž preferujete, zainvestujte do kvalitnějšího prádla. Výztuže z nekvalitních podprsenek jsou výrazně silnější a nenosí se tak příjemně, jako ty kvalitnější z jemných materiálů. Má to ale i háček, vyztužené podprsenky se vyrábějí většinou do velikosti G, nevyztužené třeba i do velikosti K.

Foto: Mia Mirrelli

Změna při obléknutí vyztužené podprsenky - místo špičatých prsou kulaté!Foto: Mia Mirrelli

Vyztužená balkonetka udrží vše!

Balkonetky bývají obvykle vyšší podprsenky, které vaše prsa udrží v každé situaci. Když se na ni podíváte, může se vám zdát, že je oproti jiným střihům poměrně rovná. A právě odtud pochází její „balkonový“ název. Tím, že je užší a vyšší, drží prsa u sebe a nahoře tak, že nemají šanci nikudy vyklouznout ven. Uprostřed navíc vytvoří onen kýžený efekt, který se pánům tak líbí…

Foto: Mia Mirrelli

Balkonovka udrží vše tam, kde má býtFoto: Mia Mirrelli

Tradiční trojstřih

Trojstřih, klasika, kterou zná snad každá žena, má většinou boční pás vně košíčku, který by měl prsa opticky sbližovat, a poté vodorovný šev směřující od středu směrem ven. Tento střih je vhodný především pro velká prsa, protože je udrží tam, kde mají být. Z druhé strany ne vždy lichotí tvaru prsou. Má totiž tendenci prsa tvarovat do špičky.

Foto: Mia Mirrelli

Trojstřih je vhodný především pro větší prsaFoto: Mia Mirrelli

Nevyztužená balkonetka se spodním švem

Podprsenky se spodním švem vám většinou pomohou vykouzlit kulatá ňadra – i bez výztuže! Šev, který vede odspodu středem košíčku, udržuje prsa vysoko a snaží se je namířit vpřed a zakulatit je. Tyto podprsenky se však nevyrábějí ve velkých velikostech.

Foto: Mia Mirrelli

Šev odspodu nahoru dotvoří kulatá prsaFoto: Mia Mirrelli

Muldovaná pod tričko

Pokud vám vadí fakt, že je podprsenka pod oblečením vidět, pořiďte si muldované neboli vytlačené košíčky. Podprsenka sice nemá žádný šev, ale zato ani výztuž. Přesně kopíruje prsa, takže pozor! Pokud se vám nelíbí jejich tvar, muldovaná podprsenka nebude to pravé ořechové!

Foto: Mia Mirrelli

Muldovaná podprsenka není pod tričkem vidětFoto: Mia Mirrelli

Na sport

Sportovní podprsenka je na rozdíl od všech předešlých především funkční. Musíte zapomenout na tvar, na přirozenost a dát spíše přednost naprostému pohodlí. Při jejím výběru nezapomínejte na správný obvod, kdy byste mezi tělo a podprsenku neměly prostrčit ani dva prsty, pevný materiál a vhodný střih. Správná sportovní podprsenka pak přitiskne prsa úplně k tělu a udrží je za každé situace. Můžete pak třeba skákat na trampolíně, přes švihadlo nebo i běhat.

Foto: Mia Mirrelli

Při výběru sportovní podprsenky jde hlavně o pohodlíFoto: Mia Mirrelli

Foto: Mia Mirrelli

Jiná verze sportovní podprsenkyFoto: Mia Mirrelli

A který střih nejvíce vyhovuje vám? Jaké jsou vaše největší problémy při výběru podprsenky? Podělte se s ostatními o názor v diskusi pod článkem! A pokud si vůbec nevíte rady, navštivte naši poradnu Jak vybírat spodní prádlo.

Děkujeme za spolupráci letenskému butiku se spodním prádlem Dolly.cz.

Související témata:

Načítám