Hlavní obsah

Podzimní boty: Kozačky, kotníkové i holínky

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Reklama

Boty, které k vašim nohám nepustí vítr a déšť, začínají být v podzimním období zásadním tématem. Vybrali jsme mnoho tipů pro všechny ženy, ať už holdujete kůži, umělým náhražkám nebo holínkám.

Článek

Na podzim se hodí boty s výškou alespoň nad kotníky, aby zakryly mezeru mezi ponožkou a nohavicí a abyste byla chráněná i při leckdy nutném procházení loužemi. Jednotlivé materiály pro chladnější období mají výhody i nevýhody, které se budeme snažit shrnout pro každou kategorii zvlášť. Mrkněte do botníku, zvažte, jestli vám nějaký typ bot chybí, a jdeme na to.

Vaše druhá kůže

Kožené boty jsou sázkou na jistotu. Kůže vydrží, avšak musíte jí dopřát potřebnou péči – mazat ji a voskovat, případně používat impregnaci ve spreji. Je dobré věnovat se botám aspoň jednou měsíčně, samozřejmě záleží na četnosti nošení a na počasí. S výdrží bot souvisí vyšší cena, ale pokud si vyberete takové, které se vám budou líbit několik let, vlastně na tom vyděláte. Výhodou je prodyšnost materiálu. Kůže vaše nohy nechá dýchat.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): černé boty Pieces, 2899 Kč; černé vyšší boty Ojju, 2899 Kč, obojí prodává ZootFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): červené polokozačky Vagabond, 3199 Kč; vínové nižší kozačky Zara, 2599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kozačky na podpatku Zara, 2999 Kč; hnědé kozačky Pier One (prodává Zalando), 2540 KčFoto: Archiv firem

Pokud se kůži vyhýbáte

Koženka, bio kůže, eko kůže, veganská kůže… pár pojmů, které de facto znamenají totéž – náhražku živočišné kůže. Někdo si ji kupuje z ekonomických důvodů, jiný z etických. Nutno říct, že není koženka jako koženka. Dnes existují takové napodobeniny kůže, že se jí ve vlastnostech vyrovnávají, a pak se cena vyšplhá na stejnou úroveň. Levnější varianty nebývají úplně voděodolné, a především se s nimi po jedné sezoně často musíte rozloučit.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): lesklé polokozačky Nae Vegan Shoes, 3390 Kč; kotníkové boty s lesklou špičkou Nae Vegan Shoes, 3290 Kč, obojí prodává EtikbutikFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): vysoké těžké boty Wills Vegan Shoes, 3200 Kč, hnědé Chelsea boty Wills Vegan Shoes, 1300 Kč, oboje prodává Holy CowFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šněrovací kozačky Tamaris, 1940 Kč; černé hladké kozačky Xti, 1780 Kč, obojí prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Holínky nejen na pole

Gumové boty si zažily před pár lety svou sezonu slávy. Nyní se s nimi tolik nesetkáváme, ale i tak je v nabídce obchodů najdete a dá se s nimi vykouzlit vkusný outfit. Jak kotníkové, tak vysoké holínky mohou vypadat dobře, ale zkuste se vyhnout křiklavým vzorům a barvám. Když už chcete oslnit jinak než černou či hnědou, sáhněte po pastelových odstínech než například po neonkách.

Plast je levnější než kůže a proti dešti funguje dokonale. Pokud vás nezradí lepené části, mohou boty vydržet i dlouhou dobu a nevyžadují žádnou starost navíc, kromě občasného vyčištění. Rozhodně to ale nejsou boty na denní nošení, neboť kromě vody nepropouštějí ani vzduch, a tak se v nich nohy nepřirozeně paří. Doporučujeme vzít jednou za čas na chladný večer a do skrz na skrz propršených dní.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): modré nízké holínky, 533 Kč; černé holínky, 666 Kč, obojí CasnabotyFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): černé šněrovací gumové boty Melissa, 2897 Kč; metalické boty Melissa, 2252 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): světle růžové nízké holínky Casnaboty, 399 Kč; hnědé holínky Mel, 832 KčFoto: Archiv firem

Membrána a móda?

Boty se syntetickou nepromokavou membránou jsou geniální vynález. Pokud jezdíte do hor, jistě to víte. Jsou ale membrány také součástí bot, které se hodí na denní nošení? Ano, existují už i pěkné, módní boty s membránou. Vyrábí je pár značek, jsou dražší, ale pokud se pohybujete v deštivém počasí často, jistě stojí za úvahu si jedny pořídit. Ale pozor, i tyto boty je potřeba impregnovat.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): temně modré boty Klondike, 2098 Kč; nízké kozačky Rieker, 2299 Kč, obojí prodává JadiFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): oboje boty worker stylu s technologií duo-tex Tamaris, černé, 2999 Kč, růžové, 2199 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): černé kozačky Rieker, 2699 Kč; vínové kozačky Remonte, 3199 Kč, oboje prodává JadiFoto: Archiv firmy

Pokud hledáte k praktickým botám ještě krásné lodičky, doporučujeme náš výběr v článku 20 nejstylovějších lodiček sezony: Vyberte si ty pravé!

Nosíte na podzim raději podpatky, nebo rovnou podrážku?

Reklama

Související témata:

Načítám