Hlavní obsah

Podzimní sklizeň zeleniny? Ještě ji stihnete zasít! Co přesně?

Foto: Profimedia

Čerstvé ovoce a zelenina jsou to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát. Víte, co si ještě nyní můžete vypěstovat?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťavnatá sklizeň zeleninových lahůdek právě vrcholí. Třeba taková cibule už by se měla sušit na půdě. Uvolnila tak větší část záhonů. Využijte teplé počasí a vypěstujte si listovou zeleninu pro pozdní sklizeň!

Článek

Babí léto nám dopřálo slunce, a meteorologové navíc slibují, že by se ještě na chvilku mělo trochu oteplit. Půda je ještě rozehřátá a připravená přijmout semínka. I začátkem října můžete vysévat, abyste ještě letos sklízeli. Pozdní léto a nastupující podzim se v mnohém podobá jarnímu počasí.

Dobře, na jaře nežloutne listí, ale rozkvétají první květiny. A místo podzimní únavy vás přepadává únava jarní. Jenže rána jsou podobně chladná a odpoledne zase teplá. Když nezaváháte a vysejete, budete se ještě v říjnu radovat z nové sklizně. Kolik a zda se urodí, záleží hlavně na počasí. Pokud máte skleník, neriskujte a vysévejte pod jeho střechu.

Podzim svědčí listové zelenině

Stojíte nad prázdnými záhony a říkáte si, co ještě vysévat na podzim? Rozhodně různé druhy listové zeleniny: kozlíček polníček, roketu (rukolu), špenát nebo listový salát určený pro celoroční pěstování. Zkusit můžete i ředkvičky, které rostou poměrně rychle (sklízíte zhruba do jednoho měsíce). Zatímco během léta (červenec a srpen) jdou plodiny, jako je listový špenát nebo ředkvičky, rychle do květu a nejsou proto moc dobré, na podzim se jim zase začíná dařit.

Foto: Profimedia

Máte chuť na salát? I teď na podzim ho můžete zasít...Foto: Profimedia

Listové saláty pro podzimní pěstování:

  • Roketa nebo rukola – listy se podobají pampelišce. Mají říznější chuť. Používají se do salátů, na pizzu nebo do těstovin. Vyrobit z nich lze i dobré pesto. Roketa (nebo rukola) roste velmi rychle. Sklízíte už za dva tři týdny od výsevu.
  • Rosela – listový salát vhodný pro celoroční pěstování má kadeřavé načervenalé listy. Chutná malinko nahořkle. Vhodný je také pro pěstování ve skleníku.
  • Rekord – světle zelený kadeřavý salát je jako stvořený pro celoroční pěstování. Dobře roste i ve skleníku a je odolný k vybíhání do květu. Sklízet můžete už nějakých sedm týdnů od výsevu.
  • Kozlíček polníček – jemný a lahodný salát má drobné zelené lístky. Je skvělým zdrojem kyseliny listové. Roste rychle a je nenáročný na pěstování.

Pěstování podzimních ředkviček

Když počasí bude přát, ředkvičky ještě vyrostou. Mají krátkou vegetační dobu, která se pohybuje kolem 30 dní. Ředkvičky jsou nenáročné na pěstování, ale vyberte jim záhon, kam jde po většinu dne sluníčko. Přes noc je můžete chránit netkanou textilií. Nezapomeňte je, stejně jako listovou zeleninu, pravidelně zavlažit.

Foto: Profimedia

Před tím, než zasadíte letošní poslední semínka, je třeba půdu připravitFoto: Profimedia

Příprava záhonů na podzimní výsev

Ještě než do země vložíte semínka pro podzimní sklizeň, připravte si záhon. Zvolte takový, kam se po většinu dne opírá sluníčko. Půdu napřed vyčistěte od předešlé úrody – možná ještě sem tam narazíte na zapomenutou cibuli nebo česnek. Vytrhejte plevel a půdu prohrábněte rycími vidlemi. Hluboké rytí a hnojení záhonu vynechejte. Záhony můžete obohatit kompostovanou zeminou.

Péče o pozdní zeleninu

Letošní léto bylo suché a ani poslední deště to příliš nezachránily. Proto pravidelně zalévejte. Zvlášť listová zelenina potřebuje nejlépe každodenní zálivku. Kropte ji vpodvečer dešťovou vodou. I začátkem října můžete na zahradě narazit na slimáky, proto si dejte pozor, ať vám neslupnou rašící saláty. Čas od času půdu načechrejte a vytrhejte plevel, pokud se objeví. Protože v noci už klesá teplota k nule a můžou se objevit první přízemní mrazíky, chraňte si zeleninu netkanou textilií. Ráno záhony odkryjte, ať k rostlinám může vzduch a slunce.

Podzimní úroda sice není zaručená jako ta jarní, ale o to větší radost z ní budete mít. A takový listový salát je nejlepší prevencí před nastupující chřipkovou sezonou.

Reklama

Načítám