Hlavní obsah

Podzimní věnec na dveře: Vyrobte si jeho základ z trávy nebo plata od vajec

Foto: Profimedia

Základ věnce můžete udělat z přírodních materiálů, trávy i popínavekFoto: Profimedia

Reklama

Máte náladu na to si vyrobit podzimní věnec na dveře do bytu, ale zjistili jste, že nemáte slaměný ani polystyrenový základ? Nevadí, za pár minut si ho můžete vyrobit třeba z letáků, kterých je všude dost!

Článek

Vyrobit věnec není složité. Překvapivě to jde velmi snadno i z těch nejdostupnějších materiálů, jako jsou letáky, staré noviny, plato od vajíček nebo popínavé rostliny a trávy ze zahrádky. Pojďte se do toho s námi pustit.

Z popínavek

Máte na zahradě břečťan, přísavník nebo vám pergolu porůstá rdesno aubertovo? Jakákoli popínavka je dobrým základem věnce, stačí ji jen natrhat. Šlahouny nejprve smotejte tak, jako smotáváte zahradní hadici, tedy na sebe. Až budete mít pocit, že je vzniklé kolo dost objemné, začněte omotávat i od strany do středu. Každý nový šlahoun zapíchněte silným koncem do již stávajícího věnce a omotejte ho až do nejslabšího konce.

Šlahouny jsou většinou poddajné, nemusíte je svazovat k sobě, tedy až na starší výhony břečťanu, ty budete asi muset držet alespoň ze začátku pohromadě pomocí drátku. Věnce z popínavek jsou samy o sobě zdobné – břečťan a přísavník listem, rdesno květem. Můžete je tedy buď nechat zcela bez přízdob, nebo jen doladit sušenými květinami, stužkou… prostě tím, co objevíte doma.

Foto: Jakub Jurdič

K výrobě věnce z popínavek nepotřebujete nic víc než natrhat dostatek šlahounů a pevně je smotatFoto: Jakub Jurdič

Z letáků

Válí se vám doma hromádka letáků? Pak máte surovinu na výrobu věnce jasnou. Potřebujete právě jen stránky letáků – čím větší, tím lepší – a lepicí pásku. Stránky přeložte jako šálu na pruhy, přibližně stejně široké. Dva pruhy pro začátek na koncích slepte a udělejte kolo, které postupně jej oplétejte dalšími pruhy papíru.

Při oplétání utahujte papír tak, aby držel tvar, ale moc to nepřehánějte, ať se netrhá. Pokud budete chtít věnec dát ven, oblepte ho nakonec pevně lepicí páskou, díky které vám sezónu v pohodě poslouží.

Foto: Jakub Jurdič

Základ z papíru vyžaduje jen trochu trpělivosti, letáky a lepicí pásku. Poslední omotávku udělejte stužkou, jutou, můžete ho i polepit mechem, záleží na tom, co máte po ruce – lze ho i natřít barvouFoto: Jakub Jurdič

Z plata na vajíčka

Rychlejší, ale také celý z papíru, to je věnec, na který použijete plato od vajíček. Nastříhejte ho na pruhy a ty slepte k sobě tavnou pistolí – poslední a první mističku z pruhu do sebe zatlačte a slepte. Jestli potřebujete jen malý věneček, stačí dva pruhy, na větší jsou lepší tři.

Než spoje zatvrdnou a budou držet, udělejte si z papíru koule, které pak vlepte do důlků, kde byla vajíčka. Použijte k tomu také hmotu z tavné pistole, která celý základ současně i zpevní. Poslední vrstvy udělejte stejně, jako v případě věnce z letáků – jednotlivé pruhy papíru omotejte kolem základu, můžete i v několika vrstvách, ale jedna postačí.

Základ pak můžete opět buď jen omotat stužkou či jutou, nebo nejprve ochránit proti vlhku obtočením lepenkou.

Foto: Jakub Jurdič

Plata od vajíček, nůžky, papír z letáků nebo novin, tavná pistole a lepenka. To je všechno, co potřebujete na výrobu tohoto základu – hotovo máte za pár minutFoto: Jakub Jurdič

Z trávy

Okrasná tráva ze zahrádky, ale i suchá vysoká tráva, kterou míjíte na procházce, jsou také dobrými surovinami na věnec. Kromě trávy už potřebujete jen vázací drát, nůžky a trpělivost. Postup výroby není složitý, ale ze začátku vás mohou neposedné stvoly trochu potrápit. I když si je předem svážete do metliček, aby se vám s nimi lépe pracovalo, stejně chvíli trvá, než je k sobě svážete tak, aby vytvořily hezky pravidelný a souměrný kruh.

Začněte tak, že si k sobě jednotlivé metličky svažte v místě, kde jsou zhruba stejně silné. Vznikne tak pás trávy, jehož konce svažte a pokuste se vytvarovat kruh. Ten pak omotávejte kolem podobně, jako v případě pruhů papíru. Na omotávání si opět udělejte metličky – jen tak silné, aby šly dobře ohýbat – nebo přidávejte trávu nesvázanou. Okrasná tráva má silnější listy, takže ji můžete přidávat po jednom – výsledek bude vzhlednější, i když výroba pracnější.

Foto: Jakub Jurdič

Výsledný základ z trávy je potřeba nakonec pevně svázat, protože bude vysychat, tak aby se neuvolňovala. Na závěr opět věnci dopřejte omotávku ze stuhy či jutyFoto: Jakub Jurdič

Vyrábíte si na dveře věnce doma, nebo je kupujete? Napište nám!

Reklama

Načítám