Hlavní obsah

Pojištění bytu: Jak z něho dostat nejvíc peněz?

Foto: Thinkstock

Máte nový byt? Rychle se vydejte do pojišťovny!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze do tří dnů bez zbytečných formalit… Není to tak dávno, kdy na nás s tímto heslem útočily reklamní spoty mnoha pojišťoven. Překvapivě fungovaly, vyzkoušela jsem to také. A teď říkám bohužel. Je to jeden z důvodů, jak se připravit o peníze. Zkontrolujte si, zda nemá i vaše pojistka nějaké slabé místo!

Článek

Je to obvyklý případ – v bytě nade mnou zrekonstruovali koupelnu. Špatně napojený odpad sprchového koutu způsobil, že voda začala protékat ke mně do bytu. Měla jsem více než rok pojistku, zkusila jsem nahlásit škodu a jen na základě fotek dostala skoro dva tisíce na opravu a vymalování celé místnosti. Soused „přemázl“ místo za pětistovku a mně zůstala hezká částka do kapsy. Tehdy se hodila. Nyní při obnově smlouvy jsem zjistila, že jsem se během pěti let připravila o bonus skoro dvakrát tak větší. Kdybych se tehdy nenechala napálit reklamou na peníze „snadno a rychle" a zaplatila malíře ze svého, mohla jsem při dalším uzavření smlouvy ušetřit na bonusech několik tisíc korun. Podobných záhad a nástrah je však ve světě pojištění více. Zde je pět nejčastějších, na které jsem byla upozorněna já. Tak se také nenechte napálit.

Chyba 1: Domácnost není nemovitost a naopak

Našli jste ve vyúčtování nákladů od svého družstva či společenství vlastníků, že vám platí pojištění a jeho výše je sjednaná třeba na dva miliony? Pak si důkladně ověřte, čeho se týká. Pravděpodobně totiž půjde o pojištění nemovitosti. A vy potřebujete i pojištění domácnosti. V tom je totiž velký rozdíl! Pojištění nemovitostí se vztahuje pouze na stavbu, nikoli na věci, které se v ní nacházejí. Z tohoto pojištění se proplácejí například promáčené stropy nebo zničené podlahy. Oproti tomu pojištění domácnosti chrání pouze její vybavení – tedy z něj dostanete proplacené zničené spotřebiče, audiovizuální techniku, koberce, nábytek a podobné věci.

Foto: Thinkstock

Máte-li dům s výhledem na řeku, zkontrolujte si, zda se vaše pojistka vztahuje i na povodně. Nebývá to pravidlemFoto: Thinkstock

Častou podmínkou pojištění je i správné Zabezpečení domácnosti: na tohle nezapomeňte!.

Chyba 2: Nízké splátky rovná se nízká náhrada

Je to šetření na nesprávném místě – když zjistíte, kolik byste platili na pojistném ročně, raději si uzavřete smlouvu na mnohem nižší částku. Hovoří se pak o takzvaném podpojištění. Když se pak něco stane, budete zklamaní, jak málo peněz dostanete. Vyplatí se proto udělat podrobný seznam majetku a podle něj zvolit tu správnou částku. A pozor na případy, kdy si třeba koupíte nový nábytek do kuchyně nebo zrekonstruujete byt. V tu chvíli přestává být hodnota vaší domácnosti pouze sto tisíc korun jako se starým zařízením po původních majitelích. Nová kuchyň, koupelna, spotřebiče i nábytek klidně vyjdou na půl milionu korun. Je proto třeba změnit i výši pojistného plnění na tuto částku. Sice budete ročně platit místo sedmi set korun dvojnásobek, ale v případě nehody od pojišťovny dostanete onen půlmilion na nové věci. Zatímco v prvním případě by vám vyplatila maximálně těch sto tisíc, za něž byste si pořídili sotva novou linku.

Jestliže se na rekonstrukci právě chystáte, vyvarujte se 7 největších chyb při rekonstrukci).

Chyba 3: Vyplatí se spoluúčast?

Je dobré si také rozmyslet, zda člověk přistoupí na spoluúčast při pojištění. Pokud na ni přistoupíte, budou splátky menší. Ale pozor! Rozdíl v pojištění se spoluúčastí nebo bez ní může být třeba jen dvě koruny denně, i když v ročním souhrnu je to kolem sedmi set korun. Pokud se však nějaká nehoda stane, budete rádi, když pojišťovna uhradí celou škodu. Spoluúčast může být tisíc korun, ale i desetkrát tolik.

Chyba číslo 4: Jak prokážete svůj majetek?

Také si jako já procházíte jednou za rok složku s účtenkami a záručními listy a všechny ty, které jsou starší než dva roky a nelze je použít při reklamaci, vyhodíte? Chyba! Měli byste je mít doma schované, dokud věc slouží. Mohou se hodit právě v případě pojistné události. Jinak těžko prokážete, že vám v obýváku visela televize nikoli za deset, ale za padesát tisíc korun. Že už přichází tato rada pozdě? Pak si svůj majetek dobře zdokumentujte. Vyfoťte si dům, byt, zařízení i všechny cenné dokumenty. U těch navíc přidejte popis s rozměry. To vše pak ukryjte na bezpečném místě, tedy kdekoli jinde než v bytě. Pokud by u vás hořelo, pravděpodobně přijdete o střechu nad hlavou i o tyto podklady. Ideální jsou příbuzní, rodiče nebo bezpečnostní schránka v bance.

Chyba číslo 5: Čtěte, čeho se pojištění netýká

Bydlíte u řeky a překvapilo vás, že po povodni nedostanete žádnou pojistku, přitom právě kvůli této přírodní pohromě jste smlouvu uzavírali? Vzal vám střechu orkán a divíte se, že na náhradu nemáte nárok? Podle údajů pojišťoven každý pátý člověk smlouvu před podpisem vůbec nečetl, a tak neví, čeho se týká! Ptejte se proto včas právě na tato rizika, která se týkají vašeho okolí, a pokud nejsou zahrnutá v základním pojištění. Speciálně si lze chránit například nebytové prostory, tedy sklepy, kola, peníze, skla v domácnosti, umělecké předměty a podobně.

A jaké máte zkušenosti s pojišťovnami vy? Splnily vaše očekávání, nebo jste se nechali napálit jako já?

Reklama

Související témata:

Načítám