Hlavní obsah

Pojistka pro psa: Co si ohlídat a na kolik vás vyjde?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemoc nebo úraz může potkat nejen vás, ale i vaše domácí mazlíčky. Měli byste je pro takový případ pojistit? Na co při sjednávání pojistky pro vašeho psa nebo kočku dát pozor?

Článek

Náklady na léčbu zvířete u veterináře mohou dosáhnout desítek tisíc. A statisíce, když náhodou způsobí nehodu, při které dojde na škodách na zdraví a cizím majetku. To už se opravdu hodí, když v tom nebude vaše peněženka sama, ale můžete využít pojistky, kterou si pro psa či kočku můžete sjednat. „Je dobré, aby kromě pojištění veterinárního ošetření zahrnovalo i pojištění smrti zvířete, nákladů na péči o zvíře v případě hospitalizace majitele, pojištění ztráty či odcizení zvířete a náhrady nákladů na jeho nalezení,“ radí Jan Moravec z online pojištění PetExpert.

Starého ani tlustého psa nepojistíte

Pojišťovny nabízejí vedle pojistek chovů skotu, drůbeže či koní i pojistky pro psy a kočky. Abyste mohli zvíře pojistit, musí být hlavně trvale označené mikročipem nebo tetováním. Ve chvíli sjednávání pojistky musí být zdravé, nesmí být tlusté, musí být očkováno proti vybraným nemocem – zdraví a očkování musíte doložit doklady od veterináře, někdy k tomu vyžadují i ověření původu a někdy i ocenění znalcem.

Pojišťovny si stanovují i minimální a maximální věk zvířete, které se chystáte pojistit – rozsah věku pro vstup do pojištění je od 8 týdnů věku, do deseti let u malých plemen (u středních je maximum většinou 8 a u velkých 6 let). Kočky se většinou dají pojistit do 8 let věku.

Foto: studio37th, Shutterstock.com

Překážkou pro uzavření pojistky může být vysoký věk, ale také pár kilo navíc, které váš pes máFoto: studio37th, Shutterstock.com

Pojišťovna zaplatí rentgen i operaci

Základní pojištění zvířete vám pomůže uhradit veterinární péči v případě, že se pes zraní v parku o střep, najednou začne kulhat a bude potřebovat rentgen, nebo při otravě. Vždy jde o „nutné, účelně a neodkladně vynaložené náklady na nezbytné léčení vedené veterinárním lékařem“. Většinou je nutné škodní událost nahlásit, doložit náklady a počkat si na jejich proplacení, ale na trhu už je i pojistka, která umožní zaplatit jen spoluúčast a o zbytek se postará.

Náklady za rozbité kolo i léčbu kolene

Představte si situaci, kdy váš pes při venčení vběhne do cesty cyklistovi, ten se vybourá, pohmoždí si koleno a zničí kolo. Všechny vzniklé náklady a škoda na majetku jde za vámi. V takové chvíli oceníte pojištění odpovědnosti, které také může být součástí pojistky. Při jejím sjednávání si nechejte vysvětlit, na co všechno se vztahuje a do jaké výše hradí náklady na náhradu škody na majetku, na léčbu, ale i na finanční ztrátu, například ušlý zisk kvůli nemocenské…

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Při střetu psa s cyklistou může dojít k úrazu a škodám, které lze z případné pojistky také uhraditFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Pozor na výluky!

O tom, co smlouva obsahuje, byste měli vědět ještě před podpisem, abyste pak nezjistili, že je vám „na kočku“. Třeba když přehlédnete „karenční dobu“. Většinou to bývá 30 dní od podpisu smlouvy, během kterých nemáte nárok na výplatu z pojistky.

Některé pojišťovny také omezují dobu, po kterou budou léčbu z pojištění hradit – například se postarají o měsíční léčbu úrazu, ale pokud nebude zranění za tuto dobu vyléčeno, musíte už po uplynutí měsíce další náklady hradit ze svého.

V obecných podmínkách smlouvy najdete i „výluky z pojištění“, tedy okolnosti, za kterých nedostanete nic. „Třeba když škoda vznikla vaším úmyslným jednáním – tedy i nedodržením pokynů veterináře. Nehradí se ani náklady spojené s dědičnými a vrozenými vadami pojištěného zvířete. Z pojištění nebývají obvykle hrazeny náklady vynaložené na antiparazitní preparáty, léčení nemocí chrupu, očkování nebo kastraci či sterilizaci. Naopak některé pojišťovny hradí za určitých podmínek inzerci v souvislosti s hledáním pohřešovaného zvířete,“ upozorňuje Mgr. Eva Jurčíková z internetové poradny Vaše nároky.

Z pojistky většinou nemůžete uhradit škodu nebo ošetření osobě, která s vámi a zvířetem žije ve společné domácnosti.

Kolik to bude stát?

Na to je složitá odpověď – záleží na tom, u jaké pojišťovny smlouvu uzavřete, na množství výluk, ale také na věku a velikosti zvířete, tedy váhové kategorii. Sazby se liší i podle toho, jak vysoký je limit úhrady roční péče, většinou to bývá do 20 tisíc, ale může to být i 120 tisíc. Cenu ovlivňuje i výše vaší spoluúčasti – může být 500, ale i kolem dvou tisíc za ošetření. Ve hře je tedy mnoho faktorů, ale jak jsme zjistili, může cena začínat na 90 Kč měsíčně za kočku a 99 Kč za psa, ale může dosáhnout i několika stovek měsíčně.

Uvažovali jste o pojištění svého mazlíčka?

Reklama

Načítám