Hlavní obsah

Pokusy na vlastním těle vás hodně naučí

Reklama

Znáte ta rána, kdy si místo tužidla zpevníte vlasy pěnou na holení a do podpaždí nastříkáte lak? Já si dnes namazala obličej krémem na dětskou prdýlku.

Článek

Opruzená jsem původně nebyla, zpruzená pak dost. Přesto to byla super zkušenost! Moje největší obavy, totiž, že mi paže zůstanou přilepené k tělu, se naštěstí nenaplnily. Ošklivé překvapení mi ale přichystal obličej. Celý den byl vysušený a dost nepříjemný na dotyk. Jak je ale možné, že si krém na dětskou prdýlku neporadí s mojí tváří? Ta nemá ani tak jemnou kůži, ani není, bohudíky, vystavená častému kontaktu se stolicí nebo močí… Dělám něco špatně?

Po sedmi letech na mateřské jsem se proto začala pořádně zajímat o to, čím děti mažu. A nestačila jsem se divit. Sedm let je mažu špatným přípravkem, a divím se, že je vysušuje. Stejně jako mě dneska.

On totiž není krém jako krém. Ten, který vysušuje, obsahuje zinek a je určený na léčbu opruzenin. Když s ním naopak mažu kůži, která je zdravá a potřebuje jenom preventivní ochranu, prokazuji jí tím medvědí službu. Léčivá mast se zinkem kůži vysuší. Ta pak bude hůř regenerovat, snáze se odře (třeba při kontaktu s plínkou) a infekce a opruzeniny budou mít vstup otevřený. Zinek zkrátka vysušuje. Což je dobře. Ale musím vědět, že je určený na péči o opruzenou a mokvající pokožku. Na zdravé kůži prostě nemá co dělat.

Naopak pro preventivní každodenní péči potřebuji přípravek, který zabrání unikání vlhkosti z těla a pomůže buňkám regenerovat. Jako třeba Bepanthen Care mast. Nevysuší dětskou pokožku (ani můj obličej!), zbytečně ji nezatíží a nevyvolá alergie. Naopak, na pokožce utvoří tenkou vrstvu ochranného filmu, který chrání kůži a zároveň zabraňuje unikání vlhkosti z pokožky.

Takže pokud bych děti mazala správně, možná bych si dnes ani nevšimla, že jsem místo své drahé kosmetiky použila jejich Bepanthen Care Mast. Na namáhanou kůži, která potřebuje jen trochu pomoct s regenerací, je ideální. Ať jde o prdýlku nebo o můj nos.

Nakonec jsem tedy ráda, že jsem si synův krém vyzkoušela doslova na vlastní kůži. Zaprvé jsem se konečně naučila pochopit rozdíl mezi přípravkem na preventivní péči a mastí na léčbu opruzenin. Také jsem s radostí zjistila, že můj obličej je zdravý, nemokvá ani nejeví známky opruzenin. A proto se mu moje léčba zinkem tak příčila. A hlavně se můžu těšit na každé další ospalé ráno, co nového mě přiučí.

Mimochodem, zkusily jste si někdy vyčistit zuby třeba indulonou? Více informací na: www.bayer.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám