Hlavní obsah

Proti vysokému tlaku, dně i průjmům? Geniální medvědí česnek

Foto: Goran Skrtic, Shutterstock.com

Foto: Goran Skrtic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před deseti lety byl výsadou „babek bylinářek“ a dneska ho zná skoro každý – medvědí česnek. Zelený posel jara doslova nabitý živinami a vitaminy. Můžete si ho dávat do polévek, salátů a pomazánek nebo si ho schovat na horší časy. Poradíme vám, jak vám vydrží i třeba rok.

Článek

Zelený zázrak, kterému milovníci něžně přezdívají medvídek, má hned několik superlativů. Je přírodním antibiotikem a výborným „čističem“ krve, proto se hojně využívá při jarních očistných kúrách. Oproti česneku ve stroužcích má mnohem větší obsah silic a glykosidů, proto je po léta vyhledáván při potížích s trávením, především v oblasti tlustého střeva (léčí vleklé průjmy).

Obsahuje vysoké množství vitaminu C, prokazatelně snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje dnu a revmatismus. Podle posledních výzkumů se osvědčil i v boji s parazity typu hlíst či roup.

Už známá bylinářka Marie Treben upozorňovala na střídmé používání veškerých bylin, proto všeho s mírou! Dejte si na medvědí česnek pozor, pokud jste alergičtí na alicin (obecně špatně snášíte česnek), trápí-li vás slabší žaludek, máte problémy se žlučníkem nebo slinivkou břišní.

Jděte na jistotu

Za posledních několik let se stal medvědí česnek hodně populární, proto ho nabízejí nejen malí prodejci na trzích, ale i klasické supermarkety. Pokud se za ním raději vydáte do přírody, miřte do lužních a listnatých lesů a hledejte pod stromy. K zeleným listnatým kobercům vás navede právě česneková vůně. Ale pozor! Jasně zelené podlouhlé listy a výskyt v trsech je příznačný i pro konvalinku vonnou. Proto raději doporučujeme, než si listy odnesete domů, raději se vždy přesvědčte promnutím mezi prsty, jestli ucítíte česnekovou vůni.

Foto: LensTravel, Testbild, Shutterstock.com

Pozor, vlevo je jedovatá konvalinka, vpravo medvědí česnekFoto: LensTravel, Testbild, Shutterstock.com

Uložení na pár dní

Kytičku medvědího česneku dejte do vázy, kde vydrží spolehlivě dva tři dny. Až pět dnů si listy udrží svou svěžest lehce zabalené v mokré utěrce v lednici nebo neprodyšně uzavřené v plastové krabici. Šťavnaté listy postupně odebírejte a krájejte na chleba s pomazánkou, do salátů, polévek.

Když je nasekáte opravdu na jemno, můžete je přimíchat do čerstvého másla, ať už bylo koupené nebo podle našeho receptu vyrobené. Oříšek takto vytuněného másla dodá steaku pověstnou korunu. V kombinaci s kopřivou, špenátem a dalšími zelenými výhonky můžete medvědí česnek zpracovat i na krémovou polévku nebo omáčku k těstovinám (natě operte, spařte malým množstvím vody, minutku poduste a rozmixujte tyčovým mixérem, podle potřeby a chuti zahusťte smetanou).

Foto: lcrms, Shutterstock.com

Bylinkové máslo skvěle zastoupí jakoukoli pomazánku Foto: lcrms, Shutterstock.com

Do mrazáku nebo usušit?

Sezona medvědího česneku je, podobně jako u chřestu, poměrně krátká – raší podle počasí na začátku dubna a v květnu už aby lístky pohledal. Ovšem to neznamená, že byste se jeho síly museli vzdát úplně. Máte hned několik možností, jak si prodloužit jeho užívání.

Nejprve dvě klasické cesty – zamrazit a nasušit. U obou platí, že je třeba listy oprat, osušit v utěrce a nasekat. Zipový sáček rozdělte kolíčkem (jak jsme vám radili ve videu), abyste mohli každou část napěchovat zelenými vitaminy. Máte tak jednoporcovku třeba na rizoto nebo špagety. Praktickým pomocníkem je také tvořítko na led. Na jemno nasekané listy česneku můžete zalít buď vodou, nebo olejem, zmrzlé kostky pak sesypete do sáčku – zaberou méně místa. Sušení listům zásadně ubere na barvě i výrazné chuti. Použití je tedy spíš symbolické, k „zazelenání" polévky nebo omáčky.

Pestujte ostošest

Velmi chutnou variantou zpracování „medvídka“ je pesto. Tradiční recept obsahuje opražená piniová semínka, ale jsou dost drahá a rychle žluknou. Nahraďte je hrstí mandlí a starého chleba. Společně s bohatou kytičkou česneku, špetkou soli, pepře a deci olivového oleje pomixujte, přidejte šťávu z půlky citronu a 2 lžíce strouhaného parmezánu. Podle potřeby ještě dolévejte olej, aby se vše pěkně spojilo v kompaktní masu. Přesuňte ji do uzavíratelné skleničky a v lednici vám vydrží i měsíc (teda pokud ji dříve nesníte).

Foto: aliasemma, Shutterstock.com

Konzistenci pesta určuje množství oleje – povrch skleničky by vždy měl být zalitý olejem, aby se dovnitř nedostal vzduch a nezačal hnilobný procesFoto: aliasemma, Shutterstock.com

Kamarádí s olejem

Nakládání je další osvědčená metoda, jak udržet vitaminy při životě. Marinování v za studena lisovaném kvalitním oleji (olivový, avokádový, rýžový) medvědímu česneku doslova svědčí. Do sklenice oleje nasoukejte co nejvíce listů a dál se o nic nestarejte. Olej dostane říz a vylouhované listy pak můžete sníst v salátu. Stále v nich bude dost dobrého. Recept, jak propašovat trochu vitaminů do starého hospodského jídla, je prostý: hermelín prokrojte a vycpěte lístky medvědího česneku. Podobně to bude fungovat u nakládání kousků fety nebo balkánského sýru.

Foto: Dar1930, Shutterstock.com

Nať medvědího česneku dodá každé zelené polévce správný říz, jen je třeba ho přidávat až na konecFoto: Dar1930, Shutterstock.com

Léty ověřený recept

Sůl patří mezi nejstarší konzervanty a přiznejme si, že i v době ledniček je pro ni stále místo, když umí udržet kondici křehkých rostlin. Oprané a osušené listy medvědího česneku pěchujte po vrstvách do dobře vymyté skleničky střídavě se solí. Pokuste se co nejvíce vytlačit vzduch, přičemž vrchní vrstvu bude tvořit hlavně sůl. Takto můžete zelený poklad uchovat až do příštího jara. V ledničce nebo v chladné spíži přečká bez újmy.

Jak ukládáte medvědí česnek vy? Máte jiné osvědčené cesty? 

Reklama

Načítám