Hlavní obsah
3,6
(43)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Troufáme si tvrdit, že kopřivu bezpečně pozná i ten nejméně zkušený sběrač. Hrst jich přidejte do tradiční velikonoční nádivky a potom se pusťte do experimentů: jednoduchým knedlíkům dodají mladé kopřivové lístky výraznou chuť a pořádnou porci vitaminů, minerálů i železa.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g másla
  • 2 ks rohlíku
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Na vymazání a vysypání hrnečků
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Na jarní procházku se vydejte s nůžkami, košíkem a určitě si domů přineste pár mladých kopřiv. Udělejte si čaj nebo z nich něco uvařte. Kopřiva je totiž jedna z nejzdravějších rostlin, které nám příroda nabízí.

Postup

01.

Kopřivy krátce spařte ve vařící vodě, postačí pár sekund. Sceďte je, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na sítku. Přebytečnou vodu vymačkejte a kopřivy nakrájejte nadrobno.

02.

Cibuli (budete potřebovat jednu menší, nebo polovinu velké) nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte máslo na vyšší, ale ne na úplně nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), přidejte cibuli a opékejte, až začne velmi lehounce zlátnout. Osolte, opepřete, přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku, prolisovaný česnek a nasekané kopřivy a už jenom krátce promíchejte s cibulí v horkém tuku. Odstavte a nechte zchladnout.

03.

Čtyři hrnečky s objemem 250 ml pořádně vymažte máslem (nebo sádlem) a pečlivě vysypejte hrubou moukou. Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přidejte špetku soli a pečlivě je prošlehejte s mlékem a moukou. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a společně s kopřivami dobře vmíchejte do žloutkové směsi.

04.

Velký hrnec s pokličkou, do kterého se vejdou všechny čtyři hrnečky, naplňte vodou zhruba do čtvrtiny a vodu přiveďte k varu. K bílkům také přidejte špetku soli, ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těstem naplňte hrnečky tak, aby dosahovalo asi do tří čtvrtin výšky.

05.

Naplněné hrnečky vložte do hrnce s vařící vodou (voda by měla dosahovat asi do poloviny hrnečků), přiklopte pokličkou, zmírněte var a zvolna vařte 25 minut. 

Tip: Na dno hrnce vložte kus čistého složeného plátna či utěrku, hrnečky při vaření trochu poskakují a jsou hlučnější.

06.

Když jsou knedlíky hotové, hrnečky opatrně vyjměte, objeďte okraje knedlíků ostrým nožem a vyklopte je. Nechte chvíli zchladnout a podávejte: skvěle se hodí jako příloha k vepřové pečeni nebo k houbové omáčce se smetanou.

Knedlíky jsou výborné ve všech podobách. Skvělé jsou chlupaté knedlíky, nadýchané bramborové knedlíky jako od babičky či třeba špekové knedlíky ze starých housek. Ovšem máloco překoná knedlíky plněné trhaným hovězím masem!

Reklama

Související témata:

Načítám