Hlavní obsah

Jak nakrájet cibuli bez slz? Tyhle triky jste ještě nezkusili

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakrájet cibuli a neuronit ani slzu? Ptáte se, jestli je to vůbec možné? Hledali jsme v babských radách a máme pro vás pár fíglů, které by měly slzení omezit na minimum. Důležité však je, jak moc jste citliví.

Článek

Bez cibule se česká kuchyně rozhodně neobejde, takže se můžete pravidelně přesvědčit, že dráždí oči a dohání vás k slzám. Proč? Krájením porušíte buňky a z cibule začne vytékat šťáva. Z ní se postupně uvolňují látky, které se ve spojení s vlhkostí ve vzduchu i ve vašem oku mění na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík – no a ty dráždí a nutí slzné kanálky k činnosti.

Fígle, díky kterým nebudete slzet

Posbírali jsme pro vás rady zkušených kuchařů i tradiční lidové metody, které by měly slzení omezit na minimum.

Foto: MBLifestyle, Shutterstock.com

Dobrým fíglem je odvést výpary z cibule pryč – ať digestoří, oknem, či za pomoci svíčkyFoto: MBLifestyle, Shutterstock.com

  • Krájejte rychle - to radí profesionální kuchaři. Čím rychleji to zvládnete, tím méně uplakaní budete. Pomáhá i to, že se na cibuli při krájení nedíváte, nebo se držíte v maximální vzdálenosti. Pak ale pozor, abyste se neřízli!
  • Brýle - možná to vypadá jako vtip, ale opravdu funguje nasadit si potápěčské či alespoň lyžařské brýle, které oči od dráždivých látek ochrání. To, že se v prostředí kuchyně mají velkou tendenci rosit, stejně i to, jak při takové akci budete vypadat, necháváme stranou. Možná to bude poprvé, co vy nebudete při krájení cibule slzet, ale zbytek rodiny bude vyloženě plakat – smíchy.
  • Držte pusu zavřenou - z rad, které znějí až neuvěřitelně, ale prý fungují, je dát si do úst lžičku. Tedy přesně řečeno její rukojeť. Souvisí to zřejmě s radou, abyste u krájení cibule neměli otevřená ústa – údajně se tak zabrání vstřebávání výparů do sliznic a reakcím, které vedou k slzení.
  • Svíčka či hořák - před krájením cibule postavte vedle prkénka zapálenou svíčku nebo dejte prkénko poblíž zapáleného plynového hořáku. Hořící plamen způsobí, že se vůně z cibule nedostane do vašich očí.
  • Vařte vodu - na podobném principu jako zapálení svíčky je založena rada, abyste krájeli cibuli u sporáku, na kterém necháte v kastrůlku vařit vodu.
  • Zapněte větrák nebo digestoř - aby dráždivé látky z cibule neputovaly k vašim očím, zapněte větrák a nasměrujte ho tak, aby je hnal od vás. Podobně může fungovat i na plný výkon zapnutá digestoř, jen musíte krájet ne přímo pod ní, ale tak, aby odvedla výpary od vás a nikoli přes váš obličej. V létě lze zase krájet poblíž otevřeného okna.
  • Pískejte si - je to vlastně náhrada předchozí varianty s větrákem nebo digestoří. Jen se o proud vzduchu odhánějící výpary z cibule postaráte vy sami.
  • Ochlaďte ji - než začnete krájet, dejte cibuli na chvilku do mrazáku, stejnou službu udělá i hodně studený nůž.
  • Nahřejte ji - zcela opačný fígl radí, abyste dali cibuli před krájením na chvíli do mikrovlnné trouby – stačí prý na dvacet až třicet vteřin. Ohřát byste měli i nůž.
  • Pod vodu - loupejte cibuli po tekoucí vodou a opláchněte ji i po rozkrojení, slzení očí tím velmi snížíte. Voda by měla odnést dráždivé látky mimo vaše oči.
  • Žvýkejte chleba - klasickou babskou radou je, abyste při krájení žvýkali chleba. Asi vám nejsme schopni vysvětlit, co se přitom děje, ale je to vyzkoušený trik, který opravdu sníží množství slz na minimum.
  • Naostřete nůž - čím ostřejší nůž na krájení cibule použijete, tím méně si popláčete (tedy pokud se neříznete). Také se vyplatí krájet tak, aby se cibule rozpadla na kostičky až zcela v závěru. Čím déle drží pohromadě, tím méně slzotvorných látek k vašim očím dorazí.
  • Namočte prkénko do octa - enzymy, které způsobují vznik dráždivých látek v cibuli, můžete neutralizovat použitím octa. Buď jím potřete prkénko, nebo do něj namáčejte nůž.

Máte vyzkoušenou jinou metodu, díky které u krájení cibule neslzíte? Napište nám!

Reklama

Načítám