Hlavní obsah
3,1
(132)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jeho sezona je na začátku, využijte ji naplno. Z chřestu připravíte spoustu dobrot a jednou z nich je i tato jemná polévka ozdobená dokřupava opečenou šunkou.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g bílého chřestu
  • 2 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 1 ks bagety
Článek

Postup

01.

Šalotku nakrájejte nadrobno. Chřest opláchněte, odřízněte tvrdé konce a pak ho oloupejte. Můžete ho nakrájet na větší kusy. 

02.

V hrnci nechte rozpustit máslo a pak na něm opečte šalotku. Přidejte kmín a nechte ho rozvonět. Zalijte vývarem, vložte chřest a polévku přiveďte k varu. 

03.

Mezitím na suché pánvi opečte šunku dokřupava. Když je chřest měkký, trvá to 10 až 15 minut, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte na hladký krém.

04.

Polévku opět zahřejte. Podle chuti ji osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu, ještě krátce polévku zahřejte a stáhněte ji z ohně.

05.

Hotovou polévku podávejte ozdobenou křupavou šunkou a tymiánem. Můžete přidat i plátky dokřupava opečené bagety. 

Reklama

Související témata:

Načítám