Hlavní obsah

Krémová polévka s chřestem

Hodnocení:
(131)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jeho sezona je na začátku, využijte ji naplno. Z chřestu připravíte spoustu dobrot a jednou z nich je i tato jemná polévka ozdobená dokřupava opečenou šunkou.

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g bílého chřestu
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • mletý muškátový oříšek
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • sůl
  • pepř bílý mletý
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 1 bageta
Článek

Postup

Krok 1: Šalotku nakrájejte nadrobno. Chřest opláchněte, odřízněte tvrdé konce a pak ho oloupejte. Můžete ho nakrájet na větší kusy. 

Krok 2: V hrnci nechte rozpustit máslo a pak na něm opečte šalotku. Přidejte kmín a nechte ho rozvonět. Zalijte vývarem, vložte chřest a polévku přiveďte k varu. 

Krok 3: Mezitím na suché pánvi opečte šunku dokřupava. Když je chřest měkký, trvá to 10 až 15 minut, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte na hladký krém.

Krok 4: Polévku opět zahřejte. Podle chuti ji osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu, ještě krátce polévku zahřejte a stáhněte ji z ohně.

Krok 5: Hotovou polévku podávejte ozdobenou křupavou šunkou a tymiánem. Můžete přidat i plátky dokřupava opečené bagety. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.