Hlavní obsah
3,0
(37)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Ať už potřebujete zahřát, fungující medicínu na kocovinu, anebo si prostě chcete jen tak pochutnat na skvělé polévce, pak uzený vývar je pro vás to pravé ořechové! A hodí se i na velikonoční menu.

20 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg uzených hovězích žeber
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • 1 ks cibule
  • 1/2 hrnku krup
  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 trochu soli
Článek

Postup

01.

Žebra, celý pepř, nové koření, bobkové listy, část libečku a celou oloupanou cibuli zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno, a povařte asi dvě hodiny do změknutí. Po uvaření vyndejte koření a maso oberte.

02.

Mezitím pořádně propláchněte kroupy, zalijte je trojnásobkem vody a spolu se lžící oleje je neosolené uvařte do změknutí. To trvá podle jejich velikosti asi 20–30 minut.

03.

Mrkev nakrájejte na nudličky, opečte na troše másla, osolte a zalijte vývarem z žeber. Obrané maso, uvařené kroupy a zbytek nasekaného libečku buď přidejte přímo do polévky, nebo dejte na stůl v mističkách, aby si každý nabral podle své chuti.

Tip

Jestli se vám nechce obírat žebra (která ale mají extra šťavnaté maso), použijte asi poloviční množství klasického uzeného bez kosti.

Vyzkoušejte i naše další tipy jak připravit žebra.

Reklama

Související témata:

Načítám