Hlavní obsah

Polévka z uzených žeber

Hodnocení:
(10)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny 40 minut
Náročnost
střední

Ať už potřebujete zahřát, fungující medicínu na kocovinu, anebo si prostě chcete jen tak pochutnat na skvělé polévce, pak uzený vývar je pro vás to pravé ořechové!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg uzených hovězích žeber
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 2 bobkové listy
  • čerstvý libeček
  • 1 cibule
  • 1/2 hrnku krup
  • 1 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Žebra, celý pepř, nové koření, bobkové listy, část libečku a celou oloupanou cibuli zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno, a povařte asi dvě hodiny do změknutí. Po uvaření vyndejte koření a maso oberte.

Krok 2: Mezitím pořádně propláchněte kroupy, zalijte je trojnásobkem vody a spolu se lžící oleje je neosolené uvařte do změknutí. To trvá podle jejich velikosti asi 20–30 minut.

Krok 3: Mrkev nakrájejte na nudličky, opečte na troše másla, osolte a zalijte vývarem z žeber. Obrané maso, uvařené kroupy a zbytek nasekaného libečku buď přidejte přímo do polévky, nebo dejte na stůl v mističkách, aby si každý nabral podle své chuti.

Tip: Jestli se vám nechce obírat žebra (která ale mají extra šťavnaté maso), použijte asi poloviční množství klasického uzeného bez kosti.

Vyzkoušejte i naše další tipy jak připravit žebra.

ynezorPumanzeSaNyknalC