Hlavní obsah

Polské bramborové knedlíky s karamelizovanou cibulkou

Hodnocení:
(11)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Legendární spor o nok a knedlíček dnes necháme stranou a podíváme se na jinou zajímavou variantu plněných knedlíčků. Polskou!

Ingredience pro:
30 pirožků
  • 80 g másla
  • 2 cibule
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 hrnek vody
  • 500 g brambor
  • 250 g polotučného tvarohu
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte najemno a dejte pomalu smažit na rozpuštěné máslo. Mouku, vajíčko, špetku soli a vodu propracujte v hladké a elastické těsto (nejlépe to jde elektrickým hnětačem), pokud by se lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte alespoň 15 minut v chladu odležet.

Krok 2: Brambory uvařte, rozšťouchejte s tvarohem, osolte a pořádně opepřete – vařením se chuť zjemní, takže se nebojte náplň ochutit. Když je cibulka měkká a lehce zkaramelizovaná, dejte stranou asi dvě lžíce k podávání a zbytek vmíchejte do bramborové náplně.

Krok 3: Odleželé těsto rozválejte do tenka a vykrajujte kruhy o průměru asi 10 cm. Na každý dejte do středu čajovou lžičku náplně, okraje potřete vodou a spojte v taštičku. Výborně to jde plastovým tvořítkem na šátečky. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty od chvíle, co pirožky vyplavou. Podávejte přelité zbylou cibulkou.

Tip: Příště zkuste náplň dochutit koprem, pirožky podávat s kostičkami opražené slaniny nebo je po uvaření ještě opéct na pánvi.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek