Hlavní obsah
3,8
(13)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Legendární spor o nok a knedlík dnes necháme stranou a podíváme se na jinou zajímavou variantu plněných knedlíčků. Polskou!

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 pirožků
  • 80 g másla
  • 2 ks cibule
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek vody
  • 500 g brambor
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a dejte pomalu smažit na rozpuštěné máslo. Mouku, vajíčko, špetku soli a vodu propracujte v hladké a elastické těsto (nejlépe to jde elektrickým hnětačem), pokud by se lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte alespoň 15 minut v chladu odležet.

02.

Brambory uvařte, rozšťouchejte s tvarohem, osolte a pořádně opepřete – vařením se chuť zjemní, takže se nebojte náplň ochutit. Když je cibulka měkká a lehce zkaramelizovaná, dejte stranou asi dvě lžíce k podávání a zbytek vmíchejte do bramborové náplně.

03.

Odleželé těsto rozválejte do tenka a vykrajujte kruhy o průměru asi 10 cm. Na každý dejte do středu čajovou lžičku náplně, okraje potřete vodou a spojte v taštičku. Výborně to jde plastovým tvořítkem na šátečky. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty od chvíle, co pirožky vyplavou. Podávejte přelité zbylou cibulkou.

Tip: Příště zkuste náplň dochutit koprem, pirožky podávat s kostičkami opražené slaniny nebo je po uvaření ještě opéct na pánvi.

Reklama

Související témata:

Načítám