Hlavní obsah
3,4
(11)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Sněhové dezerty jsou luxusní! Aby se stáhla sladkost sněhu, je nejlepší ho doplnit kontrastními citrusy či kakaem. Zkuste náplň z krvavých pomerančů!

30 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 22 × 22 cm
Těsto
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks vejce
  • 125 g másla
  • 2 lžíce studené vody
Krém
  • 600 ml pomerančové šťávy
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks žloutků
  • 1 trochu citronové šťávy
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 ks vejce
  • 50 g másla
Sníh
  • 3 ks bílku
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Mouku, cukr, sůl, vejce, máslo a asi 2 lžíce ledové vody zpracujte (klidně v mixéru) na hladké těsto, nechte ho 15 minut v lednici odpočinout a poté vyválejte do tenka. Přeneste ho do formy vyložené pečicím papírem, a než se rozehřeje trouba, dejte formu do lednice. Pečte při 170° asi 25 minut.

02.

Pomerančovou šťávu přiveďte k varu a nechte odpařit zhruba na polovinu. Cukr, žloutky, citronovou šťávu, škrob a vejce prošlehejte a za stálého míchání přidejte k pomerančové šťávě, asi 5 minut povařte do zhoustnutí, nyní vmíchejte změklé máslo a nechte vychladnout.

03.

Bílky s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 3 minuty na nejnižší stupeň, poté přidejte škrob a ocet a došlehtejte dotuha, aby vám vznikl pevný a lesklý sníh. Na závěr přidejte kakao, a už jen lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování.

04.

Předpečený korpus naplňte krémem a cukrářským sáčkem s kulatým otvorem na něj tvořte malé sněhové pusinky. Pečte při 170 °C asi 15 minut nebo až sníh zpevní. Po vychladnutí poprašte kakaem.

Pokud jste při čtení receptu u slova pusinky dostali chuť na kokosky, upečte si je.

Reklama

Související témata:

Načítám