Hlavní obsah

Křehký pomerančový koláč se sněhem

Hodnocení:
(8)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
střední

Sněhové dezerty jsou luxusní! Aby se stáhla sladkost sněhu, je nejlepší ho doplnit kontrastními citrusy či kakaem: zkuste náplň z krvavých pomerančů!

Ingredience pro:
1 formu 22 × 22 cm
Na těsto
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 2 lžíce ledové vody
Na krém
  • 600 ml šťávy z pomeranče
  • 100 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citronu
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 vejce
  • 50 g másla
Na sníh
  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce holandského kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Mouku, cukr, sůl, vejce, máslo a asi 2 lžíce ledové vody zpracujte (klidně v mixéru) na hladké těsto, nechte ho 15 minut v lednici odpočinout a poté vyválejte do tenka. Přeneste ho do formy vyložené pečicím papírem, a než se rozehřeje trouba, dejte formu do lednice. Pečte při 170° asi 25 minut.

Krok 2: Pomerančovou šťávu přiveďte k varu a nechte odpařit zhruba na polovinu. Cukr, žloutky, citronovou šťávu, škrob a vejce prošlehejte a za stálého míchání přidejte k pomerančové šťávě, asi 5 minut povařte do zhoustnutí, nyní vmíchejte změklé máslo a nechte vychladnout.

Krok 3: Bílky s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 3 minuty na nejnižší stupeň, poté přidejte škrob a ocet a došlehtejte dotuha, aby vám vznikl pevný a lesklý sníh. Na závěr přidejte kakao, a už jen lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování.

Krok 4: Předpečený korpus naplňte krémem a cukrářským sáčkem s kulatým otvorem na něj tvořte malé pusinky. Jestli nemáte zdobicí sáček, klidně sníh na krém jen nepravidelně rozetřete. Pečte při 170 °C asi 15 minut nebo až sníh zpevní. Po vychladnutí poprašte kakaem.

Pokud jste při čtení receptu u slova pusinky dostali chuť na kokosky, upečte si je.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek