Hlavní obsah
3,2
(79)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Co takhle upéct si moučník, který je sladký jen tak akorát, příjemně osvěžuje a hodí se na zimu i na léto? Zkombinujte křupavé máslové těsto, svěží citronovou náplň a lehounkou vůni rozmarýnu v jednoduchém koláči. Garantujeme, že ho nebudete péct naposledy!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Křehké těsto
  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks vejce
Citronová náplň
  • 5 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks citronu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
K podávání (lze vynechat)
  • 1 ks pomeranče
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Citrony použijte dva až tři podle toho, jak jsou velké. Místo rozmarýnu můžete náplň ovonět i tymiánem nebo trochou čaje Earl Grey.

Foto: Eva Malúšová

Na koláč potřebujete jen několik jednoduchých surovin, které navíc seženete i ve večerceFoto: Eva Malúšová

02.

Suroviny na těsto rozmixujte dohladka.

Foto: Eva Malúšová

Těsto připravíte jednoduše v mixéruFoto: Eva Malúšová

03.

Těsto natlačte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku, než se vyhřeje trouba (na 180 °C). Na korpus pak položte kus pečicího papíru a zatižte ho fazolemi. Pečte 15 minut, poté papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších pět minut.

Foto: Eva Malúšová

Korpus pečte nejdříve „naslepo“ zatížený luštěninami (můžete je samozřejmě použít opakovaně), aby se nevyboulilFoto: Eva Malúšová

04.

Smetanu s lžičkou rozmarýnu přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte deset minut louhovat. Z chemicky neošetřených citronů (použila jsem dva velké) ostrouhejte žlutou část kůry (bílé se vyhněte, je hořká) a vymačkejte šťávu.

Foto: Eva Malúšová

Rozmarýn náplň jen lehounce ovoníFoto: Eva Malúšová

05.

Vejce prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou a šťávou a scezenou smetanou. Směs nalijte na předpečený korpus a vraťte ještě na 20 až 30 minut do trouby, až povrch zpevní a lehce zezlátne.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny na náplň už jen smíchejte a nalijte na korpusFoto: Eva Malúšová

06.

Na ozdobu si můžete připravit kandované pomeranče: cukr s vodou 10 minut povařte na hustý sirup, přidejte plátky pomerančů a ještě asi čtyři minuty vařte. Plátky rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Hotový koláč jsem ozdobila plátky červeného pomeranče v cukruFoto: Eva Malúšová

07.

Vychladlý koláč ozdobte ušlehanou smetanou a plátky pomerančů. Nejlepší je vydržet do druhého dne a servírovat ho pěkně vychlazený.

Foto: Eva Malúšová

Vychlazený koláč doplňte ušlehanou smetanou a pomerančemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Osvěžující citronová náplň a na jazyku se rozplývající máslové těsto je osvědčená dvojkaFoto: Eva Malúšová

Co z citronů zkusíte příště, co třeba citronový cheesecake nebo snadné řezy na plech s tymiánem?

Načítám