Hlavní obsah

Jednoduchý citronový koláč s rozmarýnem

Hodnocení:
(43)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Co takhle upéct si moučník, který je sladký jen tak akorát, příjemně osvěžuje a hodí se na zimu i na léto? Zkombinujte křupavé máslové těsto, svěží citronovou náplň a lehounkou vůni rozmarýnu v jednoduchém koláči. Garantujeme, že ho nebudete péct naposledy!

Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na křehké těsto
  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
Na citronovou náplň
  • 5 vajec
  • 120 g cukru krupice
  • 180 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 citrony
  • 1 lžička rozmarýnu
K podávání (lze vynechat)
  • 1 pomeranč
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku vody
  • šlehačka
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Citrony použijte dva až tři podle toho, jak jsou velké. Místo rozmarýnu můžete náplň ovonět i tymiánem nebo trochou čaje Earl Grey.

Foto: Eva Malúšová

Na koláč potřebujete jen několik jednoduchých surovin, které navíc seženete i ve večerce

Krok 2: Suroviny na těsto rozmixujte dohladka.

Foto: Eva Malúšová

Těsto připravíte jednoduše v mixéru

Krok 3: Těsto natlačte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku, než se vyhřeje trouba (na 180 °C). Na korpus pak položte kus pečicího papíru a zatižte ho fazolemi. Pečte 15 minut, poté papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších pět minut.

Foto: Eva Malúšová

Korpus pečte nejdříve „naslepo“ zatížený luštěninami (můžete je samozřejmě použít opakovaně), aby se nevyboulil

Krok 4: Smetanu s lžičkou rozmarýnu přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte deset minut louhovat. Z chemicky neošetřených citronů (použila jsem dva velké) ostrouhejte žlutou část kůry (bílé se vyhněte, je hořká) a vymačkejte šťávu.

Foto: Eva Malúšová

Rozmarýn náplň jen lehounce ovoní

Krok 5: Vejce prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou a šťávou a scezenou smetanou. Směs nalijte na předpečený korpus a vraťte ještě na 20 až 30 minut do trouby, až povrch zpevní a lehce zezlátne.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny na náplň už jen smíchejte a nalijte na korpus

Krok 6: Na ozdobu si můžete připravit kandované pomeranče: cukr s vodou 10 minut povařte na hustý sirup, přidejte plátky pomerančů a ještě asi čtyři minuty vařte. Plátky rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Hotový koláč jsem ozdobila plátky červeného pomeranče v cukru

Krok 7: Vychladlý koláč ozdobte ušlehanou smetanou a plátky pomerančů. Nejlepší je vydržet do druhého dne a servírovat ho pěkně vychlazený.

Foto: Eva Malúšová

Vychlazený koláč doplňte ušlehanou smetanou a pomerančem

Foto: Eva Malúšová

Osvěžující citronová náplň a na jazyku se rozplývající máslové těsto je osvědčená dvojka

Co z citronů zkusíte příště, co třeba citronový cheesecake nebo snadné řezy na plech s tymiánem?

ynezorPumanzeSaNyknalC