Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Co takhle upéct si moučník, který je sladký jen tak akorát, příjemně osvěžuje a hodí se na zimu i na léto? Zkombinujte křupavé máslové těsto, svěží citronovou náplň a lehounkou vůni rozmarýnu v jednoduchém koláči. Garantujeme, že ho nebudete péct naposledy!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Křehké těsto
  • 125 g másla
    7
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 100 g cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks vejce
    3
Citronová náplň
  • 5 ks vejce
    3
  • 120 g cukru krupice
  • 180 ml smetany ke šlehání
    7
  • 2 ks citronu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
K podávání (lze vynechat)
  • 1 ks pomeranče
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Citrony použijte dva až tři podle toho, jak jsou velké. Místo rozmarýnu můžete náplň ovonět i tymiánem nebo trochou čaje Earl Grey.

Foto: Eva Malúšová

Na koláč potřebujete jen několik jednoduchých surovin, které navíc seženete i ve večerceFoto: Eva Malúšová

02.

Suroviny na těsto rozmixujte dohladka.

Foto: Eva Malúšová

Těsto připravíte jednoduše v mixéruFoto: Eva Malúšová

03.

Těsto natlačte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku, než se vyhřeje trouba (na 180 °C). Na korpus pak položte kus pečicího papíru a zatižte ho fazolemi. Pečte 15 minut, poté papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších pět minut.

Foto: Eva Malúšová

Korpus pečte nejdříve „naslepo“ zatížený luštěninami (můžete je samozřejmě použít opakovaně), aby se nevyboulilFoto: Eva Malúšová

04.

Smetanu s lžičkou rozmarýnu přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte deset minut louhovat. Z chemicky neošetřených citronů (použila jsem dva velké) ostrouhejte žlutou část kůry (bílé se vyhněte, je hořká) a vymačkejte šťávu.

Foto: Eva Malúšová

Rozmarýn náplň jen lehounce ovoníFoto: Eva Malúšová

05.

Vejce prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou a šťávou a scezenou smetanou. Směs nalijte na předpečený korpus a vraťte ještě na 20 až 30 minut do trouby, až povrch zpevní a lehce zezlátne.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny na náplň už jen smíchejte a nalijte na korpusFoto: Eva Malúšová

06.

Na ozdobu si můžete připravit kandované pomeranče: cukr s vodou 10 minut povařte na hustý sirup, přidejte plátky pomerančů a ještě asi čtyři minuty vařte. Plátky rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Hotový koláč jsem ozdobila plátky červeného pomeranče v cukruFoto: Eva Malúšová

07.

Vychladlý koláč ozdobte ušlehanou smetanou a plátky pomerančů. Nejlepší je vydržet do druhého dne a servírovat ho pěkně vychlazený.

Foto: Eva Malúšová

Vychlazený koláč doplňte ušlehanou smetanou a pomerančemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Osvěžující citronová náplň a na jazyku se rozplývající máslové těsto je osvědčená dvojkaFoto: Eva Malúšová

Co z citronů zkusíte příště, co třeba citronový cheesecake nebo snadné řezy na plech s tymiánem?

Načítám