Článek
Postup
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Citrony použijte dva až tři podle toho, jak jsou velké. Místo rozmarýnu můžete náplň ovonět i tymiánem nebo trochou čaje Earl Grey.
Na koláč potřebujete jen několik jednoduchých surovin, které navíc seženete i ve večerce
Krok 2: Suroviny na těsto rozmixujte dohladka.
Těsto připravíte jednoduše v mixéru
Krok 3: Těsto natlačte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut do mrazáku, než se vyhřeje trouba (na 180 °C). Na korpus pak položte kus pečicího papíru a zatižte ho fazolemi. Pečte 15 minut, poté papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších pět minut.
Korpus pečte nejdříve „naslepo“ zatížený luštěninami (můžete je samozřejmě použít opakovaně), aby se nevyboulil
Krok 4: Smetanu s lžičkou rozmarýnu přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte deset minut louhovat. Z chemicky neošetřených citronů (použila jsem dva velké) ostrouhejte žlutou část kůry (bílé se vyhněte, je hořká) a vymačkejte šťávu.
Rozmarýn náplň jen lehounce ovoní
Krok 5: Vejce prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou a šťávou a scezenou smetanou. Směs nalijte na předpečený korpus a vraťte ještě na 20 až 30 minut do trouby, až povrch zpevní a lehce zezlátne.
Všechny suroviny na náplň už jen smíchejte a nalijte na korpus
Krok 6: Na ozdobu si můžete připravit kandované pomeranče: cukr s vodou 10 minut povařte na hustý sirup, přidejte plátky pomerančů a ještě asi čtyři minuty vařte. Plátky rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.
Hotový koláč jsem ozdobila plátky červeného pomeranče v cukru
Krok 7: Vychladlý koláč ozdobte ušlehanou smetanou a plátky pomerančů. Nejlepší je vydržet do druhého dne a servírovat ho pěkně vychlazený.
Vychlazený koláč doplňte ušlehanou smetanou a pomerančem
Osvěžující citronová náplň a na jazyku se rozplývající máslové těsto je osvědčená dvojka
Co z citronů zkusíte příště, co třeba citronový cheesecake nebo snadné řezy na plech s tymiánem?