Hlavní obsah

Pomoc! Babička mi kazí dítě!

Foto: Thinkstock

Prarodiče děti rozmazlují z láskyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Honem zlatíčko, sněz si tu čokoládu, dokud nás maminka nevidí“ nebo „To nevadí, já ty hračky uklidím za tebe“. Babičky a dědečkové prostě dost často svá vnoučata rozmazlují a rodiče tím přivádí k šílenství! Dají se prarodiče nějak „ukočírovat“? Je možné se s nimi shodnout na způsobu výchovy? Většinou ano, ale musíte našlapovat opatrně…

Článek

Nechtějí vás naštvat ani vám to nedělají naschvál. Prarodiče svá vnoučata rozmazlují z lásky a také si jednoduše užívají situace, kdy oni už tu řeholi jménem výchova mají za sebou a teď si dětiček „jen“ užívají. Zkrátka jim dělá radost vyhovět každému přání toho malého tvora. Většinou jim jednoduše nedochází, že rodičům tím působí problémy a v dětech mohou vyvolat zmatek.

Pravidla jsou všude stejná

Rodiče jsou na výchovu, babičky na rozmazlování. Tak takhle věta je u prarodičů hodně oblíbená, ale s pravdou nemá nic společného. Vzorem jsou dětem nejen rodiče, ale v podstatě všichni dospělí, s nimiž jsou v úzkém kontaktu. Tedy i babička s dědečkem! Děti totiž nepochopí, že doma platí jiná pravidla než ta u prarodičů.

„Pokud jim někde projde něco, co doma ne, není to dobré. Děti potřebují jednotnou výchovu,“ potvrzuje psycholožka Lenka Černá. Ale v praxi to bohužel často vypadá jinak a prarodiče děti prostě kazí. Vše jim povolí, nic po nich nevyžadují, neexistuje nic, co by nesměly. A v tu chvíli je potřeba zakročit a s prarodiči se rozumně dohodnout.

Prarodiče nejsou malé děti

To nepůjde, nikdy se neshodneme, prarodiče moje přání nikdy nebudou respektovat. To říkají skoro všechny matky, které s babičkou či dědečkem tak trochu „bojují“. Ale podle Lenky Černé to většinou jde, jen se na to musí jít chytře a hned je nenaštvat. Věřte svým rodičům, nejsou to přece malé děti, sami potomky již vychovali, a pokud spolu budete mluvit, vyjdou vám vstříc. Jednoduše je musíte požádat, aby vám do výchovy „nekecali“ a aby vám neničili autoritu. „Samozřejmě je dobré to udělat šetrně a hned ve druhém nevzbuzovat negativní emoce,“ radí Lenka Černá.

Jak na to? Zkuste třeba zapůsobit na jejich city. Když jim vysvětlíte, že byli skvělí rodiče, vychovali z vás slušného člověka a to samé byste teď rádi uplatnili vy na svém dítěti, budou polichoceni a s chutí vám vyjdou vstříc. Vysvětlete jim, že i když nesnesou svému vnoučeti modré z nebe, bude je i tak mít rádo. A pak je poproste o dodržování určitých pravidel. Zvolte ale jen ta, na kterých vám opravdu záleží, která pokládáte za stěžejní. Když prarodičům ponecháte alespoň malinkatý prostor, budou se cítit lépe.

Foto: Thinkstock

Kontakt s prarodiči je pro děti důležitýFoto: Thinkstock

Hrůza jménem společné bydlení

Mnohem náročnější jsou situace, kdy jsou rodiče nuceni žít s prarodiči pod jednou střechou. I to se ale podle psychologů dá zvládnout. „Základem je opět o všem mluvit, říci si, co komu vadí a jak by měla výchova dítěte vypadat. Ve chvíli, kdy prarodiče dohody nerespektují, je asi nejdůležitější, aby matka s otcem stáli při sobě a nenechali se rozdělit a aby důsledně trvali na svém,“ upřesňuje Lenka Černá.

Hádek byste se ale měli vyvarovat, nejvíce tím bude trpět dítě. Ocitne se totiž mezi dvěma stranami, které se neshodnou, ale které má obě rádo. I Lenka Černá ale připouští, že v některých případech je lepší odstěhovat se a společný čas s prarodiči trochu omezit. Jak řešit problémy dvougeneračního bydlení čtěte ZDE.

Na babičku s dědou má dítě právo

Co dělat, když veškeré snahy o dohodu s prarodiči ztroskotaly? Co když vaše dítě stále kazí? Co je menší zlo - dítě, které babička s dědečkem rozmazlují, nebo dítě, které se s prarodiči nevidí? „Obojí jsou extrémy a ani jedno není dobré řešení. Ale pokud bych byla nucena si vybrat, raději bych děti babičce a dědovi dávala,“ říká Lenka Černá. O to víc se ale pak podle ní rodiče musí snažit v dítěti vzbuzovat přirozenou autoritu, aby vědělo, že zásadní místo v jeho životě mají matka a otec.

Ochudit své děti o prarodiče zkrátka není dobré. Ať už babička s dědečkem respektují či nerespektují vaše výchovné postupy, mohou svým vnoučatům předávat životní zkušenosti a pravdy, které se jim za život ověřily.

Opět z toho plyne jedno základní pravidlo: Vše je o komunikaci a o umění se dohodnout. Pokud máte s prarodiči trable, zkuste zapracovat na zlepšení vašeho vztahu s nimi. Zkuste ubrat ze svých nároků, ale na těch důležitých naopak zarputile trvejte. A nikdy nezapomínejte na to, jak moc máte své rodiče rádi a jak moc mají rádi oni vás…

Související témata:

Načítám