Hlavní obsah

Pomoc! Jdeme poprvé k zubaři

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti by ze zubaře neměly mít strachFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Má už vaše dítko všechny první zoubky? Tedy mu je mezi 2. - 3. rokem? Pak neváhejte, zvedněte telefon a objednejte ho k zubaři. Rady stomatologa se vám určitě vyplatí!

Článek

Návštěvu zubaře neodkládejte!

Proč také? Většina dětí má zoubky v tomto raném období zdravé, takže je pravděpodobně nic strašidelného nečeká. Naopak! Zubařské křeslo je pro děti velkou atrakcí. Pan doktor má v ordinaci i spoustu dalších věcí hodných prozkoumání. Budete překvapená, návštěva lékaře se v očích vašeho dítěte promění v dobrodružný zážitek.

Přesto první návštěvu u zubaře neberte na lehkou váhu! Odborníci se shodují, že nejdůležitější v péči o dětské zoubky je především prevence. Rodiče by měli své děti objednat dříve, než se mu začnou zoubky kazit.

V ordinaci se dozvíme, jak s dětskými zoubky zacházet. Pan doktor nám popíše techniku čištění, poradí nám, jaká pasta je pro první péči o zuby vhodná. Prozradí nám i správné stravovací návyky. Nebojte, většina stomatologů nebude omdlívat, když se dozví, že „hřešíme" a naše dítě dostává pravidelně dobroty. Naopak nám poradí, jak se sladkostmi zacházet.

My dospěláci jsme už dávno pochopili, co způsobíme, když ústní hygienu zanedbáváme. Proto je výzvou svému dítěti vštípit právě v tomto raném období správné návyky a nepovolit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čas na první prohlídku je mezi 2. - 3. rokemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Péče o zuby - celý život!

Jste už odhodlaná a své dítě jste na první prohlídku k zubaři objednala? Pak jej nezapomeňte pozitivně motivovat. V žádném případě děti nestrašte! Vaše zážitky z ordinace zubařovy si raději nechte na party s přáteli. Vylekaný mrňousek by pak s panem doktorem nespolupracoval, a pokud vaše zlatíčko v ordinaci pusinku neotevře, preventivní kontrola neproběhne.

Jestli už máte naopak první návštěvu za sebou, blahopřejeme! Přesto ale nezapomínejte, že první preventivní kontrolou to nekončí. Důležité je v péči o zuby pokračovat a lékaře navštěvovat nejen v dětském věku a v pubertě, ale nezanedbávat péči i ve věku dospělém.

Navíc ve školním věku mnohdy přímo školy organizují pravidelné návštěvy u zubaře. Tedy nám rodičům starost o preventivní prohlídku odpadá.

Reklama

Související témata:

Načítám