Hlavní obsah

Popáleniny: Které ošetříte sami a kdy volat záchranku?

Foto: Profimedia

Drobnější popálení od horkých předmětů hrozí snad každémuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O ošetření termálních popálenin toho bylo napsáno už mnoho – posypat místo moukou nebo se chytit za boltec ucha. A tak jsme si to ověřili raději u odborníků. Co jsme zjistili? Budete překvapeni.

Článek

Aspoň drobnému popálení nebo opaření se asi nikdo zcela nevyhne. Sami to znáte. Kolikrát je to zlomek vteřiny. Stačí zapomenout na nerezové rozpálené madlo u hrnce nebo neopatrně zasunout pekáč do trouby. Velmi nebezpečné jsou pak popáleniny u dětí, kdy je třeba maximální obezřetnost a to i v případě, že navenek to vypadá, že se nic moc nestalo. V každém případě – vědět, jak na popáleninu – je potřeba.

Jako první byste měli být schopní určit stupeň popálení. Podle hloubky poškození kůže dělíme termální popáleniny na tři stupně:

  • 1. stupeň– poškozená je pouze povrchová část kůže, pokožka zarudne a dost pálí, avšak zahojí se zpravidla do několika dnů
  • 2. stupeň– poškozená je i hlubší část kůže a podkoží, hodně to bolí, kůže je skvrnitě zbarvená (od růžovočervených až po tmavohnědé okrsky), objevují se puchýře, hojení trvá i několik týdnů
  • 3. stupeň– poškozená kůže a odumřelé tkáně, paradoxně menší bolest než u 2. stupně popálení, zato výrazně horší a delší proces hojení v řádech měsíců, navíc s následkem jizev a případně i nutností transplantace kůže v dané oblasti.
Foto: Profimedia

Nejlepší ze všech rad je ta, která velí ránu chladit a chladit, ideálně pod tekoucí vodouFoto: Profimedia

Dále je nutné přihlédnout k tomu, jakým způsobem k popálenině došlo a také koho se týká. „K dalším aspektům patří věk popáleného, lokalita popáleniny i samotná příčina," varuje MUDr. Katarína Třísková, dermatoložka z Medicom Clinic. Pokud se stane nehoda u dítěte nebo u starší osoby, nikdy ji nepoceňujte!

„Proces hojení má u těchto skupin zpravidla horší průběh," doplňuje lékařka a dále upozorňuje: „Pro představu: plocha dlaně zaujímá jedno procento povrchové vrstvy kůže. Popáleniny u dětí nad deset procent a u dospělých nad 15 procent pak můžou vést i k šoku. Obecně se dá říct, že doma zvládnete ošetřit 1. stupeň popálení, tudíž jen opravdu malou plochu."

Pokud si navíc závažností popáleniny nejste jisti, uděláte nejlépe, když vyhledáte lékaře nebo se spojíte se záchrannou službou, která vám řekne, jak se správně zachovat.

Foto: Profimedia

Nezabraňujte přístupu vzduchu do popáleniny. Jen ji jemně překryjteFoto: Profimedia

Chladit, nemoučit!

Pamatujte na nejdůležitější pravidlo. Čím déle popáleninu necháte bez ošetření, tím více prostupuje i do hlubších vrstev kůže. Jediné správné řešení na popáleninu zní: chladit, chladit a zase chladit! Žádná mouka ani jiné babské rady. „Popáleninu ošetřete nejlépe proudem ledové tekoucí vody. I pokud je popálenina menšího rozsahu, chlaďte aspoň pár minut,“ uvádí MUDr. Monika Golková, primářka kliniky A2C.

S popáleninou je také nutné zacházet v naprosté čistotě. Jedním z možných nebezpečí je tu infekce, která se skrze porušenou tkáň může rychle dostat do těla. „Objeví-li se na popálené kůži puchýře, nikdy je sami nepropichujte ani na popáleninu ihned po jejím vzniku neaplikujte žádné masti a podobně. Popáleninu jen zlehka sterilně kryjte a nechejte ji volně dýchat," říká Monika Golková.

Pakliže se ocitnete u vážnějšího popálení, prvotně zajistěte životní funkce a zároveň volejte záchranku. Pokud je oblečení přiškvařené k poraněnému místu, nikdy je nestrhávejte, ale odstřihněte v místě nejbližším zranění. Orgány zraku, čichu nebo sluchu vypláchněte borovou vodou a dále hlídejte průběh dýchání pacienta. Jestliže zaznamenáte výrazné odchylky, zahajte první pomoc platnou pro respirační postižení.

Máte s popáleninou zkušenost?

Reklama

Načítám