Hlavní obsah

Popáleniny, opařeniny, poleptání: První pomoc a domácí léčba

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná rodinná káva. Běžná situace, při které často dochází k popáleninám u dětí. Pozornost dospělých je snížená a navíc se jim zdá, že trocha horké tekutiny nemůže mít tak zásadní důsledky. Bohužel ano! Může zničit nejen kus kůže, ale i kus života. A přitom úplně zbytečně!

Článek

Popálenina je úraz způsobený horkým předmětem či vodou, párou, elektřinou, ohněm, žíravinou nebo zářením. Vždy je nějakým způsobem poškozená kůže a často se přidávají i hlubší tkáně: stupeň postižení závisí na výši teploty a na délce doby, po kterou jí bylo postižené místo vystaveno.

Čtyři stupně popálení

Vážnost zranění popisují stupně popálení. První stupeň je nejlehčí, kůže je zarudlá a bolí, ale hojí se rychle a bez následků. Při druhém stupni vznikají puchýře, kůže hodně bolí, případně je zasaženo i podkoží, rána se hojí déle (i týdny) a mohou zůstávat jizvy. Ve třetím stupni zranění nebolí, protože jsou poškozena nervová zakončení, pokožka i škára jsou nevratně narušené, hojí se dlouho, často je třeba chirurgický zákrok a zůstávají jizvy. Při čtvrtém stupni je kůže zuhelnatělá a rány zasahují do svalů a kostí, úplná náprava je nemožná, léčba vyžaduje náročné lékařské zásahy.

Pravidlo dlaně: Kolik kůže je zasaženo?

Drobné popáleniny se chovají jako lokální úraz a dají se tak léčit. Větší část zasažené kůže však způsobuje organismu šok, proto je zásadní nejen stupeň popálení, ale i to, jak velká plocha kůže je postižena. U malých dětí jde o vážný stav už ve chvíli, kdy je popáleno 5 % kůže, u dětí do 10 let je to 10 % a u starších jedinců 20 %. Jak laicky a rychle posoudit stav? Řiďte se tím, že plocha dlaně postiženého (bez prstů) představuje přibližně 1 % jeho povrchu těla.

Foto: tong patong, Shutterstock.com

Chystáte se k lékaři? Popáleninu ničím nemažte ani na ni nic nesypejte, jen ji zakryjte čistým obvazem či gázou. Lékař zhodnotí stav a ránu odborně ošetříFoto: tong patong, Shutterstock.com

První pomoc při popáleninách

Popálení nikdy nepodceňujte, hraje se o čas a může dojít k rozvoji šoku! U malých dětí, hlubších zranění a větších ploch kůže vždy volejte záchranku a poraďte se s operátorem.

V první řadě co nejrychleji zamezte dalšímu působení tepla. Je-li oděv nasáklý horkou tekutinou, svlečte ho. Popáleniny chlaďte vlažnou vodou – rozhodně ne moc studenou ani ledem – klidně až do příjezdu záchranky. Je-li zranění rozsáhlé, chlaďte vlažnou vodou jen přibližně desetinu těla (rozhodně ne celý trup!), hrozí podchlazení, které urychluje nástup popáleninového šoku.

Na popáleniny nikdy nic nenatírejte ani nesypejte! Zakryjte je čistým textilem (ručník, gáza, kapesník, prostěradlo), abyste je ochránili. U rozsáhlých popálenin, případně spojených s dalšími úrazy (elektřina, oheň), je nutné hlídat životní funkce postiženého a případně zahájit nepřetržitou masáž srdce.

Podobná je i pomoc při poleptání: odstraňte oděv (vždy přitom přednostně chraňte sami sebe!) a postižené místo dlouze omývejte proudem vlažné vody. Zajistěte obal od žíraviny, aby lékaři věděli, o co jde.

Domácí léčba popálenin

Popáleniny 1. stupně a ne příliš rozsáhlé popáleniny 2. stupně u dospělých lze léčit doma. Běžné malé popáleniny třeba na rukou chlaďte i dlouhé minuty (např. pod tekoucí vodou), vlažná voda ulevuje od bolesti a urychluje hojení. Důležité je ránu chránit před infekcí a dalším zraňováním, hodí se k tomu sterilní gáza, lze užít i volně prodejné přípravky na popáleniny. Nebo zkusíte med?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Drobné popáleniny sice dost bolí a občas po nich zůstane jizvička, ale klidně je můžete léčit sami. U větších ploch či hlubších ran to nezkoušejte! Hrozí infekce i jizvyFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Komplikace: Selhávání orgánů a invalidita

Léčba rozsáhlejších či hlubších popálenin a vyšších stupňů patří do rukou lékařů. Je nutné nejen opakovaně ošetřovat spálené tkáně, ale léčit celý organismus. Je-li zasažena větší plocha kůže (viz výše), rozvíjí se popáleninová nemoc či popáleninový šok, kdy začnou selhávat orgány, hrozí sepse (= otrava krve) a popálený je v přímém ohrožení života. Léčba těžkých popálenin je náročná, dlouhodobá a velice bolestivá a popálení lidé zůstávají někdy postižení až do konce života, včetně psychického traumatu.

Prevence popálenin

Nedržte na klíně malé děti, když pijete kávu či jíte polévku. Zajistěte, aby na sebe děti nemohly zvrhnout horký nápoj či hrnec (dávejte je vždy doprostřed stolu a vzdejte se na čas ubrusů), rychlovarnou konvici či remosku (dítě nesmí dosáhnout na šňůru), nebo dokonce fritézu. U zabijaček, grilů a otevřených ohňů určete člověka, který bude hlídat jedno dítě nepřetržitě.

Popáleniny

  • Jiné názvy - Opařeniny, spáleniny, poleptání
  • Popis - Úraz způsobený horkým předmětem, horkou vodou, párou, ohněm, elektřinou, žíravinou, zářením
  • Příznaky - Zarudnutí kůže, bolest, puchýře, zuhelnatění kůže
  • Léčba - Chlazení, krytí čistou látkou; na drobné popáleniny lze užít volně prodejné masti. Vážnější rány léčí odborník, o nejtěžší případy pečují na specializovaných odděleních, terapie je dlouhá a velice náročná.
  • Statistika - U popálení více než 90 % těla je úmrtnost 85 %. Popáleniny tvoří téměř polovinu všech dětských úrazů!
  • Prevence - Striktní dodržování bezpečnosti práce v zaměstnání i v domácnosti. Většině popálenin lze předejít!

Načítám