Hlavní obsah

Co by si doktor domů nepořídil aneb Nebezpečí číhá i doma

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Vážné úrazy si můžete vy i vaše děti přivodit velmi snadno. A to i doma nebo na zahradě. Stačí pouhá chvilka nepozornosti. Známe nejčastější úrazy, které se denně stávají v „bezpečí domova“. Kvůli čemu jsou čekárny chirurgie často plné? Víme, co si domů lékaři raději nepořizují!

Článek

Jaké nepříjemnosti může způsobit nábytek nebo špatně zvolený sporák? Asi by vás ani nenapadlo, jak vážné úrazy se stávají doma, a to nejen dětem. Vybrali jsme pro vás nejčastější příklady!

Trampolína

Trampolína je, podle specialistů, jednou z nejhorších forem zábavy vůbec. Vedle pádů z kola jsou úrazy z trampolíny nejčastějším důvodem k návštěvě lékaře. Odborníci kvůli neopatrnému skákání řeší zlomeniny nohou, rukou, obličejové zlomeniny, tržné rány, otřesy mozku a tak dále.

Když už si přece jen trampolínu na zahradu pořídíte, dohlédněte na to, aby děti vždy skákaly pouze pod dozorem dospělé osoby. Pro bezpečnější skákání na trampolíně byste měli dbát na to, aby ji využíval vždy jen doporučený počet dětí stejné váhové kategorie. Rozhodně neskákejte spolu s malým dítětem – dřív nebo později na něj omylem skočíte a způsobíte mu úraz vlastní vahou.

Ochranná síť zabrání dětem vypadnout na zem, ale před zlomeninou nebo popáleninou je neochrání. Ocelové tyče, na kterých jsou sítě napnuté, představují další možné riziko: ty proto musí být pokryté měkkými molitany.

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Úrazy způsobené skoky na trampolíně patří mezi nejčastějšíFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Bazén

Dalším letním nebezpečím jsou bazény. Myslete na to, že i v půl metru vody se dá utopit. A to neplatí jen pro děti! Okolí bazénu proto musí být správně upravené. Kolem bazénu by měla být asi 80 cm vysoká ohrádka, která zabrání pádu malých dětí bez dozoru. Odborníci také doporučují kvalitní zábradlí, madla a úchyty. Utonutí však není jediný problém. Nejčastější zlomeniny a podvrtnutí jsou způsobená uklouznutím. „Nejčastěji registrujeme uklouznutí či podvrtnutí, z čehož vznikají zlomeniny rukou a podvrtnutí v hleznu. K tomu se přidávají také zlomeniny prstů,“ říká Mgr. Pavel Žára, M.A. tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Brno.

Na povrchu tedy dost záleží: kolem bazénu by rozhodně měla být protiskluzová dlažba, která zabrání uklouznutí. Pořídit si můžete také takzvaný aquasenzor, který v případě pádu dítěte do vody spustí hlasitý poplach.

Foto: JaySi, Shutterstock.com

Bazénové radovánky často končí nepříjemným úrazem kvůli uklouznutíFoto: JaySi, Shutterstock.com

Sporák a trouba

Další velmi častá zranění jsou popáleniny. Ať už na sebe dítě převrhne vařící polévku, čaj nebo se spálí o troubu, kvůli popáleninám může mít doživotní následky. Děti do šesti let jsou při popáleninách na 20 procentech těla dokonce ohroženy na životě. Troubu vyberte s dvířky, která zůstávají chladná a mají dětskou pojistku.

Plynové desky, elektrické desky a litinové plotýnky jsou dost nebezpečné. Jedny kvůli otevřenému ohni, druhé především proto, že trvá velmi dlouho, než se po vaření plotýnky ochladí. Naproti tomu indukční desky jsou horké pouze pod hrncem (zahřívá se dno hrnce a okolí je teplé, nikoli rozžhavené). Tyto desky navíc velmi rychle chladnou: po pár minutách už nehrozí popálení o povrch desky při doteku. Podobně fungují i sklokeramické desky, ale jejich doba chladnutí je o něco delší.

Foto: plantic, Shutterstock.com

Dětská pojistka je dobrá ochrana před popálenímFoto: plantic, Shutterstock.com

Čisticí prostředky

Pokud děti vypijí louh nebo jinou žíravinu (třeba známého Krtka na odpady), způsobí si velice závažné poranění jícnu. Žíravina jícen naruší nebo ho může dokonce protrhnout. Tyto úrazy tak můžou končit i smrtí. „Chápu, že se bez těchto chemikálií v domácnosti neobejdete, ale je důležité je ukládat zřetelně označené do zvláštních polic a rozhodně mimo dosah dětí, stejně jako třeba domácí lékárničku,“ doporučuje MUDr. Radan Volnohradský, lékař chirurgické ambulance Polikliniky MephaCentrum.

Pozor na nábytek!

Také některý nábytek je označen za „méně bezpečný“. Rizikové jsou schody, barové židle i skleněný nábytek. Pád z barové židle, při čištění oken, nebo ze schodů může způsobit nehezká poranění celého těla.

„Jestli bych si dnes do domácnosti něco určitě nepořídil, pak jsou to skleněné dveře. Možná jsou trendy, ale ve své praxi jsem musel ošetřit už mnoho lidí s těžkým poraněním šlach v důsledku nárazu do těchto dveří. Samozřejmě mohou být nebezpečné i obyčejné dveře, pokud doma zůstanou otevřené. V případě průvanu vám totiž dokážou dost nehezky skřípnout prsty a zranění je na světě,“ uzavírá lékař Radan Volnohradský.

A jak se doma úrazům snažíte vyhýbat vy?

Reklama

Načítám