Hlavní obsah

10 míst, kde dětem doma hrozí nebezpečí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Okna děti neodolatelně přitahujíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rodič chce pro své děti to nejlepší, a tak je zahrnuje nejen svou láskou, ale také různými méně či více drahými věcmi. Přitom v dětských pokojích chybějí praktické pomůcky za pár korun, které spolehlivě ochrání bezpečí našich ratolestí.

Článek

Víte, kde všude číhá na vaše potomky nebezpečí a co byste si měly domů přikoupit a co naopak uklidit, abyste neohrožovaly jejich zdraví nebo dokonce život? Zde je deset nejvíce rizikových míst v bytě!

1. Zásuvky a kabely

Pokud někdo chce pro bezpečí svých dětí něco udělat, zpravidla koupí kryty do zásuvek. Na elektrické kabely už se ale zapomíná. Přitom i ty lze ukrýt pod podlahovou lištu.

2. Rohy

Pokud vám nenavrhoval interiér a nábytek slavný Jan Kaplický, který byl odpůrcem rohů, čeká na vašeho potomka v bytě mnoho ostrých hran a rohů, o které si mohou třeba při hře rozbít hlavu. Proto byste měly svůj interiér polepit krytkami rohů. Jedna přijde asi na desetikorunu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Někdy stačí chvilka nepozornosti...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Okna

Není to tak dávno, kdy se v sousedním Slovensku podařilo malým dětem odstranit síť z okna a při pádu se jedno z nich zabilo. Speciální bezpečnostní uzávěry okna - pár přijde na necelých 200 korun - dokážou toto riziko snížit.

4. Dveře

Otevření jak vchodových, tak balkonových dveří zabráníme nainstalováním bezpečnostního řetízku. Je mnohem výš než klika, proto nehrozí, že by se ho dítě předškolního věku naučilo otevírat. Naopak přivření prstů do dveří brání zarážky, které je udrží stále otevřené. Cena je kolem stokoruny.

5. Opaření a popálení

Tomu, aby dítě na sebe zvrhlo horký čaj, zabráníte tím, že mu ho budete lít do hrnků se speciálním uzávěrem. Ale nebezpečí číhá i jinde - třeba když si vaši potomci hrají „na vaření" a zapnou troubu či varnou desku. Kupujte proto pouze ty, které jsou vybavené dětskou pojistkou - ke zprovoznění přístroje potřebujete zmáčknout kombinaci tlačítek, což malé dítě samo nezvládne.

6. Pozor na uklouznutí

Tolik oblíbené laminátové či dřevěné podlahy stejně jako dlažby se sice velmi dobře uklízejí, ale zároveň jsou kluzké. Děti samozřejmě baví klouzat se, horší je, když pád přijde nečekaně. Jak mu tedy předcházet? Vhodně jsou ponožky či bačkory s protiskluzovou podrážkou, kusové a hrací koberce určitě upevněte protiskluzovými podložkami nebo páskami.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vanu zajistěte protiskluzovými samolepkamiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

7. Pády ve vaně

Uklouznutí hrozí i ve vaně nebo sprchovém koutě. Pokud nemáte sanitární keramiku se zdrsněným dnem, i sem pořiďte protiskluzové podložky nebo samolepky. Pozor také na různé stoličky, které dětem pomáhají, aby dosáhly na umyvadlo či toaletu. Pokud to jde, je lepší jim zavěsit tyto předměty níž.

8. Schody

V patrových domech či mezonetových bytech se stávají velkým lákadlem schody. Za několik stokorun koupíte dřevěné či kovové zábrany. Poslouží jako dvířka, aby děti při svých „výletech za poznáním" nespadly.

9. Léky a chemické prostředky

Veškeré léky a chemické čisticí prostředky bychom měly mít pod zámkem. Vyhneme se tomu, že si je potomci spletou s „bombíčkem anebo šťávičkou" a pozřou je.

10. Květiny

Květiny jsou v bytě krásné, některé dokážou čistit a zvlhčit vzduch, pozor ale na ty jedovaté. Je jich spousta a patří mezi ně například i běžně pěstovaná vánoční hvězda, anturie, trnová koruna, filodendron, pryšec, difenbachie a spousta dalších.

Přemýšlely jste, co koupit dětem, abyste jim udělaly radost? Dopřejte raději radost a klid sobě a peníze investujte do bezpečnostních prvků.

Reklama

Související témata:

Načítám