Hlavní obsah

Pórek 3x jinak: S kuřetem, v pikantní polévce i plněných knedlíčcích

Foto: Greta Blumajerová

Z pórku vykouzlíte klasická jídla i exotickější dobrotyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pórek patří k nejzdravějším druhům zeleniny a na rozdíl od svých pikantnějších příbuzných má tu výhodu, že mu stačí i jen krátká tepelná úprava, aby ztratil na své palčivosti. A jak chutná nejlépe?

Článek

Kromě toho, že je pórek (pro botaniky jedině „pór zahradní“) velmi zdravý, má neuvěřitelně široké využití v kuchyni – jako jemnější alternativa cibule a česneku, do slaných koláčů (určitě zkuste náš oblíbený obrácený koláč s karamelizovaným pórkem), polévek, omáček i k masu. Zkuste ho v dijonské smetanové omáčce s kuřetem, tradičních afgánských taštičkách s masovou omáčkou nebo pikantní polévce s uzenou paprikou.

Kuře v dijonské omáčce s pórkem

Na 4 porce potřebujete:4 kuřecí stehna, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, sůl, 2 pórky, 3 stroužky česneku, lžičku tymiánu nebo estragonu, 150 ml bílého vína, 2 lžičky dijonské hořčice, 100 ml smetany na vaření, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Šťavnatá kuřecí stehna doplní dijonská pórková omáčkaFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kuřecí stehna (klidně ale můžete použít jinou část) osolte a opepřete a z obou stran asi 10 minut dozlatova opékejte na směsi másla a oleje. Vyndejte z pánve a na výpeku zlehka opečte pórek nakrájený na kolečka. Osolte, přidejte nasekaný česnek a zalejte vínem a 300 ml vody. Do pánve vraťte kuřecí kousky, přiklopte a nechte 30 až 40 minut dusit. Když je maso měkké, opět ho vyndejte a do omáčky vmíchejte tymián, dijonskou hořčici a smetanu. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, nechte prohřát s kuřetem a podávejte s rýží.

Aushak aneb Afghánské pórkové taštičky

Na 4 porce potřebujete: 2 hrnky hladké mouky, lžíci oleje, ¾ hrnku vody, sůl. Na omáčku: 1 cibuli, olivový olej, 250 g mletého jehněčího nebo hovězího masa, 2 stroužky česneku, ¼ lžičky drceného chilli, ½ lžičky koriandru, 1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky kurkumy, 140 g rajského protlaku, 250 ml vody, sůl. Na náplň: 2 pórky, sůl, pepř. K podávání: kelímek řeckého jogurtu, stroužek česneku, sůl, hrst čerstvé máty

Foto: Greta Blumajerová

Tradiční afgánské taštičky se připravují se svěží pórkovou náplní, mátovým jogurtem a kořeněnou masovou omáčkou. Občas se ale podávají i jen tak s jogurtem ochuceným česnekem a mátouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Z mouky, oleje a ¾ hrnku vroucí vody vytvořte v mixéru hladké těsto. Kdyby se příliš lepilo, přidejte ještě trochu mouky, kdyby bylo naopak moc drolivé, přilejte ještě vodu. Zabalte do folie a nechte půl hodiny v chladu odležet.

Mezitím zpěňte na rozehřátém oleji nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Zasypejte nasekaným česnekem, chilli, koriandrem, římským kmínem a kurkumou, nechte chvíli rozvonět a vmíchejte protlak, hrnek vody a sůl. Povařte asi půl hodiny do změknutí. Pórek nakrájejte najemno, osolte, opepřete a rukama prohněťte. Nechte chvíli odstát, aby změkl.

Těsto vyválejte na tenko, vykrajujte z něj kolečka nebo čtverečky, plňte lžičkou pórkové náplně, přehněte a pomocí vidličky utěsněte okraje (nebo si jako já pomozte plastovou formičkou na taštičky). Vařte v osolené vroucí vodě asi 4 minuty. Na servírovací talíř dejte jogurt ochucený nasekanou mátou, solí a prolisovaným česnekem, na něj rozprostřete taštičky a překryjte masovou omáčkou.

Pórková polévka s uzenou paprikou

Na 4 porce potřebujete:3 lžíce másla, 2 pórky, 4 malé brambory, sůl, pepř, sušené chilli, 3 stroužky česneku, ½ lžičky uzené papriky, 100 ml bílého vína (lze vynechat), 900 ml kvalitního vývaru nebo vody, 100 ml smetany na vaření

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste pikantnější verzi klasické pórkové polévky s bílým vínem a uzenou paprikouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Pórek a brambory nakrájejte na kostičky a spolu se špetkou chilli asi 5 minut opékejte na másle. Osolte, opepřete a přidejte nasekaný česnek a papriku. Nechte jen pár vteřin rozvonět, zalejte vínem a vývarem a povařte do změknutí. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou a případně dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Tip: K chuti uzené papriky se skvěle hodí opečená slanina – nasucho v troubě či na pánvi opražte 4 plátky a ty pak rozdrobte na jednotlivé porce polévky.

V jaké úpravě nejvíc chutná pórek vám?

Reklama

Načítám