Hlavní obsah

Porovnejte spotřebu běžných elektrospotřebičů. Budete překvapeni!

Foto: thinkstock

Televizor „žere" množství proudu podle toho, jak často ho pouštíteFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí spotřebiče a jejich spotřeba! Spočetli jsme, na kolik elektřiny přijde sledování dlouhého filmu Titanic. V porovnání s varnou konvicí se z obří lodi stává pramička…

Článek

Na každém elektrospotřebiči nebo v jeho návodu najdete údaj o příkonu ve wattech (W) za hodinu provozu, nebo kilowatthodinách (kWh). Je ale nutné říci, že uvedený příkon a skutečná spotřeba si nejsou rovné – spotřeba může být i nižší. Například u žehličky tím, na jakou teplotu ji dáte, zda napařujete… U sporáku na počtu zapnutých plotýnek a nastavené intenzitě… Například u počítače závisí spotřeba i na náročnosti spuštěného programu.

Kolik energie spolkne „doják“?

Slzíte pravidelně u filmu Titanic? 194 minut, při kterých se málokdo odtrhne od obrazovky. Kolik za tu dobu „přiteče“ do televize energie? A jak dlouho mohou běžet ostatní elektrospotřebiče, aby si ze sítě vzaly stejně?

Základem byla spotřeba plazmové televize PANASONIC VIERA TX-P42UT50E 3D s úhlopříčkou 107 centimetrů (když doják, tak co nejreálnější). Ta za 194 minut spotřebuje 424 Wh. Na jak dlouhou dobu provozu by to stačilo dalším pomocníkům z vaší domácnosti?

Foto: thinkstock

Dnes už nemají televize závratnou spotřebu. Tak pozor, abyste ho nepředehnali! :-)Foto: thinkstock

Jak ušetřit?

Rozhodně se vyplatí sledovat energetické štítky při nákupu nových spotřebičů. K největším žroutům patří chladničky a mrazničky – zejména proto, že běží celý rok. Na druhém místě jsou pračky, sušičky a myčky.

Foto: thinkstock

Než zhlédnete tříhodinový film, muselo by z pressovače téct nepřetržitě 16 minut výborné kafeFoto: thinkstock

„Pokud se rozhodujete mezi chladničkou třídy A+ nebo A+++, porovnejte rozdíl ve spotřebě. Jestliže je například 160 kWh za rok, pak ročně ušetříte více než 700 korun, přitom pořizovací náklady mohou být stejné. Máte-li doma chladničku starší než 10 let, určitě se vyplatí vyměnit ji za moderní – náklady se vrátí většinou do pěti let,“ říká Ing. Karel Srdečný, Energy Auditor EkoWATT CZ, s. r. o.

Podobnou kalkulaci můžete provést i u dalších spotřebičů, tady je ale třeba odhadnout, jak často spotřebič budete používat. V některé domácnosti běží pračka denně, jinde jen 2x týdně. Podobné je to s myčkou, televizí... Ten, kdo výrobek používá jen občas, nemusí na jeho energetickou náročnost příliš hledět.

„Při výběru spotřebičů byste se měli zaměřit nejen na výkon a příkon přístroje, ale prozkoumat i další možné úspory. Ať už je to ,šálkové' odměřování nebo možnost nastavení teplot u rychlovarných konvic či výše spotřeby v takzvaných pohotovostních režimech," doplňuje Dobroslav Šanda, produktový specialista Philips.

Hledíte při nákupu spotřebičů na jejich energetickou náročnost? Napište nám!

Načítám