Hlavní obsah

Poslouchejte orgánové hodiny svého těla!

Foto: isifa

Všechno půjde líp, když zkusíte naslouchat sami sobě a svým orgánovým hodinámFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste nervózní? Špatně spíte? Nehubnete? Možná máte jen špatný denní režim. Zkuste se řídit svými orgánovými hodinami a uvidíte, že se začnete lépe cítit. A navíc – tahle změna vás nic nestojí!

Článek

„Model orgánových hodin vznikl v Číně a používá se už tisíce let. Každý si tyto hodiny nosíme v sobě, stačí je jen znovu objevit a začít používat,“ uvádí Hana Bednářová z firmy Dopřej si. A Vladimír Jelínek z firmy Joalis dodává: „Naše tělesné orgány mají v určitou dobu nejvyšší metabolickou a detoxikační aktivitu." Prakticky to znamená, že v daný čas nejlépe přijímají prospěšné látky a současně se dokážou zbavit škodlivin v nejvyšší míře. A vy jim jejich práci můžete v mnohém usnadnit!

Denní rytmus

1.–3. hodina = játra

Vrcholí detoxikace organismu. Dopřejte játrům klid, neponocujte a nepijte alkohol. Pokud musíte pracovat, dejte si pozor při aktivitách vyžadujících velké soustředění – tělo funguje v útlumovém režimu.

3.–5. hodina = plíce

Máte potíže s dýcháním? Trápí vás astma? Kouříte? Pak se nedivte, pokud se v tuto dobu budíte, plíce se čistí. „Díky tomu někteří z vás si ráno musí pořádně odkašlat, protože jste zahlenění,“ uvádí Vladimír Jelínek. A dodává, že nyní se často zdají sny. Je dobré, když si ve snu „odbudete“ agresivitu, kterou jste si v sobě nashromáždili přes den.

Foto: thinkstock

Nepodceňujte kvalitní spánek v tu správnou dobu!Foto: thinkstock

5.–7. hodina = tlusté střevo

V tuto dobu pracuje na maximum tlusté střevo, naučte se vyprazdňovat. „Mít čistá střeva znamená podpořit imunitu,“ uvádí Hana Bednářová. Napijte se vlažné vody se šťávou z polovinu citronu, můžete přidat i vlákninu, a protáhněte se. Zkuste Pozdrav slunci, více o józe se dozvíte v článku Chcete zkusit jógu? Víme, která vás bude bavit!.

7.–9. hodina = žaludek

Žaludek vám poděkuje za teplou snídani: zkuste vařené vločky, třeba i s ovocem a skořicí, která patří mezi zahřívací koření, nebo vajíčka s dušenou zeleninou. Tělo si žádá teplo, studená sprcha nebo koupel není příliš vhodná. Promyslete si program dnešního dne a nyní řešte, co je třeba.

9.–11. hodina = slinivka a slezina

Máte chuť na sladké? Tělo je nyní nejlépe stráví, aniž byste tloustli. Tento čas využijte pro podávání výkonů, duševních i tělesných.

Foto: thinkstock

Orgánové hodiny vám dovolí i sladké: ale jen ráno!Foto: thinkstock

11.–13. hodina = srdce Srdce souvisí s radostí a odpočinkem. Přírodní národy to vědí a v tuto dobu mají klid. A protože vy většinou nemůžete, snažte se nyní v práci věnovat těm úkolům, které vás těší. Můžete-li, jděte se ven projít.

13.–15. hodina = tenké střevo

V klidu se naobědvejte, tělo živiny dobře stráví. Vyhýbejte se stresu, neřešte zásadní věci, nevěnujte se náročné fyzické aktivitě. Plánujete návštěvu zubaře nebo kosmetičky (depilace, hluboké čištění pleti)? Udělejte to, práh citlivosti je nyní nižší.

15.–17. hodina = močový měchýř

Propláchněte se čistou vodou, tedy vynechejte kávu, sladké čaje i sycené nápoje. Ale pozor – na pitný režim je třeba myslet po celý den. Tělesná aktivita stoupá, ani při intenzivním tréninku nebudete unavení. Organismus dobře reguluje teplotu a zátěž, vhodná je i sauna nebo pára. Nastává správný čas i pro učení cizích jazyků, dobře funguje dlouhodobá paměť.

Foto: thinkstock

Udělejte si čas na správnou regeneraci tělaFoto: thinkstock

17.–19. hodina = ledviny

Vyhněte se všemu, co jim škodí – zapomeňte na kávu, alkohol, pijte čistou vodu a nestresujte se. „Stejně jako jiné orgány i ledviny se pojí s emocemi, konkrétně s povinnostmi. Vše, co musíte ještě v ten den vyřídit, udělejte do maximálně 19 hodin,“ uvádí Vladimír Jelínek. Už v 18 hodin klesá schopnost vnímání bolesti, ztuhlá záda dobře zvládnou masáže.

19.–21. hodina = osrdečník

Číňané mají na mysli blánu obalující srdce. Je tu další vhodný čas na učení a obecně pro duchovněji laděné aktivity; zajděte si do divadla, na koncert, přečtěte si knížku… Věnujte se sami sobě i rodině, avšak důležité věci řešte ráno.

21.–23. = trojitý ohřívač

Takzvaným trojitým ohřívačem se myslí oblast v břiše, je to nehmotný energetický orgán, kde se podle tradiční čínské medicíny koncentruje životní energie. Relaxujete, meditujte, rozjímejte. Pokud chcete své zdraví podpořit doplňky stravy, tělo je dobře zužitkuje.

23.–1. hodina = žlučník

Už máte odpočívat. Jste-li hladoví, najezte se nejpozději dvě hodiny před tím, než si půjdete lehnout. Pokud organismus už nezatěžujete jídlem, v tuto dobu se dobře zpracovávají tuky a je šance na úbytek váhy.

Co na orgánové hodiny říkáte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám