Hlavní obsah

Postava bez boků a pasu? Triky, jak oblečením vytvoříte ženské křivky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O křivkách se u obdélníkové postavy v podstatě mluvit nedá. Přestože si ale její majitelky mohou právem postesknout, že nemají žádný pas ani boky, z módního hlediska není tahle „škatulka“ vůbec špatná. Víte, co chlapecké siluetě svědčí?

Článek

Úzká ramena a trup v podstatě v jedné rovině – obdélníková postava nemívá výrazně definovaný pas ani boky. Ženy, které spadají do této typologie, mají zpravidla i drobnější poprsí a zadek. Nejste si jisté, jestli je dnešní článek o vás? Začněte nejprve tím, že samy sebe zařadíte do správné kategorie – s tím vám pomůže článek Opravdu víte, co vám sluší? U rovné chlapecké siluety je výhodou, že nepotřebuje kamufláž – žádná partie není dominantní, a tak stačí, když onen obdélníček opticky rozbijete. Což není zase tak těžké. Slibujeme.

Šaty, které pracují pro vás  

Pravidlo číslo jedna je jasné – šaty vám musejí vytvořit alespoň nějaký náznak pasu. Vyhněte se volným střihům, které by vaši rovnost podtrhly, a pořiďte si model s užším pasem a ideálně alespoň lehce se rozšiřující sukni. A co takové pouzdrové šaty? Ty si samozřejmě dovolit můžete, počítejte ale s tím, že tvary vám nepřičarují. Prahnete-li po úzkých šatech, zvolte alespoň ty s lodičkovým výstřihem, krajkovými detaily nebo jakoukoli asymetrií, která hladkou plochu naruší.

Dobrou strategií je také přidat v určitých místech objem. K tomu jsou nejvhodnější volánky, potisky, třásně, blýskavé materiály, výrazné barvy, nabírané rukávy… Zkrátka všechno zábavné, s čím musejí ostatní ženy nakládat opatrně. Už chápete, proč jsme psali, že tahle škatulka není špatná?

Přestože je tento typ postavy spjatý se štíhlostí, můžete mít učebnicový obdélník a větší konfekční velikost. I v tomto případě se držte našich tipů: vyzobejte si správné střihy, zaměřte se na celkové zjemnění siluety (prospějí vám i lehké splývavé látky, viz pastelové šaty H) a se zdobením více šetřete. Pozor, mluvíme o postavě, která není útlá, ale stále má obdélníkový tvar. Když začnete přibírat v určitých partiích více, udělejte si znovu test v úvodu – nejspíš jste se přehouply do jiné kategorie.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty Esprit, 1999 Kč; šaty Reserved, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): šaty Vero Moda, 1199 Kč; šaty Guess Jeans, 1999 Kč; obojí prodává AnswearFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty 1999 Kč; šaty 899 Kč; obojí H&MFoto: Archiv firem

Při výběru topu vedle nešlápnete

V případě vršků máte volné pole působnosti – jen máloco vám nebude sedět. Opět se klidně pusťte do efektních prvků a narušte obdélníkový tvar svého trupu. Slušet vám budou roláky, topy s lodičkovým výstřihem, véčkem, a dokonce i ty, které sklouzávají z ramen. Baví vás trend oversized svetrů? Držte se u délek končících v pase a kousek svetru klidně zastrčte do kalhot nebo sukně. Viditelný pas vaší postavě jedině prospěje. Mimochodem – u vínového trika Lindex je krásně vidět, že volán vám nemusí opticky přidat dvě konfekční velikosti.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): triko 799 Kč; triko 699 Kč; obojí LindexFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): halenka Next, 1665 Kč; halenka Reserved, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): svetr Lindex, 799 Kč; svetr H&M, 799 KčFoto: Archiv firem

A co dolů?

Ani u kalhot a sukní nebudete mít omezený výběr. Jen se držte základního pravidla rovnováhy: nemáte-li velikost XS a nechcete si vyloženě přidat na objemu, střídejte volnější vršky s užšími spodními díly a naopak. Co se týče džínů i kalhot, dovolit si můžete jak úzké střihy, tak ty volnější. Za potencionálně problematický bychom označili jen snížený pas, který vám na ženskosti opravdu nepřidá.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): džíny H&M, 699 Kč; vlněné kalhoty Mango, 1699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): kalhoty 1299 Kč; overal 1299 Kč; obojí H&MFoto: Archiv firmy

Podobný přístup uplatňujte i u sukní. I ty nechte začínat převážně v pase. Lichotit vám budou objemnější kousky stejně jako ty pouzdrové – když je správně vyvážíte. Ani tady si neodpírejte zdobení a využijte aktuálních trendů.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): sukně 899 Kč; sukně 649 Kč; obojí ReservedFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): sukně 949 Kč; sukně 599 Kč; obojí H&MFoto: Archiv firmy

Extra tip

Přestože jsme už několikrát zmínili slovo „pas“, v závěrečném tipu ještě jednou zdůrazníme jeho důležitost. Chcete-li své postavě dodat alespoň nějaký tvar, vsaďte na zavazování. Ať už u vesty, kabátu, nebo bundy. Prospěje vám!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): vesta Reserved, 1299 Kč; kabát Mango, prodává Answear, 3999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabát Silvian Heach, prodává Answear, 10 999 Kč; bunda Next, 2350 KčFoto: Archiv firem

Máte stejný typ postavy? Co se vám nejvíce osvědčilo?

Reklama

Načítám