Hlavní obsah

Postelové tóny: Co se stane, když si při sexu zapnete rádio?

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ticho léčí. Co se stane, když ho narušíte hudbou? Máte-li vedle sebe partnera, patrně se neudržíte a začnete jej ohmatávat nebo líbat. Jsou snad právě melodie tím, co ve vás vyvolává touhu?

Článek

Britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie Charles Darwin byl jedním z prvních výzkumníků, kteří tvrdili, že hudebníci se chovají jako ptáci. Podle něj hudební noty a rytmus mají co do činění s okouzlováním opačného pohlaví. Podle portálu AlterNet se v roce 2014 biolog Benjamin Charlton z univerzity v Sussexu v britském Brightonu rozhodl tuto teorii trochu prověřit: požádal skupinu žen, aby po celý měsíc poslouchaly sérii hudebních kompozic různého žánru a popsaly své dojmy, pocity a emoce. Tipněte si, jak to dopadlo.

Jednou, dvakrát dám si zahrát…

Na základě pokusu zmíněný biolog dospěl názoru, že reprezentativní vzorek žen při ovulaci tíhne ke komplikovanějším, barvitějším a výraznějším kompozicím, zato ženy procházející „méně úrodnými obdobími“ svého cyklu dávají přednost spíš jemnějším a romantičtějším šlágrům. Dalo by se z toho usuzovat, že měl Darwin možná pravdu. Ovlivňuje i vás hudba a sex – obojí hezky vedle sebe a ve vzájemné symbióze?

Milujte se, množte se a pobrukujte si

Ačkoliv neexistuje žádná osvědčená sbírka písní, která by milence posílala přímo do ložnice, někteří odborníci na vztahy, ke kterým patří třeba známá britská sexuoložka Tracey Cox, věří, že hudba pouštěná v rámci předehry nebo přímo při milování zvyšuje různými způsoby celkovou sexuální zkušenost.

„Když pouštíme hudbu, která je nám sympatická a zároveň navozuje mazlivou náladu, naše mozky jsou zaplaveny hormonem dopaminem, pod jehož vlivem má člověk bohatou fantazii,“ objasňuje Tracey Cox s tím, že dopamin má dále na svědomí bláznivé nápady, zvyšuje krevní tlak a zlepšuje průtok krve.

Lépe a výkonněji? Zahrajte si do rytmu

Její slova potvrzují i nejnovější zjištění z roku 2017. Výzkumný tým z kanadské McGillovy univerzity se rozhodl skenovat mozky lidí, kteří poslouchali pro ně líbivou hudbu při běžném lelkování. Ukázalo se, že takový poslech pomáhá uvolňovat dopamin v mozku a vyvolává pocit pohody a milostného rauše – dotyční se cítili uvolnění a měli mazlivou náladu. Další studie zjistily, že poslech hudby může zvýšit určité známky vzrušení, včetně srdeční frekvence, rychlosti dýchání a citlivosti pokožky. Zkrátka „dobrá chemie“, která pomáhá i při výkonu.

Však také Tracey Cox tvrdí, že rytmus je hlavním důvodem, proč hudba zlepšuje sex. Jedná se totiž o médium vyvolávající pohyb, na což mnozí přišli už dávno. Nemůžeš? Potřebuješ v posteli zrychlit nebo vydržet dlouhé minuty? Pusť si rádio nebo svoji oblíbenou kompilaci. Hudba tě v tom nenechá!

Foto: Lizardflms, Shutterstock.com

Hudba a sex patří podle vědců i milenců k soběFoto: Lizardflms, Shutterstock.com

Milování s muzikou

Existují i jiné, poměrně intimnější způsoby, jak propojit hudbu se sexem. Suki Dunham, zakladatelka společnosti OhMiBod, jednou dostala od manžela k Vánocům iPod mini a vibrátor – a „kápla“ na to. „Když jsem se na dárky podívala, hned jsem si řekla, že by bylo dobré spojit je dohromady a vytvořit nový výrobek, který by poskytoval ohromující zážitky,“ uvedla pro portál AlterNet.

O dva roky později spatřilo světlo světa zařízení, jež propojuje osobní pocity s výkonem vibrátoru. Máte rádi jazz? Luskáte si prsty do rytmu už při prvních tónech? Pak v téhle pomůcce najdete spojence – vibruje totiž do rytmu podle vašeho hudebního výběru.

Bezdrátově hudbou ovládaná rozkoš

„Prostě jsme cítili, že když dovolíme uživatelům cítit vibrace jejich oblíbené hudby a umožníme jim melodie využívat k zábavě, vytvoříme docela zajímavý produkt,“ dodává Suki Dunham s tím, že hudba má nesmírně silný účinek na nálady a emoce a je dokonalým prostředkem k transportu do jiného duševního prostoru. Díky ní se zkrátka můžete víc odvázat. „Hudba a sex byly vždy blízkými společníky,“ myslí si inovátorka.

No, snad i proto čínská společnost Exdoll, která vyrábí sexuální panenky, začíná do svých umělých společnic vkládat další inteligentní technologie, mezi něž patří – jak jinak – hudba a hlas. Budou snad tyhle slečinky při sexu i zpívat? Možná radši zůstaňte jen u toho hudebního poslechu – aspoň prozatím.

A co vy, posloucháte hudbu při sexu? Máte nějakou píseň spojenou s vaším vztahem?

Načítám