Hlavní obsah

Potíte se? Tyhle přípravky zaberou!

Foto: Isifa

Které přípravky na pocení opravdu zabírají?Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto, parno, znáte to. Stačí ujít jen pár kroků na autobus, a i když jste se před chvílí sprchovali, pocit stoprocentní hygieny je ten tam. Jenže, co s tím? Existují přípravky, které skutečně zabírají tak, jak slibují reklamy? Ano! Testovali jsme je, a víme, které to jsou!

Článek

Zabránit pocení a zápachu s ním spojeným je občas pěkná dřina, na druhé straně je to ale nezbytné, pokud se chcete cítit v pohodě a ve své kůži. Důvěřujete antiperspirantům, které po použití slibují neuvěřitelných 48 hodin svěžesti? Nesmysl! Nenechte se zmást a vyzkoušejte to, co opravdu funguje…

Chlorella – pravda, nebo pověra?

O deodoračních účincích sladkovodní řasy chlorelly jste již možná slyšeli. Obsahuje chlorofyl, který je dezinfekční, a účinně potlačuje pachy. Užívá se ve formě tablet, v čemž tkví její výhoda (působí zevnitř, a tak pocení zabraňuje, ne potlačuje), ale i nevýhoda. Pokud si ji totiž párkrát zapomenete vzít (průměrné dávkování je 2 tablety 1–3x denně dle potřeby), účinek během pár hodin vymizí. Navíc se po třech týdnech užívání doporučuje sedmidenní pauza.

Tip: Výborný pomocník v boji proti pocení, nemůžete se na ni však stoprocentně spolehnout. Rozhodně však doporučujeme, protože mimo jiné pomáhá proti akné, snižuje cholesterol, je prevencí proti nádorům, pročišťuje trávicí trakt a posiluje imunitu. Seženete v lékárně.

Antiperspiranty? Jedině bez obsahu hliníku!

Co si budeme nalhávat, právě antiperspiranty jsou proti pocení velice účinné. A to z jednoho prostého důvodu – obsahují sloučeniny s přídavkem hliníku, který proniká do pokožky a blokuje funkci potních žláz. Jenomže toxiny, které se s potem vylučují, jen tak z těla nezmizí jako pára nad hrncem, ale ukládají se do lymfatických uzlin.

„Aluminiové soli, které jsou zde obsaženy, zabraňují průchodu potu a mohou ve větší koncentraci způsobit kožní intoleranci. Jsou zde ale v minimálním množství, takže se nedá s jistotou prokázat vliv na vznik rakovinných buněk," tvrdí kosmetička Alena Černá. Otázkou zůstává, jestli se dá vznik rakoviny stoprocentně vyloučit - souvislost mezi hliníkovými solemi a rakovinou prsu totiž prokázána nebyla. Naopak deodoranty, které hliník neobsahují (vždy zkontrolujte složení, výrobci jsou totiž mnohdy podfukáři a do viditelného názvu výrobku uvádějí, co se jim zrovna hodí), jsou vhodná volba. Nebrání sice v průchodu potu, ale jsou osvěžující a krásně voní, takže v kombinaci s precizní hygienou jsou pomocníkem číslo jedna!

Tip:Účinné a neškodné deodorantyvyrábějí značky Vichy, La Roche nebo Bioderma.

Foto: Thinkstock

Řešením jsou i různé druhy antiperspirantůFoto: Thinkstock

Botulotoxin, účinná pomoc

Injekce botulotoxinu A zaručí úspěch. K zákroku je však třeba konzultace s lékařem, který doporučí, jestli je pro vás procedura vhodná (v případě, že se potíte „v normě", po aplikaci totiž nepocítíte přílišný rozdíl). Botox (nebo také Dysport) zabrání přenosu vzruchů nervových vláken na potní žlázy – zkrátka proces pocení stopne! V podpaží se provádí bez anestezie a ambulantně.

„Není známo, že by se následkem této terapie tvořily v těle toxiny. Ani samotný botulotoxin po aplikaci nikam neputuje, ale vyvolá efekt pouze v místě vpichu, například v případě ošetření vrásek ovlivní neurosvalovou ploténku, v případě pocení pak k zásobování potní žlázky nervovými vlákny. Tyto efekty jsou dočasné. Rakovina vlivem botulotoxinu vzniknout nemůže," dodává dermatoložka MUDr. Nina Koutná.

Tip:Účinek nastupuje pozvolna, přibližně do týdne od aplikace. Pak máte na půl roku až rok klid, jenže si budete muset pořádně připlatit – průměrná cena (podpaží) je 5000–20 000 korun.

Týdenní kúra proti pocení

Na trhu se nedávno objevila novinka, která zaznamenala velmi dobré výsledky. Sedmidenní kúra proti pocení, Vichy Créme efficacité, se ve formě roztoku aplikuje přímo do podpaží. Dokáže pocení výrazně omezit, výsledek rozhodně poznáte.

Tip: Jedinou nevýhodou je, že se musí kúra stále opakovat. Cena se pohybuje od 200 korun a výhodnější je vyhledat nejlevnější nabídku přes internetové e-shopy.

Driclor emulze

Tento přípravek je velice účinný a nezřídka jej používají lidé trpící nadměrným pocením, takzvanou hyperhidrózou. Více o ní najdete ve článku Stop nadměrnému pocení. Navždy!.

Tip:Seženete jej v lékárně ve formě roll-onu. Ale pozor, opět obsahuje nebezpečný hliník a není vhodný pro citlivou pokožku (zaručeně funguje, ale je to dryák…). Doporučuje se využívat zřídka, v nutných případech.

Šalvěj lékařská v mnoha formách

Tato voňavá bylinka dokáže pocení účinně mírnit. Má navíc dezinfekční účinky a je vhodná pro celkovou očistu organismu. Hlavně má však schopnost stahovat póry, aniž by byl důsledek jakkoli zdraví škodlivý nebo nežádoucí.

Tip:Nejvhodnější je ranní bylinková koupel z vylouhovaných čerstvých lístků, pomáhá také ve formě doplňku stravy či čaje. Vše seženete v lékárně.

A jaké jsou vaše osvědčené triky? Podělte se o ně s ostatními čtenáři i čtenářkami!

Reklama

Související témata:

Načítám