Hlavní obsah

Potvrzeno: Rýmička je zákeřná!

Foto: Thinkstock

Rýmu považují muži za smrtelnou nemocFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtipy typu „Co je smrtelná mužská nemoc na sedm? Rýmička!“ zná asi každý. Nedávno ale laponští vědci zjistili, že tomu tak opravdu může být! I když možná jen na dalekém severu…

Článek

To, že má kolem polárního kruhu každý rýmu, si myslíme možná my ve střední Evropě, kde nás zima tak netrápí. Pravdou ale je, že lidé trvale žijící v krajích věčného ledu a sněhu nejsou k virózám z nachlazení tak náchylní. „Je to jednoduché, bacily u nás prostě zmrznou dřív, než z cizího nosu doletí k čichacímu ústrojí své potenciální oběti,“ vysvětluje obvodní lékař z oblasti severního Grónska Mihoko Horikuči.

Když do jeho ordinace někdo přece jen v posledních letech zavítal, šlo většinou o omrzliny nebo (výrazně častěji) o směnu mražených ryb za hlt medicínského lihu. Nyní se ale situace rapidně změnila. Polární cestovatelé Jurij Severjenko a Vladimir Juženko dokonce velkoryse poskytli tomuto lékaři satelitní telefon, aby mohl konzultovat s nejbližší, tři a půl tisíce kilometrů vzdálenou, nemocnicí zvláštní sérii případů nebezpečné rýmy, které se mu začaly kupit v ordinaci.

Za všechno může rýma

„Ta rýma je strašná,“ konstatuje s hrůzou doktor Horikuči. „Neohrožení drsní rybáři mají pocit, že umírají. Jejich krví podlité uslzené oči, knedlík v krku a neustále se řinoucí sekret z nosu jsem neviděl ani během praktických studií medicíny na severu Kanady. Nemohu je léčit acylpyrinem, ten totiž ředí krev, což je zde dost nebezpečné. Lidem by totiž začala žilami proudit rychleji ledová krev, a mohli by mi tu umrzat vestoje v čekárně mého iglú.“ A v tom je právě ten problém. „Jiné léky jsou drahé, ty mi rybami nezaplatí. Snad jen kdyby zrychlili v lovu tuleňů, kůže by se mohly hodit,“ uvažuje nahlas doktor Horikuči.

Foto: Thinkstock

Muž při rýmě nesmírně trpíFoto: Thinkstock

Jak se to vlastně stalo?

Neznámá choroba se od všech ostatních onemocnění odlišovala v jedné zásadní věci – postihovala výhradně muže. Možná i proto se do případu v tichosti vložila i severopólská tajná služba STS – bylo totiž jasné, že nejde o běžný jev, a vše nasvědčovalo biologické diverzi ze strany rovníkového pásma. „Nikdy nás neměli rádi, závidí nám sníh,“ přesvědčeně konstatoval ještě minulý týden plukovník Sony Nomura. Dnes je ale všechno jinak. „Po delším pátrání jsme rozkryli, co se vlastně stalo. Za všechno může místně domestikovaný prodavač pizzy. Chilli papričky, které si na ni poroučejí zásadně muži, vyvolávají u našeho obyvatelstva nebezpečné alergické reakce!,“ sdělil dnešního rána tisku Sony Nomura.

Závěr jednání místní samosprávy, která má v rukou veškerou moc v oblasti, zní: „Už aby se urychlilo globální oteplování, slunce prý léčení každé rýmy pomáhá! A pizzy se nevzdáme, kdo má pořád žvejkat ty ryby!?" pravil zpravodajské agentuře FRK její předseda Boriko Motahuči.

Reklama

Načítám