Hlavní obsah

Používáte suchý šampon? Nedělejte tyhle chyby

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří do vaší povinné kosmetické výbavy i suchý šampon? A umíte ho správně použít a vybrat ten pravý právě pro vaše vlasy? Možná ano. Ale určitě nevíte, že se může hodit i do bot nebo na koberec…

Článek

Suchý šampon je skvělý pomocník ve chvíli, kdy jste si nestihli umýt hlavu a chcete vypadat dobře. (Víte, že na mytí vlasů nepotřebujete šampon?) Absorbuje mastnotu, kštici provoní, a dokonce pomůže i se stylingem. „Suchý šampon vlasy obalí a oddělí od sebe, takže se načechrají a vypadají bohatší, účes dostane potřebný objem,“ vysvětluje Lucie Frýbortová z e-shopu Notino. Aby mělo jeho použití opravdu všechna tato pozitiva, musíte s ním zacházet správně. Poradíme jak.

Jak vybrat suchý šampon

Po suchém šamponu mohou na vlasech zůstat bílé stopy. Proto je lepší koupit přípravek, u něhož výrobce garantuje, že se to nestane. Anebo sáhněte po takovém, který barvou odpovídá odstínu vaší kštice – vlasy pak budou vypadat nejen umytě, ale zakryjete i odrosty nebo šediny. (Pro snazší orientaci se podívejte na test suchých šamponů.)

Také je dobré si všímat, z čeho je suchý šampon vyroben. „Většina má podobné složení, všechny jsou na pudrové bázi, ale čím méně sulfátu, silikonu a parabenu, tím lépe. Modernější a praktičtější je suchý šampon ve spreji,“ radí Lucie Kacafírková, odbornice značky TRESemmé.

Jak suchý šampon správně použít

Co (ne)dělat, abyste byli po použití suchého šamponu spokojeni s výsledkem a přípravek splnil vaše očekávání?

  • Dodržujte vzdálenost - suchý šampon ve spreji stříkejte asi 15 až 20 centimetrů od hlavy. Když to bude blíž, nahromadí se na jednom místě ve zbytečném nánosu. Důležité je si nejdřív pročíst návod od výrobce: některé suché šampony se nanášejí na celý vlas, jiné jen na pokožku, šampon ve formě pudru se aplikuje „pocukrováním“ hlavy.
  • Nanášejte tam, kde je třeba - máte-li mastnější vlasy například jen na ofině, neaplikujte suchý šampon na celou hlavu, ale právě jen tam, kam je to potřeba.
  • Dejte mu čas - po nanesení počkejte asi tři minuty a teprve pak začněte s masáží nebo vyčesáváním.
  • Nepoužívejte ho příliš často - třebaže jsou vlasy po použití suchého šamponu nadýchané a mají krásný objem, nedělejte si z něj každodenního pomocníka. Když ho použijete častěji než dva dny po sobě bez umytí, nahromadí se na vlasové pokožce a může ji podráždit. Vlasy pak navíc začnou být příliš těžké a bez lesku.
  • Využijte ho při tvorbě účesu - suchý šampon pomůže s objemem, a když ho nanesete na vlasy, které chcete tupírovat, lépe je udrží, stejně jako sponky, jež nebudou klouzat dolů. „Ocení ho i ti, kteří mají tenké a rychle plihnoucí vlasy. Šampon zabrání pramínkování účesu,“ doplňuje Lucie Kacafírková.

Tipy na suché šampony

Porozhlédli jsme se v nabídce a máme pro vás pár tipů, jaké přípravky můžete koupit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Suchý šampon TRESemmé Voluminous Lock absorbuje nadbytečný maz a eliminuje zápach. Cena v dm drogerii 99 Kč (250 ml). Suchý šampon Schwarzkopf Professional Osis+ Refresh Dust nabízí lehké zpevnění. Cena v e-shopu Notino 175 Kč (300 ml). Suchý šampon Toni&Guy Instant Refresh odstraní přebytečný maz a zvětší objem účesu. Cena 279 Kč (250 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Suchý šampon Isana na tmavé vlasy dodává objem a svěží vůni. Cena v drogerii Rossmann 54,90 Kč (200 ml). Suchý šampon Batiste Blush Floral & Flirty nabízí objem, lesk a svěží pocit. Cena v e-shopu Douglas 119 Kč (200 ml). Suchý šampon L’Oréal Magic Shampoo Sweet Fusion pro všechny typy vlasů obsahuje rýžový prášek. Cena v obchodě Alza 139 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Výroba suchého šamponu

Suchý šampon ale nemusíte kupovat – klidně si ho vyrobte. Základní složkou může být dětský pudr, jedlá soda, kukuřičný škrob nebo velmi jemně namleté ovesné vločky. „Vyzkoušejte, co vám vyhovuje – například dětský pudr může vadit vůní, soda může příliš vysušovat vlasy a dráždit pokožku,“ radí Michal Kraus z internetové Akademie INhair. K vybrané základní složce pak lze přidat přírodní esenciální olej jako parfemaci, pro natónování vlasů skořici, kakao nebo červený marocký jíl. Výroba suchého šamponu není těžká: inspirujte se v našem videopostupu krok za krokem.

Suchý šampon do bot i na koberec

Když už máte suchý šampon doma, můžete ho použít nejen na vlasy. Protože osvěžuje, odmašťuje a polhcuje vlhkost, hodí se také jako „nouzovka“ pro ošetření propocených bot. Lze ho využít jako první pomoc, když potřebujete vyčistit koberec nebo oblečení od čerstvých mastných skvrn, a pomůže i těm, komu se hodně potí ruce – stačí ho na ně nastříkat a máte klid.

Zajímá vás, co dělat, když nestihnete kadeřníka? Spasí vás ovesné vločky, rozmarýn a sodovka!

Reklama

Načítám