Hlavní obsah

Tajemství odhaleno: 9 nejčastějších chyb, kvůli kterým vám nedrží barva na vlasy!

Foto: Masson, Shutterstock.com

Foto: Masson, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radujete se z nové barvy na vlasech, ale stačí dvě tři umytí a lesklý sytý odstín je pryč a při pohledu do zrcadla vás týrá nejen nudný odstín, ale dokonce opět i marně skrývané šediny? Víme, kde jste udělali chybu.

Článek

V reklamách vypadá barva na modelkách vždycky úžasně sytě, leskle a dokonale. Vy ale máte podobnou jen těsně po aplikaci a nepřežije víc než pár mytí? Přestaňte nadávat na nekvalitní barvu a nešikovnou kadeřnici. Těchto devět důvodů vám krade barvu mnohem pravděpodobněji.

1. Špatná fáze Měsíce

Barvení vlasů si dobře načasujte – nemalý vliv na něj může mít menstruace. Vlasy se více mastí a tenhle maz má údajně trochu jinou strukturu než obvykle a snižuje přilnavost barvy. Navíc díky vlivu hormonů můžete být na složky barvy citlivější a mohla by se dostavit alergická reakce. Totéž vás mimochodem může potkat i v menopauze a v těhotenství. To ale není všechno! Při objednávání ke kadeřnici se řiďte i fázemi Měsíce. Říká se, že když Měsíc dorůstá, tělo do sebe vše lépe vstřebává, a dobře tedy chytne i barva na vlasy. Naopak po úplňku organismus vylučuje a zbavuje se toxinů – takže bohužel i barvicích pigmentů.

2. Nevhodná barva

Chyba může být i v samotné barvě – ne snad, že je nekvalitní, ale že ji používáte nesprávně nebo se nehodí pro váš typ vlasů. Ne všechny barvicí produkty jsou například dost silné pro překrývání šedivých vlasů, vybírejte proto vždy ten, který je pro nabarvení šedin přímo určený. Klidně značky střídejte – když vám nesedne jedna, možná větších úspěchů dosáhnete s jinou. A nesledujte jen to, jak barva chytá, ale i jak dlouho vydrží, jak přirozeně působí i jaký dopad má na kvalitu vlasů.

3. Zrádné silikony

„Kvalita barvy je ovlivněná přítomností umělého pigmentu, který přináší do vlasu. Čím menší pigment, tím menší poškození vlasu. Naopak v levných barvách je velké pigmentové zrno, pro které musí ostatní složky v barvě obsažené vlas hodně otevřít a tím hodně poškodit jeho kvalitu,“ upozorňuje Martina Fialová z kadeřnického salonu Klier.

Velké poškození vlasů se pak dohání přídavnými pytlíčky pečujících balzámů . „Ty však mají za úkol vlasy obalit nánosem silikonu, který působí jako laminace a vlas se zdá být v pořádku. Ovšem se silikonem nerozpustným ve vodě vlas nedokáže přijímat živiny, stane se závislým na dalším obalování, a tak časem podélně praská, láme se, třepí a mastí,“ varuje kadeřnice. A jak známo – na lámavém, křehkém vlasu barva prostě nedrží.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sledujte nejen etikety barvicích produktů, ale i svůj menstruační kalendářFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Chyby v postupu

Máte při barvení svůj osvědčený postup? Jenže s každým výrobkem se pracuje jinak a vy možná necháváte barvu působit příliš krátce nebo ji nanášíte na mokré vlasy místo na suché... Vždy se držte návodu! Nejde navíc jen o úspěch barvení, ale i o zdraví. „Často se setkávám s případy, kdy žena nedodrží během domácího barvení správný technologický postup a v důsledku toho dochází až ke spálení vlasů, jejich dehydrataci a poškození vlasové pokožky. Vlasy jsou však nadměrně zatěžovány i tehdy, když střídáte barevné odstíny,“ upozorňuje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra Clinical Hair & Health.

5. Barvení umytých vlasů

Vždycky si před barvením pečlivě umyjete hlavu, aby se k vlasům barva lépe dostala? Tak to je velká chyba. Kštici barvěte ideálně den či dva nemytou (mimo období menstruace – viz bod 1), alespoň týden před barvením nepoužívejte masky ani kondicionéry, které na vlasu vytvářejí špatně prostupný film a barva by se k vlasu nedostala. Nejenže tak odstín lépe chytne, ale jde i o pokožku hlavy. Ta je přirozeným olejovým filmem chráněna před agresivními složkami. Po barvení myjte vlasy pokud možno jen vlažnou vodou a poté vydržte ideálně dva dny, než je poprvé umyjete šamponem.

6. Špatná péče 

Aby se barva k vlasu vůbec dostala, musí být narušen jeho ochranný film a struktura. A to je třeba napravit následnou péčí. Barvené vlasy vyžadují při mytí i pravidelnou regeneraci a intenzivní hydrataci. Jinak budou vysušené a pórovité a pigmenty barvy z nich budou snadno unikat, takže barva pak nevydrží dlouho sytá a rychle se vymyje. Zapojte kvalitní přípravky určené barveným vlasům a vyzkoušejte i masky a pečující séra.

Foto: plprod, Shutterstock.com

Výsledek barvení lze zkazit i tak prostou věcí, jako je mytí vlasůFoto: plprod, Shutterstock.com

7. Používání sulfátů

Sledujte etikety vlasové kosmetiky. Barveným vlasům rozhodně svědčí pečující oleje, vyživující keratin nebo proteiny. Čemu se naopak důsledně vyhýbejte, to jsou sulfáty: chovají se vysloveně „nepřátelsky“. Vysušují, podporují vymývání keratinu a látek, které nejsou vlasům vlastní – a to je samozřejmě i aplikovaná barva.

8. Časté mytí

Výdrž barvy se nepočítá na týdny, ale na mytí. Strkáte-li vlasy pod vodu denně, nemůžete očekávat, že vám barva vydrží stejně dlouho jako tomu, kdo to dělá jen dvakrát týdně. Zkuste tedy dobu mezi jednotlivými mytími prodloužit. Aby vlasy zůstaly svěží a pěkné na pohled, doplňte do kosmetického arzenálu suchý šampon a kvalitní kartáč s přírodními štětinami, který pomáhá odvádět maz od kořínků rovnoměrně po celé délce vlasů.

9. Superrychlý metabolismus

Berte na vědomí, že barva je vlastně cosi cizorodého, co do těla přichází zvnějšku. Proto se může vylučování „toxinů“ v podobě barvicích pigmentů uspíšit, když se zrychlí metabolismus. Jestliže zrovna držíte detox, hubnete nebo jste začala intenzivněji cvičit, nemusí vám barva držet tak jako obvykle. A čím rychlejší metabolismus přirozeně máte, tím v tomto případě hůře.

Co pomáhá prodloužit krásnou barvu vlasů vám?

Reklama

Související témata:

Načítám