Hlavní obsah

Mytí vlasů bez šamponu? S těmito tipy to jde!

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mastné hnízdo na hlavě a šampon došel? To bude chtít malou improvizaci ve stylu „co dům dal“. Možná to bude trochu obtížnější, ale ve výsledku účinné. A kdo ví, třeba u toho už zůstanete.

Článek

Jsou situace, kdy si potřebujete umýt vlasy a nemáte po ruce šampon. Než sáhnete po sprchovém gelu nebo nedejbože klasickém mýdlu, zkuste něco přírodního. Nejjednodušší první pomocí je suchý šampon vyrobený ze škrobu a kakaa. Škrob (ať už bramborový, nebo kukuřičný) nasaje mastnotu z vlasů, zatímco kakao se postará o to, abyste nevypadali jako pomoučení (ztmaví bílou).

Ovšem co když je potřeba vlasy opravdu umýt? Nejblíže ke klasickému šamponu má tradiční olivové mýdlo, které obsahuje jen přírodní oleje a nezbytný hydroxid sodný (ano, je to louh, ale v omezeném množství). Ostatně na podobné bázi jsou vyráběny i přírodní šampony v kostkách.

Jedna z rad, které fungují jen napůl, je umýt si vlasy přímo kondicionérem, tedy pokud máte alespoň ten. Na mírně mastné vlasy to trochu pomůže, ale jde spíš o pocit větší „hebkosti“ než čistoty. Druhý den se zase nemůžete podívat do zrcadla.

Je libo něco kyselého, nebo zásaditého?

O všestranném využití citronu jsme psali už několikrát. Je výborný při úklidu, skvěle se dá využít i jeho slupka a mnozí by přísahali, že díky ranní vodě s citronem mají lehčí život. Dalším dílem tohoto nekonečného seriálu je použití citronové šťávy na mytí vlasů. Budete ji potřebovat přefiltrovanou, dužina by se špatně vymývala. Na krátké vlasy stačí půl hrnku, na dlouhé pak rozhodně více. Dolijte vodou na dva hrnky, naneste na vlasy a vmasírujte. Citlivější pokožka hlavy by mohla svědit, takže u kořínků opatrně. Nechte pár minut působit a opláchněte.

Další metodou, jak se zbavit mastnoty, je aplikace jedlé sody. Je známo, že neutralizuje a velmi dobře čistí, ovšem na vlasy ji využívejte spíš sporadicky – jejich jemná struktura by se častým působením narušila. Smíchejte dvě vrchovaté lžíce sody a půl hrnku vody a vzniklou jemnou kašičku aplikujte rukama na vlhké vlasy, po chvilce spláchněte. Nakonec kštici ošetřete ještě octovým roztokem (tři lžíce nejlépe jablečného octa rozmíchané ve dvou litrech vody). Ten se již nesmývá.

Z kuchyně přímo do koupelny

Foto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Vejce vlasy vyživí a zároveň odstraní maz – jak prosté...Foto: Valentyn Volkov, Shutterstock.com

Vajíčko plus med rovná se výživná maska. Tuhle rovnici asi znáte. Ale možná nevíte, že lecitin, obsažený ve vaječném žloutku, se dá využít i k odstranění mastnoty z vlasů. Nemáte-li lámavé vysušené vlasy, použijte celé vejce, v opačném případě jen žloutek. Rozkvedlejte v misce jeden až dva žloutky a půl hrnku vlažné vody do pěny a tu naneste na vlasy. Pozor na horkou vodu, která by vajíčko „zdrcla“ a vám udělala na hlavě ještě větší spoušť. Na oplach opět pomůže octový roztok nebo bylinkový výluh.

Jedním z nejstarších receptů na péči o vlasy je žitná mouka. Naše babičky na ni sázely po staletí. Než jdete do koupelny, uděláte si ze dvou lžic mouky a půl hrnku vody kašičku, kterou pak nanesete na vlhké vlasy. Postupujete podobně jako v případě jedlé sody včetně oplachu octem. Ten dodá vlasům kýžený lesk.

Foto: Profimedia.cz

Ocet nezanechá na vlasech žádný pach, ale kdybyste jim chtěli dodat trochu vůně, pak do octového oplachu přidejte pár kapek oblíbeného esenciálního olejeFoto: Profimedia.cz

Trocha exotiky

Kdybyste maličko zapátrali po světě, určitě byste narazili na doporučení používat k mytí hlavy zelený neboli kosmetický jíl. Své místo mají i mýdlové ořechy, které stačí nechat přes noc nabobtnat ve vodě, a máte šampon. V tropických oblastech se využívá květ a listy ibišku (kvete tam na každém rohu po celý rok). Podobně účinkuje i aloe vera, ovšem s kytičkou v květináči na okně byste asi nepochodili. Chce to velké kusy listů a z nich vymačkanou šťávu.

Možná opravdu stačí jen voda…

Jednou ze supermódních rad je mýt vlasy jen vodou. Ano, čtete správně. Desítky tisíc lidí na světě podlehly trendu návratu k přírodě a vyznávají „no (sham)poo“ rozuměj „bezšamponové“ mytí. Jak to vypadá v praxi? Vlasy si myjete obden vodou a čekáte, než se dostanou do přirozeného stavu, tedy že nepotřebují zásah chemie. Můžete jim dodávat energii bylinnými výluhy z máty, kopřivy, levandule nebo heřmánku a denně jim pomáháte maz rovnoměrně rozdělovat do délek česáním kartáčem s přírodními štětinami. Po několika týdnech (ale také třeba měsících) se vše harmonizuje a vy máte vlasy přirozeně vypadající a především zdravé. Přechodná fáze je však relativně dlouhá, trošku otravná a rozhodně ne pro každého…

Zůstanete věrní šamponu, nebo se pustíte do přírodních metod mytí vlasů?

Reklama

Související témata:

Načítám