Hlavní obsah

Návštěva: Tomuhle domu sluší mix stylů. Jak se vám líbí?

Foto: Viktor Moravčík

Rodinný dům na jihu Čech nadchne zejména nádhernými výhledy do okolní krajiny. Aby si je majitelé mohli dosyta vychutnávat, bylo potřeba se vypořádat se svažitým terénem a co nejchytřeji vymyslet prosklenou stěnu v obytné části domu.

Článek

Vesnice v jižních Čechách byla pro čtyřčlennou rodinu od počátku jasnou volbou. Oba manželé z tohoto kraje pocházejí, mají zde příbuzné a cítí se tu dobře. Na okraji vsi si vyhlédli pozemek a na internetu vyhledali architekty z okolí. Na základě prohlídky předchozích projektů si pak vybrali Tomáše Irbera a společně s ním se pustili do realizace vysněného bydlení.

Svažitý terén a nepříznivá orientace

„Hlavním požadavkem byl moderní dům, který reaguje na venkovský způsob života. Klíčovou roli sehrál požadavek, aby co nejvíce využil svažitosti terénu a investor získal co nejzajímavější výhledy do okolní krajiny,“ říká k zadání architekt Tomáš Irber.

Výrazně svažitý pozemek a nepříznivá orientace světových stran byly vůbec největším oříškem realizace, v závěru z něj ale architekt dokázal vytěžit to nejlepší: „Převýšení bylo tak veliké, že ho zároveň můžeme považovat i za přednost. Dům jsme navrhli do nejvyšší části pozemku a nabídli majitelům z oken nejlepší možné scenerie.“

„Zároveň zde probíhá určitá komunikace s původním domem, který se na pozemku nacházel a byl zčásti odstraněn. Zachovali jsme pouze malý jednoduchý domeček se sedlovou střechou, který stojí v nejnižším cípu pozemku. Tady vznikla letní kuchyně s výhledy na nový dům na kopci,“ popisuje Tomáš Irber.

Foto: Viktor Moravčík

Z obytného prostoru v přízemí se majitelům nabízí úchvatný výhled do okolí

Menší nízkoenergetický dům

Zastavěnou plochou spadá dům spíše do kategorie menších, ale jeho výhodou je, že je kompletně podsklepený, což už se dnes tak často nevidí. Zastavěná plocha činí 130 m², užitná plocha obou pater je přibližně 185 metrů – a k nim je třeba připočíst ještě 38metrovou terasu, kde majitelé zejména v létě tráví spoustu času.

„Dům byl navržený jako dřevostavba s ambicemi stát se nízkoenergetickou stavbou. Myslím, že se nám to docela povedlo, když vezmu v úvahu, že největší prosklené plochy jsou prakticky čistě orientované na sever, což je v rozporu se základními pravidly pro návrh nízkoenergetického domu. Tvarosloví reaguje na venkovský charakter zástavby, ale opět jsme se pokusili pozměnit některé tradiční zásady pro venkovskou architekturu a dům jsme oblékli do moderního kabátu,“ doplňuje architekt.

Foto: Viktor Moravčík

Dům byl navržený jako dřevostavba s ambicemi stát se nízkoenergetickou stavbou

Moderní venkovský interiér

V interiéru se architekt snažil maximálně plnit zadání a zároveň apelovat na vzdušnost a funkčnost celého prostorového i dispozičního řešení: „Použité barvy a materiály plynuly z diskuze, která mezi námi probíhala během celého návrhu. Návrhy jsem prezentoval pomocí fotorealistických vizualizací, ze kterých jsou patrné nejen materiály a barvy, ale také celkové světelné i prostorové podmínky.“

Stylově se dá interiér popsat jako venkovský, zároveň však nezapře, že vznikal s přihlédnutím k současným moderním postupům a technologiím. Nábytek je z velké části vyrobený na míru, přičemž se architekt snažil o jednotné použití materiálů a povrchů.

Foto: Viktor Moravčík

Architekt se snažil o jednotné použití materiálů a povrchů

Dřevo a velké prosklení

Na podlahách je kartáčovaný dub s kouřovou úpravou. Dřevo je zbaveno měkkých vláken, proto je odolnější proti mechanickému poškození a nejsou na něm vidět případné škrábance. Stejný materiál použili i na schodiště a dřevěné zábradlí, což je mimochodem jeden z prvků, na které je architekt vůbec nejpyšnější.

„Doplňky v podobě dekorací a textilií si následně majitelé vybírali sami. Myslím, že je potřeba si určité detaily doladit sám, aby se člověk v novém domově cítil skutečně ve svém,“ vysvětluje architekt.

Srdcem domu je velký otevřený prostor s kuchyní, jídelním koutem a obývacím pokojem. Výzvou byla prosklená stěna, u které bylo třeba řešit několik zásadních konstrukčních a technických detailů, ale výsledek rozhodně stojí za to. V přízemí je dále pracovna s rohovým oknem. Přibude do ní akvárium, velké přes celou stěnu od podlahy po strop, v suterénu je pro něj nachystané technické zázemí. V podkroví jsou tři pokoje s plochou těsně pod 20 m² a velká koupelna s infrasaunou.

Foto: Viktor Moravčík

Kuchyňská linka má korpusy z lamina, dvířka jsou provedena z masivního dubu. Pracovní deska je kamenná

Vizitka ateliéru

Architektonický ateliér Irber Architekti se sídlem v Písku byl založen v roce 2010. Tým nabízí komplexní služby v oblasti urbanistických a architektonických studií, projektové činnosti, návrhu interiérů a designu včetně výkonu autorského dozoru. Projekční činnost je vykonávána ve všech stupních projektové dokumentace od územního řízení až po realizační dokumentaci. U všech zakázek nabízí k projektové dokumentaci inženýrskou činnost. Více na irber.cz

Jak se vám moderní venkovský styl líbí? A co říkáte na výhledy?

ynezorPumanzeSaNyknalC