Hlavní obsah

Poznáte chřipku od virózy?

Foto: Thinkstock

Podzimní počasí přeje různým virózámFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od podzimu do jara mají největší žně. Komplikují nám život a někdy je od sebe jen stěží rozeznáme. O čem je řeč? O známém trojlístku nemocí. Chřipka, angína, viróza – to jsou nejčastější infekce, které nás v tomto období trápí. Poradíme vám, jak je od sebe poznáte a jak se jich co nejrychleji zbavíte!

Článek

Když do Česka vtrhne sezonní chřipková epidemie, nakazí se průměrně 10 až 30 procent lidí. O něco mírnější viróza zase aspoň jednou za zimu polapí téměř každého. Angína není tolik nakažlivá, přesto jí onemocní každoročně tisíce lidí.

Viróza

Co to je:Nekomplikovaná virová infekce horních cest dýchacích, které laicky říkáme viróza.

Viróza na rozdíl od chřipky: Nejčastěji jde o nachlazení doprovázené rýmou, škrábáním v krku, kašlem, zvýšenou teplotou. Viróza nás ale oproti chřipce většinou nepoloží do postele. Má totiž mírnější průběh a zbavíte se jí během pár dnů.

Koho ohrožuje: „Virózu může dostat každý z nás prakticky kdykoliv, stačí k tomu pohyb v kolektivu, oslabení organismu například prochladnutím i třeba přehnanou jednostrannou dietou s nedostatkem vitaminů podporujících imunitu,“ vysvětluje lékařka Barbora Křístková.

Čím se léčí: Cílená léčba proti virům se běžně nepoužívá, tlumí se jen nepříjemné příznaky onemocnění. To znamená: léky proti horečce (Paralen, Panadol, Nurofen a podobně), proti zahlenění bylinkové sirupy (například Jitrocelový sirup, Hedelix), homeopatika (Stodal) nebo přípravky obsahující látky podporující odkašlávání (Mucosolvan, Bromhexin a podobně). K výrazné úlevě od zduřelých a překrvených sliznic pomáhají antihistaminika – léky používané v léčbě alergií (například Zyrtec, Claritin). V neposlední řadě je důležitý dostatek tekutin, tedy minimálně 2 litry za den, a odpočinkový režim. Virózy s běžným průběhem se zbavíte obvykle během tří dnů.

Babská rada: Na škrábání v krku zabere popíjení nebo kloktání Vincentky, k dostání je i ve spreji, kterým můžete proplachovat dutiny. Z bylinkových čajů na nachlazení pomáhá například čaj z černého bezu. Doslazujte medem, má protizánětlivé účinky!

Foto: Thinkstock

Léků na tišení příznaků je na trhu dostatekFoto: Thinkstock

Chřipka

Co to je:Je onemocnění způsobené virem chřipky, které se šíří kapénkovou infekcí a nejčastěji postihuje dýchací cesty, inkubační doba může být několik hodin až tři dny. Je vysoce nakažlivá a nemocný by měl být v co nejmenším kontaktu s ostatními.

Chřipka na rozdíl od virózy: Má nezaměnitelné příznaky – vysokou horečku, bolesti svalů a kloubů, mnohdy suchý dráždivý kašel a celkovou silnou únavu těla. Pokud chytnete opravdovou chřipku, stoprocentně vás dostane do postele. Prodělaná chřipka obvykle v těle zanechá imunitu proti kmenu, který tělo napadl.

Koho ohrožuje: „Chřipka ohrožuje všechny, nejvíce však seniory a pacienty s chronickým onemocněním, to jsou třeba lidé po prodělaném infarktu, diabetici, onkologičtí pacienti a podobně,“ doplňuje lékařka Barbora Křístková. U ostatních zdravých jedinců má většinou příznivý průběh a stačí ji pořádně vyležet v posteli.

Čím se léčí: Vzhledem k tomu, že ji způsobuje virus, neúčinkují na ni v žádném případě antibiotika (pokud nedojde ke komplikacím a nevyvolá nějaký zánět). Dostatečně účinná léčba je obdobná jako u jiných viróz (viz výše – čím se léčí viróza). Pouze na doporučení lékaře a na předpis jsou speciální léky působící přímo proti viru, takzvaná antivirotika. Průměrná doba léčení si u chřipky vyžádá dobu týdne až 10 dnů.

Babská rada: Podobná jako u běžných viróz. Také o lipovém květu se říká, že snižuje horečku a má mírné sedativní účinky. Úlevu přináší také šípkový čaj, dýchacím cestám pomáhá plicník lékařský nebo šalvěj. Nezapomínejte také na dostatek vitaminu C v ovoci.

Foto: Thinkstock

Mezi typické příznaky patří rýmaFoto: Thinkstock

Angína

Co to je:Je akutní zánět krčních mandlí a na rozdíl od chřipky je způsoben bakteriální infekcí, nejčastěji streptokokem (virového původu je pouze infekční mononukleóza mající podobné příznaky). Na rozdíl od chřipky není tolik nakažlivá a není nutné se izolovat.

Angína na rozdíl od chřipky: Pokud už jste měli v minulosti chřipku i angínu, neměli byste si je splést. Angína často způsobuje urputné bolesti v krku, které doprovází zduření a zarudnutí mandlí, mnohdy až hnisavé povlaky a čepy na mandlích. Obvykle nemáte kašel ani rýmu, ale zato nedokážete polknout lžičku čaje. Angínu doprovázejí často vysoké horečky a malátnost, bolest hlavy a také zduřené krční uzliny.

Oproti chřipce se po prodělání angíny můžete stát bacilonosičem, tedy hrdlo máte osídlené streptokokem, aniž byste měli jakékoliv projevy.

Koho ohrožuje: Postihuje všechny věkové skupiny, komplikacemi (například zánět středního ucha) jsou více ohroženy malé děti a senioři nebo chronicky nemocní lidé.

Čím se léčí:Nejvhodnějším lékem je stále penicilin, při jeho nesnášenlivosti lékaři ordinují jiný druh antibiotik. Jako doprovodná léčba se doporučují léky snižující horečku a bolest (například Paralen, Panadol, Nurofen, Brufen, …). Úleva se objeví, jakmile začnou působit antibiotika. To obvykle trvá přibližně 5 dní.

Babská rada:Nejdůležitejší je Priessnitzův obklad! Na krk přiložte látku namočenou ve studené vodě. Tu překryjte nepromokavou látkou (například igelit), kterou převažte suchou tkaninou. Obklad nechte působit maximálně tři hodiny. Při opakování dodržujte časový rozestup asi čtyři hodiny. Může se použít i ke snižování horečky nebo přikládat na hrudník při suchém dráždivém kašli.

Nezbývá než vám popřát, aby se vám tyto nemoci vyhnuly a vy nebudete muset na vlastní kůži vyzkoušet náš test papírových kapesníčků. Ale přece jen kdyby náhodou – buďte v obraze a zjistěte, které z nich jsou nejlepší!

Reklama

Načítám