Hlavní obsah

Poznejte sami, co tělo potřebuje

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jsou situace, kdy musíme do nemocniceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlava třeští, břicho bolí, nevolnost nás trápí. Ano, jsou chvíle, kdy pomohou jen léky, či dokonce přivolaný lékař. Ale také chvíle, kdy nám od bolesti pomůže akupresura nebo třeba jen obyčejné teplo. Poznáte, kdy si můžete pomoci sami a kdy nikoliv?

Článek

Aby vás bolest či nemoc nezaskočila, první krok, který byste měli udělat, je, zkontrolovat domácí lékárničku. Rozhodně by v ní nemělo chybět: léky proti bolesti a proti křečím (Algifen, Brufen, Ibalgin), tablety černého uhlí proti průjmu, nosní sprej, mast na popáleniny, gel po štípnutí hmyzem, teploměr, náplasti, sterilní obvazový materiál, škrtidlo, sterilní krytí na rány, dezinfekce, pinzeta, spínací špendlík a nůžky. Nejlépe uděláte, pokud si pořídíte už přímo vybavenou lékárničku (koupíte v lékárně).

Kdy volat lékaře, objednat se do ordinace a kdy si pomoci sami?

Pocity slabosti a závrať

Pokud se vám udělalo špatně např. z cestování, pak vám zaručeně pomůže akupresura. Na čtyři minuty jemně zatlačte na bod na levé ruce, asi tři prsty pod čárou zápěstí.

Pokud jste ovšem diabetik a není vám dobře, měli byste neprodleně navštívit lékaře. Předtím ale snězte ještě něco sladkého.

A jestli se vám k té nevolnosti ještě rozostřil zrak, nemůžete pořádně mluvit nebo cítíte v těle brnění, pak byste měli raději volat záchranku. Mohlo by se jednat o mozkovou mrtvici.

Křeče v nohách

Jestli vás bolí nohy po sportování, pak uděláte nejlépe, když si je pořádně namasírujete francovkou.

Ovšem pokud se bolest táhne celou nohou, pak je nejvyšší čas navštívit lékaře, je možné, že vám vyhřezla ploténka.

Pakliže je noha oteklá, horká a bolí, volejte záchranku. Mohlo by totiž jít o trombózu (ucpané cévy). Než dorazí lékař, lehněte si a buďte v klidu. Při chůzi by se krevní sraženina mohla uvolnit a dostat se do plic nebo do mozku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Běžné léky byste měli mít domaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Píchání na prsou

Máte pocit, že se tyto potíže dostavily po jídle? Pak buďte v klidu. Stačí si jen vzít preparát (Gaviscon, Anacid, Rennie), který omezí tvorbu žaludečních kyselin.

Pokud vás ale tyto potíže najednou přepadnou po sportu nebo větší námaze, pak bude lepší zajít k lékaři. Může to být kornatění cév, které je nutné neprodleně začít léčit.

A jestli je bolest extrémně silná, je čas volat112 nebo 155. Může jít o infarkt. V klidu si do příjezdu záchranky lehněte na pohovku s mírně zvýšeným trupem.

Bolesti v břiše

Bolesti jsou normální v případě, že vás přepadne průjem. Uvařte si lehce oslazený černý nebo heřmánkový čaj, dejte si tabletu černého uhlí a lehněte si do postele. Ovšem nejen průjem umí takhle potrápit, velmi nepříjemné jsou i zaražené větry nebo menstruační bolesti. Zde vám pak nejlépe pomůže zahřátý polštářek s třešňovými peckami nebo termofor přiložený přímo na postižené místo. A vzít si můžete i několik kapek Algifenu, uleví vám. Jestli jsou ale bolesti častější nebo pomalu odeznívají, měli byste se svěřit lékaři. Může jít o zánět žaludeční sliznice, žaludeční vřed, podrážděný žaludek nebo potravinovou nesnášenlivost.

Když by ale bolesti byly opravdu silné, pak raději volejte záchranku. Může jít o prasklý žaludeční vřed nebo zánět slepého střeva.

Bolení hlavy

Tento problém bývá častý po vypití většího množství alkoholu. Na spánky si dejte 1-2 kapky mátového oleje a masírujte. To vám uleví. Pak si zapijte vitamin C a dopřejte si vydatný spánek.

Pokud trpíte na migrény nebo častější bolesti hlavy, pak vyzkoušejte osvědčenou akupresuru. Obtíže by měly alespoň částečně ustoupit po masáži akupresurního bodu, který se nachází na vnitřním konci obočí. Pokud vás ovšem hlava bolí z nachlazení nebo únavy, stiskněte bod, který se nachází na pravé ruce, a sice mezi palcem a ukazovákem zhruba tam, kde končí rýha v pokožce, když oba prsty přitisknete k sobě. Místo poznáte tak, že je citlivější na bolest než jeho okolí.

K lékaři běžte v případě, že se potíže dostavují opakovaně, bez alkoholové příčiny nebo se jako důsledek napětí střídají s bolestmi šíje. Pokud zároveň trpíte nevolností, máte pravděpodobně migrénu.

Pokud vám je ale zároveň špatně od žaludku, bolí vás oči a vidíte rozmazaně, musíte k lékaři okamžitě. A to zvlášť v případě, pokud trpíte na vyšší krevní tlak.

S některými problémy si naštěstí můžeme pomoci sami, pokud si ale nejste jistí, vždy raději navštivte lékaře. Však znáte to přísloví - lepší přijít dvakrát zbytečně, než jednou vůbec!

Související témata:

Načítám